Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. prosince 2023 11:00
Čas čtení 5:00
Tímea Krauszová

Dominice v šestnácti řekli, že nebude moci mít děti. Jak se žije s onemocněním PCOS, které má každá desátá žena?

Dominice v šestnácti řekli, že nebude moci mít děti. Jak se žije s onemocněním PCOS, které má každá desátá žena?
ZDRAVÍ ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Neplodnost, nadváha a obezita, deprese, úzkosti či metabolické poruchy. I takto se projevuje složitý syndrom, kterým trpí miliony žen po celém světě. Jak poznáš, jestli ho máš i ty?

Dominika Sendreiová (32) měla nepravidelnou menstruaci odjakživa. Nejprve ji pediatrička uklidňovala, že se to časem spraví, ale k žádné nápravě nedošlo. Menstruační krvácení se u ní objevovalo jednou za tři až čtyři měsíce, ale stávalo se, že nepřišlo i půl roku.

Do toho měla problémy se spánkem a přirozeně začala s rodiči pátrat po příčině. „Při preventivním gynekologickém vyšetření mi lékařka řekla, že mám mnoho mužských hormonů a polycystické vaječníky a s velkou pravděpodobností nebudu mít děti. Bylo mi šestnáct let.“

Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) se týká více než každé desáté ženy na světě. Většinou léta trpí, než se jim podaří najít diagnózu, protože jde o složitý syndrom, jehož léčbou se zabývá několik medicínských oblastí. Přečti si, jak se Dominice s PCOS žilo, jaká léčba jí nakonec zabrala a jak vůbec můžeš zjistit, zda se tato diagnóza týká i tebe.

Sexuálnímu a reprodukčnímu zdraví se v Refresheru věnujeme dlouhodobě a podrobně. Přinesli jsme ti už články o tom, jak se dají mrazit ženská vajíčka, proč klesá mužská plodnost a jak se mladé páry vyrovnávají s neplodností. V této práci však můžeme pokračovat pouze s podporou našich předplatitelů. Přidej se do klubu Refresher+ i ty.

Asi nikdy nebudu mít děti

Dominice diagnózu o několik let později, až po porodu, potvrdila jiná gynekoložka. Dominika má syndrom polycystických vaječníků (PCOS) a to, že se celá léta cítila mizerně, opravdu není součástí normálního ženského fungování. „Já jsem si celou tu dobu myslela, že některé ženy to prostě takhle máme. Že ta neskutečná únava, deprese a úzkosti jsou součástí života. Že je normální mít nepravidelnou menstruaci, výrazné chlupy na bradě a tloustnout, i když nevím proč.“

Dominika Sendreiová
Dominika Sendreiová Zdroj: Dominika Sendreiová / se svolením

PCOS je endokrinologický syndrom, který se vyznačuje nepravidelnou nebo chybějící ovulací, nadbytkem androgenů (mužských hormonů) a specifickým nálezem na ultrazvuku, vysvětluje pro Refresher gynekoložka Zuzana Kosibová.

Doporučeno
„Hlavně mysli pozitivně a tolik si to neber.“ Jsme mladí, máme zkušenost s rakovinou a tohle od vás nechceme slyšet „Hlavně mysli pozitivně a tolik si to neber.“ Jsme mladí, máme zkušenost s rakovinou a tohle od vás nechceme slyšet 6. května 2024 15:00

Syndrom provázejí i další projevy, nejčastěji nadváha a obezita, akné, zvýšené ochlupení mužského typu, vypadávání vlasů (androgenní alopecie), deprese, úzkosti či inzulínová rezistence. Léčba je komplexní: Kromě gynekoložky ženy často v závislosti na typu PCOS potřebují také léčbu od endokrinologa, dermatologa či diabetologa. Podle Světové zdravotnické organizace má tento syndrom osm až 13 procent žen na světě, přičemž více než 70 % z nich zůstává nediagnostikováno.

Dominika si zpětně vzpomíná, že se cítila nepříjemně a zahanbeně, zejména kvůli ochlupení na tváři. K tomu měla na tváři i červeň a celá léta trpěla potížemi se spánkem. „Často jsem se v noci budila, mívala jsem nafouklé břicho, ale až tak, že jsem vypadala jako těhotná.“

Životem ji provázely bolesti břicha, zažívací potíže a vlčí hlad, který ji přepadával z ničeho nic. Pokud se hned nenajedla, bylo jí špatně, přičemž nejčastěji měla chuť na sladké. Dnes už ví, že důvodem je doprovodná inzulínová rezistence, kterou některé ženy s PCOS mají.

Jediné, čím se od mnoha žen s PCOS liší, je fakt, že otěhotněla bez větších problémů. Není běžné, aby byla ženě tato diagnóza zjištěna v tak mladém věku. Důvodem je sice i nízká účast žen na každoročních gynekologických preventivních prohlídkách, ale zejména za to může fakt, že problémů si začnou všímat a brát je vážně, až když se snaží otěhotnět a dlouhodobě se jim to nedaří. Při symptomech, se kterými se Dominika potýkala, ale zároveň při bezproblémové plodnosti jí trvalo několik let dopracovat se k diagnóze a také k léčbě.

pcos, menštruácia
Zdroj: Pexels/cottonbro

Věčný průvodce životem ženy

PCOS zasahuje především do plodnosti ženy. Tím, že k ovulaci u tohoto syndromu často nedochází nebo k ní dochází sporadicky, mají ženy často nepravidelnou menstruaci, silné krvácení nebo může menstruace i zcela chybět, následně mohou mít problém otěhotnět. Kromě toho hormonální nerovnováha ovlivňuje nejen šanci zplodit potomka, ale například také chuť na sex, náladu či energii.

Doporučeno
Gloria Ramirez byla toxická žena. Svým tělem nakazila 23 zdravotníků, ti omdlévali a nemohli se hýbat Gloria Ramirez byla toxická žena. Svým tělem nakazila 23 zdravotníků, ti omdlévali a nemohli se hýbat 1. května 2024 10:00

Podle dostupných vědeckých důkazů může změna životosprávy a zhubnutí (nastavení jídelníčku a pohybové aktivity) přispět k normalizování hormonálních hladin natolik, aby došlo k úpravě menstruačního cyklu, ale vyžaduje to disciplínu a komplexní odborné poradenství. „Ideální je středomořská dieta s dostatečným množstvím omega-3 mastných kyselin a vlákniny,“ vysvětluje gynekoložka Zuzana Kosibová.

„Pokud jde o doplňky výživy, doporučuje se kyselina listová, vitamíny skupiny B, zinek, vitamín D, vápník, myo-inositol a chiro-inositol. Ze životního stylu je zase třeba vyřadit alkohol a kouření, které snižují funkci vaječníků a ovariální rezervu.“ V některých případech změna stravy sama o sobě nestačí, tehdy může gynekolog nebo gynekoložka předepsat hormonální léčbu.

„Někdy stačí malá dávka hormonů, které podpoří ovulaci, a žena díky tomu může spontánně otěhotnět,“ vysvětluje Kosibová. Podává se buď samotný gestagen, nebo kombinovaně s estrogenem. Tyto hormony společně podpoří ovulaci a vytvoří hormonální rovnováhu. Díky té může žena otěhotnět.

antikoncepcia
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition

Pokud žena s PCOS zatím nechce děti, ale chtěla by vést „normální“ život, při kterém často nevznikají bolestivé cysty na vaječnících a nemusí řešit nepravidelné krvácení a jiné doprovodné projevy, lékařka předepisuje hormonální antikoncepci. „Ženy se jí velmi bojí, ale antikoncepce vyrovnává hladiny hormonů, potlačuje nadbytek mužských hormonů a výsledkem je bezstarostný a bezbolestný život. Je to nejlepší dostupná léčba pro polycystické vaječníky,“ říká pro Refresher.

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

Přestože úplné vyléčení není u této diagnózy možné, pravidelné užívání hormonální antikoncepce se správně nastavenou dávkou hormonů dokáže navodit hormonální rovnováhu tak, že ženy vedou pohodlný život a po vysazení antikoncepce některé otěhotní i spontánně. Nakonec i Dominika dnes užívá HAK a díky tomu má symptomy pod kontrolou. „Vyzkoušela jsem leccos, od olejíčků přes čaje, terapie až po hormonální antikoncepci. Většina žen ji sice zatracuje, ale mně opravdu změnila kvalitu života k nepoznání.“

S PCOS se pojí i inzulínová rezistence, kterou má i Dominika. Jedná se o zvýšenou produkci inzulínu, která má negativní vliv na ovulaci a plodnost. Rezistenci lze potvrdit laboratorně a často se podepisuje pod nadváhu, i proto vyžaduje komplexní péči a přizpůsobený jídelníček i pohybový režim. Zejména pokud si ženy chtějí udržet štíhlou postavu a zmírnit projevy PCOS. Z Dominičiny zkušenosti ne všichni lékaři a lékařky berou diagnózu a doprovodné komplikace dostatečně vážně, měla problém dostat podrobnější poradenství než jen radu jednoduše zhubnout.

Lékařů, kteří se PCOS zabývají, však přibývá, stejně tak přibývá i odborná literatura na toto téma. Dnes už najdeš i nutriční specialisty, kteří umí pracovat s klientkami s PCOS.

menštruácia, menštruačné bolesti, žena
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman

Jak lékaři zjišťují, jestli to je PCOS

Podle gynekoložky Zuzany Kosibové se vědě dodnes nepodařilo přesně vysvětlit, jak tento syndrom vzniká. Mezi možné příčiny patří porucha na úrovni centrální nervové soustavy, porucha samotných vaječníků (neplní svou funkci správně), nadprodukce androgenů (mužských pohlavních hormonů) nadledvinami či porucha metabolismu inzulínu.

Doporučeno
„Buď cyklickou ženou a snáze dosáhneš všeho, co si přeješ.“ Zkusila jsem pár měsíců žít podle svého cyklu „Buď cyklickou ženou a snáze dosáhneš všeho, co si přeješ.“ Zkusila jsem pár měsíců žít podle svého cyklu 28. dubna 2024 13:00

Při prvních menstruacích ještě tuto diagnózu nelze potvrdit –⁠ nejdříve lze diagnózu vyslovit u dospělé ženy, která je i pohlavně zralá, protože až u ní lze pozorovat menstruační cyklus včetně ovulace či stavu vaječníků. 

„Obvykle mají ženy s touto diagnózou nepravidelnou menstruaci nebo menstruovat ani nezačnou a teprve při pátrání po příčině můžeme dojít až k závěru, že jde o PCOS. Hlavně díky ultrazvuku, kde vidíme, že se obraz dlouhodobě nemění, zapadá do toho i výsledek laboratorních testů –⁠ kde se zjistí zvýšené hladiny androgenů či Anti-Müllerova hormonu,“ vysvětluje Kosibová pro Refresher. Nejde jen o hladiny hormonů, ale ženy s PCOS mají často i jiný poměr různých hormonů.

Doprovodnými projevy PCOS je například nevysvětlitelné tloustnutí nebo nadměrné ochlupení na netypických místech (na místech, kde ho obvykle mívají muži – brada, břicho, záda), ale ne každá žena s touto diagnózou takto vypadá. Syndromem PCOS mohou trpět i štíhlé sportovkyně, takže ani tímto klinickým směrem není diagnostika jednoduchá, vysvětluje dále gynekoložka.

K tomu, aby ti PCOS bylo diagnostikováno podle tzv. Rotterdamských kritérií, se u tebe musí potvrdit alespoň dvě z následujících kritérií:
1. Polycystické vaječníky (přes ultrazvukové vyšetření),
2. anovulace nebo oligoovulace (ovulace je snížená nebo neprobíhá, tedy nedozrává dominantní folikul během menstruačního cyklu),
3. klinicky nebo laboratorně potvrzená zvýšená hladina androgenů (potvrdí to výsledek vyšetření krve).
Domů
Sdílet
Diskuse