Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. prosince 2023 11:00
Čas čtení 6:01
Lucie Kotvalová

„Muži jsou označováni za legendy, ženy za děvky.“ Tyto osobnosti bojují proti slut shamingu

„Muži jsou označováni za legendy, ženy za děvky.“ Tyto osobnosti bojují proti slut shamingu
Zdroj: Wikimedia Commons/Raphael Pour-Hashemi, Getty Images
OSOBNOSTI FEMINISMUS JENNIFER LAWRENCE MILEY CYRUS
Uložit Uložené

Které osobnosti bojují za svět, v němž ženy nebudou za sexuální prožívání šikanovány? A co to ten slut shaming vůbec je?

Slut shaming má mnoho podob.

Když svou sexualitu vyjadřuje muž, je za legendu. Když to samé činí žena, je označena za děvku či couru. Když muž zveřejní nahou fotografii expartnerky, kritika nemíří na něj, ale na ni: „Neměla mu věřit. Mohla to čekat. Neměla takové fotky posílat. Může si za to sama.“ A pokud ženu někdo sexuálně napadne, často se objeví otázky typu „Co měla na sobě?“ nebo „Byla pod vlivem alkoholu?“.

Jinými slovy, slut shaming označuje situace, kdy jsou ženy (případně queer muži) ponižovány a odsuzovány za své sexuální touhy, prezentování či chování. Kritizují je, když o sexuálních záležitostech přemýšlí či mluví, mají-li více než jednoho sexuálního partnera, když zkoumají své sexuální fantazie, oblékají se sexy způsobem, je jim komfortně ve vlastní nahotě nebo pokud mají fyzické znaky, které druzí vnímají jako přitažlivé.

Jak píše Shawrina Salam pro platformu Feminism in India: „Účelem slut shamingu je regulovat sexualitu žen pomocí archaických kulturních konvencí. Je namířen proti každému, kdo nedodržuje zavedené společenské normy týkající se sexuálního chování.“ Slovo „děvka“ má pak ženu vykreslit jako nemorální nebo bezcennou. 

Doporučeno
„Incest je geneticky špinavý, ale přesto bych potrat vnímal jako neetický.“ Co si myslí lidé z Hnutí pro život? „Incest je geneticky špinavý, ale přesto bych potrat vnímal jako neetický.“ Co si myslí lidé z Hnutí pro život? 11. dubna 2024 9:00

Od žen se totiž podle Salam očekává, že budou „spotřebním, lákavým zbožím a zároveň si zachovají dojem čistoty a panenství“. Cílem je udržet je „v moralistických, patriarchálních představách o sexuálním zkoumání, sebevyjádření a touze“. Zjednodušeně se jedná o genderově podmíněnou šikanu.

Proč je slut shaming tolik problematický a jaký má dopad na prožívání žen, si povíme později. Nejdříve se pojďme podívat na známé osobnosti, které proti patriarchální praktice bojují.

Miley Cyrus

Miley Cyrus proti double standardu, který se týká ženské a mužské sexuality, vystupuje opakovaně. „Je tu tolik sexismu, ageismu a podobně. Kendrick Lamar zpívá o LSD a je v pohodě. Když to dělám já, jsem feťácká děvka,“ řekla například v rozhovoru pro Marie Claire.

Miley Cyrus
Zdroj: Wikimedia Commons/Raphael Pour-Hashemi/volně k použití


Podobně pak okomentovala i kritiku, která se na ni snesla po rozvodu s manželem Liamem Hemsworthem. Někteří jí vyčítali, že se přes rozvod dostala příliš rychle – tedy že příliš rychle začala chodit na rande. Ve vlákně na sociální sítí X ukázala na pokrytectví zmíněného dvojitého metru. „Muži (zejména ti úspěšní) jsou málokdy hanobeni. Většinou přechází od jedné krásné ženy k druhé bez následků,“ napsala s tím, že jsou pak označováni za „legendy“ nebo „lamače srdcí“. „Zato ženy jsou nazývány děvkami/kur****! Snažím se prostě žít/přežít v ‚mužském‘ světě,“ dodala.

Lena Dunham

Herečka a režisérka Lena Dunham se k problematice vyjádřila jednoduše. „Mám nápad, jak nahradit termín slut shaming, který mi připadal poněkud technický. Nebudeme radši říkat ‚být kur** nevychovaný‘?“ 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse