Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. ledna 2024 16:12
Čas čtení 1:13
Radka Klučárová

Tisk v roce 1924 předpověděl naši budoucnost: Některé prognózy se skutečně naplnily

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Předpovědi z minulosti byly plné odvážných očekávání. Některá z nich se skutečně naplnila.

Vědec Paul Fairie z Univerzity v Calgary se na sociální síti X, dříve známé jako Twitter, podělil o útržky novin z roku 1924. Tehdejší tisk odvážně předpovídal 100 let vzdálenou budoucnost.

„Poté, co jsem si oblékl svůj jednodílný azbestový oblek (mytí je v podmínkách nové atmosféry zbytečné), jsem si dal snídani a vyšel ven, abych stihl aerobus v 8:10 a o dvě minuty později dorazil do školy,“ popisuje autor v historickém článku budoucnost studentů v roce 2024, která se bohužel nenaplnila.

Předpovědi z minulosti byly plné odvážných očekávání. Cesta do školy či práce však dnes jen málokomu trvá dvě minuty a nenaplnily se ani předpovědi o tom, že na zemi vymizí koně. Povozy a kočáry tažené koňmi byly sice postupně skutečně nahrazeny automobily, pokles jejich populace se však nepotvrdil.

Fairieho zřejmě pobavila také předpověď, že New York bude mít za 100 let 30 milionů obyvatel a žádné dopravní problémy. A například i to, že průměrná délka života lidí dosáhne stovky a věk 75 let budou lidé považovat za mládí.

V některých prognózách se noviny skutečně trefily. Není ničím neobvyklým, že na světě existují bytové domy se sto patry ani to, že bez problémů natočíme jakýkoli okamžik našich životů na telefon. Přesto jsou fotografie, i když v digitální formě, stále součástí našich životů.

Nepotvrdily se ani divoké představy o tom, že budeme skákat z planety na planetu, nosit létající šaty nebo že naše nohy budou odumírat v důsledku nedostatečného používání. Aby toho nebylo málo, naši předkové dokonce očekávali, že diamantové zásnubní prsteny v budoucnu nahradí stovky kilogramů cukru nebo že svět zasáhne hladomor.

Domů
Sdílet
Diskuse