Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. února 2024 8:00
Čas čtení 0:15
Anna-Marie Hanzlíková

KVÍZ: Cyklus přesný jako švýcarské hodinky? Zkus, jak se vyznáš v menstruaci

KVÍZ: Cyklus přesný jako švýcarské hodinky? Zkus, jak se vyznáš v menstruaci
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI FEMINISMUS KVÍZ MENSTRUACE SEXUALITA ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Možná jsi zaznamenal*a lavinu, která se strhla, když ostravské školy oznámily zavedení menstruačních pomůcek zdarma. V diskuzi se objevila řada mýtů a nepřesností. Cyklus pravidelný jako švýcarské hodinky? Toaleťák místo vložky? Pojďme si to ujasnit.

O menstruaci a cyklu nemají často jasno mladé dívky, muži a další lidé, kterých se to zrovna přímo netýká. Pak v diskuzi panuje řada mýtů, jako třeba bizarní twitterová lavina, o které jsme psali

Aplikace jako spolehlivý nástroj? Pravidelnost? Zvracení a pocení? Pojď zkusit test, ve kterém zjistíš, co všechno vlastně znamená menstruovat. 

Kvíz
Mýty o menstruaci
19
Kolik tamponů či vložek spotřebuje žena za jednu menstruaci?
Méně než pět
Pět až dvacet, záleží na každém těle
Více než dvacet
Vysvětlení
Spotřeba menstruačních potřeb je velmi individuální. Záleží na délce a intenzitě cyklu, která je u každého jiná a mění se v průběhu cyklu i života. Například tampon by se neměl měnit déle než za osm hodin, menstruace pak obvykle trvá asi čtyři až sedm dní.
29
Je cyklus pravidelný?
Ano, pokud nefunguje jako švýcarské hodinky, je něco špatně.
Ne, cyklus si chodí, jak chce.
Může být, ale záleží na mnoha okolnostech, jako je věk, zdravotní stav nebo třeba stres.
Vysvětlení
Cyklus bývá pravidelný a trvá asi 25 až 35 dní, což je u každého individuální. Proto mnoho žen používá aplikace na výpočet svých plodných dnů a menstruace. Tělo ale není švýcarský stroj. Trvá i několik let, než se u mladých dívek cyklus ustálí, pak chodí ve zcela nepravidelných intervalech. Podobné to může být v době kolem přechodu. Cyklus ovlivňuje i náš zdravotní stav, medikace, psychika, klima nebo třeba cestování. Všechno tohle jeho třeba i jinak obvyklou pravidelnost může narušit.
39
Co z uvedených možností nemůže člověk při menstruaci pravděpodobně cítit?
Bolest hlavy
Křeče v břiše
Zvracení
Pocení
Únavu
Rozladěnost
Zvýšené libido, zlepšený čich, nával energie
Bolest zad
Citlivost prsou
Vysvětlení
Příznaky u správné odpovědi se možná u někoho můžou objevit i při menstruaci, jsou ale typické pro ovulaci, tedy plodné dny. Chtěli jsme spíše ukázat, jaké všechny nepříjemnosti můžou menstruující při cyklu prožívat. Rozhodně nejde o něco, čeho si ani nevšimneš a vyřešíš to vložkou. Drtivá většina z nás se během života s vypsanými syndromy při svém cyklu setká.
49
Může menstruace trvat i déle než sedm dní, třeba i v řádu týdnů?
Ne, to se nikdy nemůže stát.
Ano, to se stát může.
Vysvětlení
Ano, menstruace opravdu může trvat tak dlouho. Stává se to třeba náctiletým dívkám nebo v přechodu, ale také třeba lidem trpícím endometriózou, PCOS, při braní hormonální antikoncepce, po potratu, těhotenství a dalších mnoha zdravotních problémech. Pokud se ti to děje, vyhledej ale lékařskou pomoc, aby tě diagnostikovala a nasadila případnou léčbu.
59
Využívají se menstruační potřeby tam, kde jsou volně k dispozici?
Ano, většinou najdou zájemce*zájemkyně.
Ne, tam, kde jsou, většinou leží ladem.
Vysvětlení
Menstruační potřeby volně k dispozici jsou využívané z několika důvodů. Mohou pomoci těm, kteří trpí menstruační chudobou, ale i prakticky těm, kteří si zrovna svoje zapomněli. To se stává. Už jsme si vysvětlili, že cyklus nejsou švýcarské hodinky a vybíhat ze školy či práce na nákup do drogerie není vždycky úplně možné.
69
Může toaletní papír plnohodnotně nahradit menstruační potřebu?
No jasně, zvládaly to tak ženy dříve, v pohodě poslouží.
Ne, i jako nouzovka je to špatné.
Vysvětlení
Ne, fakt ne. Toaletní papír je na utírání, nemá sací vlastnosti. To znamená, že proteče skoro hned. Vyrábí se přece jen k úplně jiným účelům. Taky je to opravdu hodně nepohodlné, protože škrábe, nedrží na místě a nelepí, což jsou vlastnosti zdánlivě srovnatelné vložky. Navíc obsahuje chemikálie, které podle některých výzkumů mohou být pro menstruující i toxické.
79
Je premenstruační syndrom (PMS) jen v hlavě?
Ano, je to psychická záležitost, která jde odbourat například psychoterapií.
Ne, je to hormony ovlivněná věc.
Vysvětlení
Že jsme před menstruací podrážděné, plačtivé, smutné nebo úzkostlivé, není naše vina. Můžou za to hormony estrogen a progesteron, které poklesnou, jakmile si tělo uvědomí, že není těhotné. A PMS je ještě dobrý. Existuje i premenstruační dysforická porucha neboli PMDD, kdy se objevuje smutek, beznaděj, úzkost, napětí, extrémní náladovost, výrazná podrážděnost, hněv a někdy i sebevražedné myšlenky. S menstruací tyto pocity většinou odchází.
89
Nejlepší menstruační potřeba je (jsou):
Tampony
Vložky
Menstruační kalhotky
Kalíšek
Menstruační houba
Všechny zmíněné, záleží na každém
Vysvětlení
Každému vyhovuje něco jiného. Není možné někomu říct, aby používal ten jeden daný druh menstruační potřeby. Každé tělo je jiné, vyhovuje mu něco jiného a je mnoho faktorů, podle čeho si vybíráme, včetně zdravotních indikací, ceny nebo environmentálních přesvědčení.
99
Je normální o menstruaci mluvit?
Ne, je to každého intimní věc.
Ano, period talk je běžný.
Vysvětlení
Mnoho lidí se o menstruaci stydí mluvit. Není ale důvod. Prožívá ji půlka z nás, mýty kolem ní pak mohou vést k pochybnostem, zdravotním problémům a nedorozuměním. Neboj se zeptat někoho v okolí, pokud tápeš. Kamarádka, máma, ségra nebo kolegyně ti určitě rády pomohou. O jiných věcech vnímaných jako „holčičích“, třeba o nové oční lince nebo barvě laku na nehty, přece taky mluvíme úplně beze studu.
Vyhodnotit kvíz
Zpět
Sdílet
Diskuse