Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je PR zpráva společnosti Voda Natura.
19. dubna 2024 10:30
Čas čtení 2:18
Sponzorovaný obsah

Tohle jsou podle průzkumu nejzásadnější změny v životech Čechů. Jaká z nich tě ještě čeká?

Tohle jsou podle průzkumu nejzásadnější změny v životech Čechů. Jaká z nich tě ještě čeká?
Zdroj: Unsplash / Brooke Cagle
ZAJÍMAVOSTI ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Patříš k těm, kdo změny vítá, nebo se jich spíše bojíš?

Změny tvoří nevyhnutelnou součást života. Shodne se na tom 85 % Čechů. Do jejich života přináší největší pozitivní obrat narození dítěte, po něm následuje změna práce, pořízení domácího mazlíčka a odstěhování se od rodičů. Naopak nespokojeni jsme nejčastěji se svým životním stylem, zdravotním stavem a s tím souvisejícím vzhledem. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, který realizovala na reprezentativním vzorku 1 020 českých a slovenských respondentů starších 18 let pro značku vody Natura.

Změny byly, jsou a budou

Vyrovnat se se změnou může leckdy představovat výzvu, ale respondenti průzkumu uváděli, že to přináší své ovoce. Téměř 40 % Čechů životní změny posunuly o velký kus dál, zatímco 28 % z nich je rádo, že změnu podstoupili, ačkoli to ze začátku nebylo snadné. Pětina respondentů pak deklaruje, že by velkou životní změnu udělali kdykoli znovu.

Na životní kotrmelce se obecně lépe adaptují mladí lidé. Celých 12 % dotázaných prohlašuje, že změny vítají a nezpůsobují jim žádné potíže. Jedná se zejména o nejmladší generaci ve věku 18 až 29 let. Většina respondentů ale tvrdí, že se sice dokážou na změny poměrně rychle adaptovat, avšak nevyhledávají je.

Které změny mají Češi nejraději?

„Ve vnímání toho, co přináší pozitivní změnu, vévodí narození dítěte, které následuje změna práce, životního stylu, změna partnera, pořízení domácího mazlíčka, odstěhování se od rodičů. Z uvedených změn vyplývá, že souvisí s naším záměrem, snahou, aktivitou, rozhodnutím. Dané změny se nám nedějí, ale ve svém životě si je vytváříme,“ vysvětluje psycholog a zakladatel projektu Terapie mezi stromy Adam Táborský. Značka vody Natura se s ním rozhodla propojit v rámci své kampaně Změna je život. Jejím cílem je právě oslava pozitivních životních změn. Natura zjistila, jak Češi na změny reagují, co by změnit chtěli, a na základě toho jim pomáhá přistupovat ke změnám lépe.

rodina, pes, domácí mazlíček
Zdroj: Unsplash / courtney coles

Rozhodnutí je na každém z nás

Přibližně polovina dotázaných v průzkumu Natura je totiž aktuálně s nějakou oblastí svého života natolik nespokojena, že ji chce změnit. „V případě, že se zaměříme na zdroje nespokojenosti, tak respondenti nejčastěji zmiňovali vzhled, zdravotní stav, životní styl, partnerské vztahy a využití volného času. Jedná se o kategorie, ve kterých je z velké části rozhodnutí na nás samotných. I přesto, že můžeme být uvězněni v jistých vzorcích, je pro nás důležité si uvědomit, že se z nich můžeme vymanit, i když se to na první pohled nemusí zdát možné nebo jednoduché. Záleží i na nás samotných, jakou podporu si k danému rozhodnutí a změně obstaráme,“ vysvětluje Adam Táborský.

Lidem nejčastěji pomáhá překonat obavy z toho, že změna nedopadne podle jejich představ, fyzické či psychické odreagování se a podpora blízkého okolí. Jako motivaci začít dělat věci jinak Češi ve více než 60 % případů uváděli, že se chtějí cítit lépe sami pro sebe. Nejčastěji prahnou po pohybu, snížení stresu a zátěže nebo chtějí trávit více času v přírodě.

Natura – Změna je život

Život plyne jako voda, a proto Natura oslavuje pozitivní změny na cestě reálných lidí. Společně s Adamem Táborským lidem pomáhá motivovat se ke změnám. Mezi osvědčené tipy patří ujasnění si cíle, plánování malých postupných kroků a celková změna rutiny. Velmi důležitý je však i pitný režim, který má u 40 % lidí významný vliv na to, jak se celý den cítí. Blahodárné účinky mají rovněž procházky přírodou. Mezi nejkrásnější místa v Česku patří Adršpašsko-teplické skály, v jejichž srdci Natura pramení. Místní voda patří mezi nejčistší a nejkvalitnější vody ve střední Evropě. Díky nízkému obsahu minerálů je vhodná ke každodennímu pití, a proto se může stát pomocníkem při budování nové rutiny.

začni změnu s vodou natura
Domů
Sdílet
Diskuse