Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. dubna 2024 13:00
Čas čtení 4:44
Adéla Ježková

Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě
Zdroj: Flickr/volně k užití
REFRESHER SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Koláče, lidové kroje, pivo i polka. Nejsme ale na české vsi, nýbrž uprostřed Spojených států amerických.

„Nebrasčané jsou na své české kořeny hrdí. Jelikož jsou USA národem složeným z imigrantů, je tam velká touha nalézt komunitu, ke které člověk patří a která ho definuje. Jsou hrdí na to, že jsou Češi – byť už jediné, co je s ČR spojuje, je mnohdy jídlo. Běžně tam narazíte na ‚kolaches‘, což jsou úplně obyčejně naše české koláče,“ směje se 27letá Edita Schejbalová, která učila češtinu na University of Nebraska v Lincolnu.

Proč by se chtěl někdo v Nebrasce učit češtinu, říkáš si? 

Doporučeno
Mluvili jsme s padesáti lidmi, kteří se hlásí k Hnutí pro život. Kdo jsou a jak smýšlí? Mluvili jsme s padesáti lidmi, kteří se hlásí k Hnutí pro život. Kdo jsou a jak smýšlí? 10. dubna 2024 13:00

Podle sčítání lidu z roku 2000 tvoří Čechoameričané žijící v Nebrasce 5,5 % obyvatel, což je největší podíl ze všech států USA. Český jazyk ovládají více než tři tisíce Nebrasčanů. Běžně tu tak narazíš na příjmení jako Novak, Rosicky, Blazek či Kotouc. Ve městě Wilber, kterému se přezdívá Czech Capital of the US, mají ulice dokonce dvojí pojmenování – jedno v angličtině, druhé v češtině.

Z Česka na Západ

Historie česko-nebraského obyvatelstva sahá až do poloviny 19. století, kdy se vlny českých přistěhovalců vydaly za Atlantický oceán za novými příležitostmi a svobodou. Mnozí z nich, přilákáni příslibem úrodné půdy a vyhlídkou na lepší život, se usadili v rozlehlých prériích Nebrasky, kde založili semknuté komunity, které si zachovaly svůj jazyk, zvyky a tradice.

Jak uvádí v publikaci Bohemians in Nebraska česko-americká historička, novinářka, spisovatelka, sufražetka a vůbec první žena českého původu pedagogicky působící na vysoké škole Šárka B. Hrbková, prvním Čechem, který přišel do Nebrasky, byl podle dostupných informací Libor Alois Slesinger, který se narodil 28. října 1806 v Ústí nad Orlicí.

Slesinger opustil Čechy v listopadu 1856 a v lednu 1857 dorazil do Cedar Rapids ve státě Iowa, který byl zastávkou pro většinu českých přistěhovalců na cestě na velký, přitažlivý a zářivý Západ za Missouri. 

Český prérijní dům v Nebrasce.
Český prérijní dům v Nebrasce. Zdroj: Sokol Museum
Rodina Jana Kalíška po příchodu do Nebrasky.
Rodina Jana Kalíška po příchodu do Nebrasky. Zdroj: Picryl/volně k užití

„První vlnu českého přistěhovalectví do Nebrasky tvořili muži, kteří hledali politickou a náboženskou svobodu. Další vlny tvořili muži, kteří utíkali před nucenou vojenskou službou v rakouské armádě nebo hledali lepší ekonomické podmínky,“ píše Hrbková a dodává: „Přestože velké množství Čechů přišlo do Ameriky, aby se vyhnuli službě v armádě doma, ti samí Češi, kteří utekli před nuceným militarismem, zde z vlastní vůle narukovali, aby zachránili Unii. Tak tomu bylo v Clevelandu, Chicagu, Cedar Rapids a dalších velkých českých centrech. Češi si z občanské války odnesli mnoho šrámů a jejich jména najdete na čestných seznamech.“

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 158284 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Hotel Praha, čtvrť Little Bohemia nebo nápisy „Vítáme vás“. Jaké české stopy můžeš v Nebrasce najít.  
  • Jak vypadá Czech Festival, který se každoročně pořádá ve Wilberu.
  • Hudba a jídlo. Čím si Nebrasčané s českými kořeny rádi připomínají svůj evropský domov. 
  • Proč jsou Američané dobří ve studiu češtiny. 
Domů
Sdílet
Diskuse