Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. dubna 2024 7:28
Čas čtení 1:50
Anna-Marie Hanzlíková

Kam vyrazit 1. května: politika, třešně i koncerty zdarma

Kam vyrazit 1. května: politika, třešně i koncerty zdarma
Zdroj: Unsplash/Marijana Vasic/volně k užití
KULTURA KONCERTY LÁSKA PRAHA TIPY NA VÝLET PRAHA
Uložit Uložené

První květnový den, tedy Svátek práce a s ním spojené volno, letos připadne na středu. Mnoho z nás tak nikam daleko nevyrazí. V Praze se ale děje spousta akcí. Vybrali jsme ty nejlepší.

Pokud slavíš První máj jako svátek lásky, na konci článku ti poradíme i ta nejlepší místa na obligátní pusu pod třešní. U každého našeho tipu jsme ti taky přidali proklik pro případ, že tě akce zaujala. Má být hezky, tak někam vyraz! 

1. První máj s Konsentem

Organizace Konsent se věnuje prevenci sexuálního násilí a osvětě. Na její akci se můžeš těšit třeba na debatu s psychoterapeutkou o tom, jak poznat pravou lásku, nebo koncert kapely něco něco. Vstup je zdarma.

2. Zažijte Evropu / United Islands

Ve středu také startuje festival United Islands, který přinese koncerty a další program na pražský Střelecký ostrov a jeho okolí. První den se ponese v duchu oslav dvaceti let od vstupu Česka do Evropské unie. Festival rozděluje program do tří bloků.

Doporučeno
Emma Stone si přeje, aby jí lidé konečně začali říkat jejím pravým jménem Emma Stone si přeje, aby jí lidé konečně začali říkat jejím pravým jménem 27. dubna 2024 12:20

Na živo si můžeš poslechnout natáčení podcastů, navštívit čtení knih třeba od Jaroslava Rudiše, Travel Bible nebo Stezka Českem a zahrají například Dušan Vlk, Glad For Today, maďarští Freakin'Disco nebo polští Baaasch. I na tuhle akci se podíváš zadarmo.

3. Politické oslavy

Ať už se na politickém spektru vidíš vpravo, nebo vlevo, pravděpodobně nějaká z tebou preferovaných stran Svátek práce po Praze slaví. ODS se sejde na Kampě, většina stran se ale plánuje shromáždit naproti, na Střeleckém ostrově. Tradičně tam zastihneš KSČM, projde tu i průvod Anarchistického 1. máje, stejně tak se tu staví i Socdem v rámci svého Festivalu práce a solidarity. Svobodní si právo na auta a českou korunu připomenou kousek vedle, na Petříně.

Jsme zvědaví, jak se na Střelák všechno vejde, obzvláště pokud zvážíme, že se tam koná i v předchozím bodě zmiňovaný festival United Islands.

4. Kino

Pražská kina pojímají první květen spíše jako svátek zamilovaných než práce. Nám se líbí nápad kina Kavalírka, kde si ke klasice Zápisník jedné lásky dopřeješ lákavé degustační menu. Romantiku zhlédneš ale i v dalších pražských kinech. Zaujalo nás ještě promítání novinky Povaha lásky doprovozené debatou s párovou terapeutkou v Edisonu.

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Tohle je pět úplně nejhorších českých pohádek ŽEBŘÍČEK: Tohle je pět úplně nejhorších českých pohádek 24. dubna 2024 7:37

5. Grébovka

V Grébovce můžeš zajít na koncert Evy Burešové, skupiny Lunetic, Sebastiana, Sharloty nebo Simona Oppa, vystoupí tam totiž v rámci akce Dermacol Love Day. Objeví se i hvězdy televize Prima, orgánizátoři*organizátorky slibují i autogramiádu. I na tuhle akci je vstup zdarma.

6. Pulz – Reflektor 5 Let

V Paláci Akropolis oslaví pětileté výročí magazín Reflektor. Při oslavách vystoupí Post-hudba, Mat213 nebo čerstvá držitelka ceny Anděl Anna Vaverková.

7. Třešňové sady

Petřín je klasika, kterou zná každý, navíc si nejsme jisti, jestli je setkání motofilů ze strany Svobodných zrovna to, co chceš mít v pozadí prvomájové fotky. Stejně tak se dají čekat plné i Havlíčkovy sady zvané Grébovka.

1.máj 1. květen třešeň strom
Zdroj: Unsplash/Marijana Vasic/volně k užití

V širším centru doporučujeme žižkovský vrch Třešňovka, dále pak branickou, hrdlořezskou nebo vokovickou Třešňovku. Třešňové výsadby najdeš i na Parukářce, Smetance, u Hamerského rybníku, v motolských sadech Svobody, na zbraslavském Havlíně nebo ve Vojanových sadech.

Domů
Sdílet
Diskuse