Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2024 v 16:31
Čas čtení 0:39
Anna-Marie Hanzlíková

Žebříček top míst pro život: S přehledem vyhrálo francouzské město na úpatí Alp

Žebříček top míst pro život: S přehledem vyhrálo francouzské město na úpatí Alp
Zdroj: Wiki Commons / Zhaoshan75/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ ŽEBŘÍČEK
Uložit Uložené

Od rychlosti internetu po dobu dožití. V nové studii vzali celou řadu kritérií a spočítali, ve kterých městech žijí ten nekvalitnější život.

Žebříček sestavili v Oxford Economics. Do počtů zařadili tisíc měst a zohlednili několik kritérií. Jako indikátory zvolili dobu dožití, příjem jednotlivce, příjmovou rovnost, výdaje za bydlení, kulturní a rekreační vyžití a rychlost internetu.

Doporučeno
Česká herečka porazila Jennifer Lopez. Její komedie ovládla Netflix Česká herečka porazila Jennifer Lopez. Její komedie ovládla Netflix 28. května 2024 v 13:48

Stupnici s přehledem ovládl Grenoble, který získal plný počet bodů. Stopadesátitisícovému městu se přezdívá také hlavní město Alp. Slouží jako základna pro letní i zimní turistiku, zároveň je ale významným vědeckým centrem, místní univerzita patří mezi známé francouzské instituce. Symbolem města je lanovka, která vede k pevnosti Bastille.

Francie v žebříčku zaskórovala dvakrát, na desátém místě se umístilo západně položené Nantes. Stříbro vzalo jediné neevropské město z první desítky, australská metropole Canberra. Dobře se žije i v severských zemích, nejlépe pak alespoň podle výzkumníků a výzkumnic z Oxfordu v norském Bergenu a islandském Reykjavíku. Nejvíce zemí se probojovalo ze Švýcarska, konkrétně Bern na třetí místo, Basilej na páté a Curych na osmé.

  1. Grenoble, Francie
  2. Canberra, Austrálie
  3. Bern, Švýcarsko
  4. Bergen, Norsko
  5. Basilej, Švýcarsko
  6. Lucemburk, Lucembursko
  7. Reykjavík, Island
  8. Curych, Švýcarsko
  9. Gent, Belgie
  10. Nantes, Francie
Domů
Sdílet
Diskuse