Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tento článek je sponzorovaný obsah e-shopu 4camping.
5. srpna 2024 v 15:30
Čas čtení 4:31
Sponzorovaný obsah

Tohle je 5 nejděsivějších míst v Česku. Troufneš si na výlet?

Tohle je 5 nejděsivějších míst v Česku. Troufneš si na výlet?
Zdroj: Unsplash / Artur Kornakov
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ KAM NA VÝLET
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Tady nechceš strávit noc. Nebo ano?

Místa, na kterých lidé cítí nepříjemné mrazení v zádech. Místa, která jsou opředena strašidelnými legendami a příběhy o nadpřirozených jevech. Takových máme v Česku hned několik. 

Jestli rád*a luštíš záhady nebo dokonce patříš k dobrodruhům, kteří na takových místech rádi přespávají, tyhle lokace budou něco pro tebe. Musíme tě však varovat. Na některé z nich je omezený přístup. Zároveň u nás existují určitá omezení ohledně táboření, o kterých se také více dozvíš níže v textu.

A když už se pro tohle dobrodružství rozhodneš, nepodceň pohodlí. Kvalitní výbavu seženeš na e-shopu 4camping, u největšího prodejce outdoorového a kempingového vybavení u nás. Najdeš tam kvalitní oblečení, díky kterému budeš v teple, stan, který tě udrží v bezpečí minimálně před komáry i boty, do kterých ti při dešti nezateče. Co se týká boje s temnými silami, to už bude na tobě. I na ty se však můžeš díky tomuhle článku trochu připravit.

Statek Pohádka

Uprostřed krásné šumavské přírody, která opravdu připomíná pohádkovou krajinu, leží dnes už rozpadlý statek, známý především tím, že v něm vraždil Ivan Roubal. Ale nepředbíhejme, to není první tragická věc, která tohle stavení potkala. Vše začalo v květnu roku 1828, kdy vesnici Strážov zasáhl požár a zničil domovy místních obyvatel. Ti přisoudili vinu stařeně, která žila na odlehlém statku. Vydali se na statek a stařenu ubili k smrti. Než však zemřela, stihla vyřknout kletbu, která uvrhla neštěstí na každého, kdo se rozhodl na statku usadit. 

statek Pohoda
Zdroj: Wiki Commons

Tak začíná příběh stavení, jehož obyvatelé opravdu zažívali těžké časy. Na statku žila až do roku 1947 rodina Pangerlových. Jeden ze synů se zastřelil a následně byli v rámci Benešových dekretů vykázáni.

Tragický konec tu potkal i další rodinu. Matka zešílela ze zvuků a paranormálních jevů, které se na statku děly a utekla i s dětmi do lesa. Její muž se následně v domě oběsil. Statek si pak dlouho nemohl najít nájemníka, všechny tu trápily noční můry a zlé předtuchy. Až v roce 1991 si zchátralou budovu pronajal sériový vrah Ivan Roubal. Choval tam zvířata, ke kterým se údajně choval velmi hrubě. Svá prasata pak měl dokonce nakrmit těly své ex-přítelkyně a jejího současného partnera, to se však nikdy neprokázalo.

Ke statku nevede turistická trasa. Dá se k němu dojít z vesnice Bradné, je to cca 2,7 kilometru po loukách a lesních cestách. Leží zarostlý v kopcích a půda kolem je často podmáčená, takže pokud se chceš na statek podívat, vezmi si kvalitní turistické boty a turistické oblečení.

❗️ Statek je v havarijním stavu a chodit do vnitřních prostor může být velmi nebezpečné. Specifickou atmosféru místa ucítíš i zdálky, neriskuj svoje zdraví a nevstupuj dovnitř budovy.

Branišovský les

Les Bor neboli Branišovský les leží nedaleko Českých Budějovic (mezi sídlištěm Máj a obcí Branišov). Jestli ti tmavé porosty stromů připadají tak trochu strašidelné, tenhle je úplně jiný kalibr. Přes 400 let starý les býval plný bažin, kde podle vyprávění místních zahynulo mnoho lidí. 

Návštěvníci lesa popisují náhlé změny teplot v konkrétních místech. Přísahají, že viděli nejrůznější přízraky, mezi nimiž se často objevuje tmavá postava v plášti a klobouku se svítícíma očima. Někteří zase říkají, že slyšeli kroky na místech, kde byli sami nebo hlas, který je nabádal ke spáchání sebevraždy. Několik lidí tady dokonce sebevraždu opravdu spáchalo. Oběsili se na tzv. stromě oběšenců, který už však dnes v lese nestojí. Jeden z místních obyvatel mu nejprve odřízl větev, později mu ale následkem úrazu zchromla ruka. Poté vesničané strom celý porazili a spálili.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš draky z Rodu draka? Zjisti, jestli jsi koukal*a poctivě KVÍZ: Poznáš draky z Rodu draka? Zjisti, jestli jsi koukal*a poctivě 4. srpna 2024 v 14:30

S lesem se pojí další zvláštní legendy a události. Jedna z nich je například o vojácích, kteří hlídali zdejší muniční sklad. Potom, co je vyděsily úkazy vycházející z lesa, se vzájemně postříleli a všichni zemřeli. 

les, stromy
Zdroj: Unsplash/Lukasz Szmigiel/volně k použití

Lom Amerika

Znáš lomy nedaleko od Prahy jako romantické místo s krásným výhledem? Pak tě možná překvapí legenda, která je s nimi spojená. Traduje se, že se v místních skalách kolem roku 1945 skrýval německý voják jménem Hans Hagen. Z pobytu v nehostinné krajině nakonec zešílel a dodnes se prochází lomem Malá Amerika jako přízrak. Podle pověsti se člověk, který zabouchá na gong a zavolá „Hagene, přistup blíž“, nedožije zítřka. Gong se ale momentálně nachází v expozici v Solvaynových lomech, aby to návštěvníci raději nezkoušeli.

Krajinou vede stezka, odkud všechny zatopené lomy dobře uvidíš. Můžeš jít přímo z obce Karlštejn, kolem hradu k rozcestí U Dubu, odkud vede žlutá turistická trasa k Malé Americe a dalším lomům. Zatopené lomy stále lákají trampy a dobrodruhy k nocování v jeskyních, které je spojují. Přímo do lomů a jeskyní je však vstup z bezpečnostních důvodů zakázán.

Koupání je v celé oblasti lomů Amerika zakázáno.
Koupání je v celé oblasti lomů Amerika zakázáno. Zdroj: Wikimedia Commons/ Lubor Ferenc/ volně k užití

🏕️  Chceš přespat ve volné přírodě? Pozor na tato pravidla:

  • Táboření mimo kemp (přespávání ve stanu) je u nás na většině území zakázáno, potřebuješ k němu souhlas majitele pozemku.  V Česku se ale nachází velká spousta kempů, kde můžeš přenocovat.
  • Jestli ti stačí přespat na trávě ve spacáku, můžeš si ustlat v podstatě kdekoliv. 
  • Vždycky po sobě ukliď odpadky.
  • Oheň rozdělávej jen na oficiálních ohništích.

⛺️ Tip: Chybí ti outdoor vybavení, se kterým procestuješ nejen Česko? Zajdi na Výstavu stanů, která probíhá do 25.8. 2024 v pražské PVA EXPO Letňany. Najdeš tam skoro 200 vystavených stanů a dalšího vybavení jako jsou karimatky, batohy, boty, kempingový nábytek i oblečení. S výběrem ti poradí vyškolený personál. Vstup i parkování je zdarma.

Oblíbené jsou například stany značky Warg, které si na Výstavě stanů můžeš také vyzkoušet a najdeš je v nabídce 4camping.
Oblíbené jsou například stany značky Warg, které si na Výstavě stanů můžeš také vyzkoušet a najdeš je v nabídce 4camping. Zdroj: 4camping
více o výstavě stanů

Hrad Houska

„Brána do pekel“ – tak se přezdívá jednomu z nejstarších hradů v Česku, který je opředený tajemstvím. Neví se totiž, proč byl vlastně postaven. Nemá strategické umístění, nenachází se poblíž významné stezky a v blízkosti není zdroj vody. Zároveň nikdy nesloužil jako královský ani hraniční hrad. Zajímavý je také po architektonické stránce. Jeho zdi neposkytují ochranu proti napadnutí z vnější, ale naopak brání „vnitřnímu nebezpečí“, aby se dostalo ven. A tak vznikly legendy, že tajemný hrad uprostřed lesů střeží vchod do pekla. Říká se také, že pod hradem existuje komplex chodeb s pohřebištěm, do kterého vedla dnes již neexistující brána.

Doporučeno
Koupání jako v moři, akorát v Česku. Poradíme ti, kde najdeš místo stvořené pro letní radovánky Koupání jako v moři, akorát v Česku. Poradíme ti, kde najdeš místo stvořené pro letní radovánky 3. srpna 2024 v 7:00

Hrad je součástí CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. Poblíž není vlaková zastávka, autobusem se dostaneš nejblíže na zastávku „Blatce, Tubož, rybník“. Pokud pojedeš autem, nech ho na cca 700 metrů vzdáleném parkovišti.

hrad houska
Zdroj: Wiki Commons

Býčí skála

Unikátní skalní komplex v Moravském krasu dříve pravděpodobně sloužil jako pohřebiště. Archeolog Jindřich Wankel na místě našel části více než 40 lidských koster z doby železné. Jednalo se především o ostatky žen, kterým chyběla hlava a údy. Došel k závěru, že se může jednat o pozůstatek rituálního pohřbu, v rámci kterého se společně s významným člověkem obětovala skupina lidí, aby ho doprovodila na cestě na onen svět. Revizní výzkum z roku 2020 však zjistil, že se jednalo spíše o dlouhodobé pohřebiště a osoby nebyly usmrcené v jeden okamžik. I tak je historie Býčí skály velmi temná a mnozí návštěvníci tvrdí, že na místě cítili negativní energii.

Návštěva místa je možná pouze s průvodcem, po tři víkendy v roce během letních měsíců. Letos už návštěvní dny proběhly, takže budeš muset počkat na příští rok.

Býčí skála
Zdroj: Wiki Commons
Domů
Sdílet
Diskuse