Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2024 v 7:00
Čas čtení 3:32
Adéla Ježková

Koupání jako v moři, akorát v Česku. Poradíme ti, kde najdeš místo stvořené pro letní radovánky

Koupání jako v moři, akorát v Česku. Poradíme ti, kde najdeš místo stvořené pro letní radovánky
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ KAM ZA SPORTEM
Uložit Uložené

Nemáš na víkend žádné plány? Vyraz s námi na ideální místo pro válení na pláži, kolo, inline brusle a jakékoliv další letní vyžití.

Představ si následující situaci: Běžíš takovým tempem, které je ti příjemné, po trase, kterou nemusíš vymýšlet, očima se zdravíš s projíždějícími bruslaři a cyklisty, kterých ale nejsou davy, protože jsi tu brzo. Slunce svítí, ale ne moc a sem tam ti vánek prohrábne vlasy. Kolem sebe máš lesy a kopce, i když nejsi mimo civilizaci.

Doběhneš, utřeš si kapky potu a máš ze sebe skvělý pocit. Ráno ti sice proběhly hlavou myšlenky o tom, že bys mohl*a radši zůstat doma: nikam se ti nechce, určitě tam bude milion lidí, budou tě lovit komáři a... ani nevíš, co na sebe. Dotěrné myšlenky ale zaženeš, zvedneš se a jdeš. A jak skvělý nápad to je!

A to pozor, pocity blaha nekončí. Převlékneš se totiž do plavek a své zpocené tělo svlažíš v krásně čistém jezeru. Doplaveš na jedno z plovoucích mol. Střídavě skáčeš šipky a placáky, než necháš sluníčko, aby tě osušilo. Cestou domů si koupíš točenou zmrzlinu. 

Pohádka. Ale na dosah ruky – lépe řečeno, hodinu od Prahy.

jezero most
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Refresher ti v pravidelné sérii představuje nejrůznější zajímavá místa v Česku. Ať už ráda*a cestuješ po zemi s baťůžkem, nebo prstem po mapě, nenech si žádný z článků ujít. Jen díky tvé podpoře se budeme moci na podobné výpravy vydávat i v budoucnu. Zvaž, jestli nás nemůžeš podpořit i předplatným REFRESFER+.

Zatopený lom jako místo pro relax všeho druhu

Na základě indicií zmíněných výše už ti možná došlo, že dnes míříme k jezeru Most. To se rozkládá v místě bývalého královského města Most, které muselo ustoupit těžbě uhlí – v letech 1965 až 1987 bylo zbouráno a obyvatelé se museli vystěhovat do paneláků. 

Doporučeno
Volný pád i bez padáku? Pojď vyzkoušet venkovní větrný tunel Volný pád i bez padáku? Pojď vyzkoušet venkovní větrný tunel 11. září 2024 v 16:30

Až hnědouhelný lom Ležáky dosloužil, zatopili ho a vzniklo jezero jednoduše pojmenované po zaniklém městě. Dnes tak můžeš plavat nad místem, které kdysi sloužilo třeba jako něčí obývák. Veřejnosti přitom bylo mostecké jezero otevřeno poměrně nedávno – v roce 2020, všechno je tu tak pořád jako nové, neopotřebované a čisté.

jezero most
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Most se se svým historickým centrem v minulosti řadil mezi ta nejkrásnější města v Česku, konkurovat mohl Českému Krumlovu, Telči, dokonce i Praze. Těžba uhlí ale měla přednost, a tak šly kulturní památky s pomocí notné dávky trhaviny k zemi. Více o ponuré historii města Most se dozvíš v tomto našem článku.

Dnes se jedná o zatopený lom s průzračně čistou vodou, vstupem i parkováním zdarma, krásnou oblázkovou pláží a třemi plážemi pro psy, stánky s občerstvením a dětskými hřišti. My jsme tu ale především kvůli cyklostezce, která vede po celé délce jezera.

Kolem jezera Most, které je rozlohou o něco větší než Máchovo jezero, totiž vede devět kilometrů dlouhý okruh vhodný jak pro procházky, tak pro sport. 

Hodinka od Prahy

Pokud pojedeš autem, cesta z Prahy ti zabere zhruba hodinu a čtvrt. Zaparkovat můžeš bezplatně na hlavní pláži. Kolem jezera se pak nachází dalších 200 parkovacích míst a další stání na nezpevněné ploše, rovněž zdarma. 

jezero most
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
jezero most
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Přímo k jezeru se dostaneš také MHD. Z centra dnešního Mostu sem jezdí autobusové linky 16 a 30. Tím ti odpadne hledání parkovacího místa, což může být o letních víkendech trochu náročnější.

Ještě víc sportu u jezera Most. V termínu 26. 7. – 11. 8. 2024 u jezera Most probíhá Olympijský festival, jehož cílem je  „představit návštěvníkům na 50 sportovních aktivit i olympijské hodnoty, jako jsou respekt, přátelství a fair play, a v neposlední řadě probudit v dětech radost z pohybu“.

Na cyklostezku je možno naskočit v podstatě odkudkoli, jak od hlavní pláže, nebo – máš-li s sebou čtyřnohého chlupáče, od jedné ze psích pláží. Jedná se o zpevněnou asfaltovou cestu, která z většiny vede kolem vody, pouze v jednom úseku je vedena nad jezerem.

Doporučeno
Nejčistší voda v okolí Prahy. Víme, kde najdeš pláže jako u Jadranu Nejčistší voda v okolí Prahy. Víme, kde najdeš pláže jako u Jadranu 9. srpna 2024 v 17:00

Potkáš tu běžce a běžkyně, chodce a chodkyně, cyklisty a cyklistky, longboardisty a longboardistky, i bruslaře a bruslařky. Je ale důležité upozornit (a varuje před tím i samotná správa mosteckého jezera), že na cyklostezce se nachází tři úseky s velkým převýšením, které nejsou pro inline brusle vhodné. Takto strmé klesání totiž vyžaduje dobrý (až možná profesionální) styl jízdy a značnou kondici. Před těmito kopečky se tak můžeš otočit a jet zase zpátky, nemusíš jezdit celý okruh.

 

ℹ️ℹ️ℹ️POZOR: informace pro INLINE BRUSLAŘE Na obvodové komunikaci jezera Most se nachází 3 úseky s velkým převýšením -...

Posted by Jezero Most on Friday, September 18, 2020
 

Na cyklostezce se také neschováš do stínu. Tak se nezapomeň namazat opalovacím krémem a nasadit si kšiltovku, ať nemáš úpal. Pozitivní ale je, že kdykoli ti bude horko, můžeš (na místech k tomu určených) skočit do vody.

U jezera se rovněž nachází půjčovna paddleboardů, kajaků a šlapadel. Otevřeno mají denně od 10 do 18 hodin a za paddleboard nebo kajak dáš 250 Kč za hodinu, šlapadlo pak stojí 300 Kč za hodinu – a přijímají tu i platební karty. Pokud dorazíš s elektrokolem, k dispozici je nabíjecí stanice. Zdarma přístupné je u mosteckého jezera také pískové hřiště pro plážové sporty. Jezero je v neposlední řadě oblíbené mezi potápěči, v době naší návštěvy jsme jich potkali hned několik.

jezero most
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Až se dostatečně vysportuješ, čekají na tebe čistá a průzračná voda a oblázková pláž, kde najdeš slaměné slunečníky a lehátka k zapůjčení zdarma, přístupová mola, převlékárny a pítka. Nechybí toalety (opět zdarma a čisté).


Hlad zaženeš u jednoho ze stánků s občerstvením či foodtrucků. Doporučuji ti zkusit točenou zmrzlinu nebo lahodné jahody polité čokoládou a s pořádnou dávkou šlehačky. U jezera ale jinak zatím není možné kempovat v karavanu, tábořit, stanovat ani rozdělávat oheň.

Domů
Sdílet
Diskuse