Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
5. září 2024 v 8:00
Čas čtení 1:11
Ella Petrová

Menstruace a sport? Studie ukázala, že ženy mají během svých dnů rychlejší reakce a dělají méně chyb

Menstruace a sport? Studie ukázala, že ženy mají během svých dnů rychlejší reakce a dělají méně chyb
Zdroj: Dedoles
ZDRAVÍ MENSTRUACE POSILOVÁNÍ A CVIČENÍ PRŮZKUM ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Výzkum hodnotil mentální schopnosti v souvislosti se sportem a menstruačním cyklem. Překvapivým výsledkem je, že výkon účastnic byl lepší, když měly menstruaci.

„Ve studii vědci z University College London a Institute of Sport, Exercise & Health sbírali data o reakčním čase a chybovosti od 241 účastnic, které dokončily sérii kognitivních testů s odstupem 14 dní. Respondentky také dvakrát vyplnily stupnici nálady a symptomový dotazník. Aplikace na sledování menstruačního cyklu posloužily k určení toho, v jaké fázi cyklu se ženy nacházely během testů,“ říká Ilona Bittnerová ze specializovaného e-shopu Maluna.cz.

Doporučeno
Musí podat výkony i přes bolest. Česká basketbalistka odhaluje zákulisí menstruace ve sportu Musí podat výkony i přes bolest. Česká basketbalistka odhaluje zákulisí menstruace ve sportu 2. června 2024 v 10:30

Testy samotné byly navrženy tak, aby napodobovaly mentální procesy typické pro týmové sporty. V jednom byly účastnicím ukazovány usmívající se nebo mrkající tváře a měly stisknout mezerník, pouze když zahlédnou usmívající se tvář. Tím se zkoumala inhibice, pozornost, reakční doba a přesnost. V dalším testu měly zúčastněné ženy identifikovat zrcadlové obrazy během 3D rotace, což hodnotilo prostorovou kognici. Úkol, během něhož měly kliknout, až se na obrazovce srazí dvě pohybující se koule, měřil prostorové načasování.
 
„Ačkoliv účastnice hlásily, že se během menstruace cítí hůře, a vnímaly to tak, že to negativně ovlivňuje jejich výkon, jejich reakční časy byly během menstruace rychlejší a dělaly méně chyb. Například schopnost přesného načasování (v úloze se srážejícími se koulemi) byla v průměru o 10 milisekund (12 procent) přesnější. O 25 procent méně chybovaly menstruující respondentky při mačkání mezerníku v úloze se smajlíky,“ komentuje výsledky studie Bittnerová.

Doporučeno
KVÍZ: Dnes je Mezinárodní den menstruace. Pojď zbořit nesmyslné tabu a udělej si o ní kvíz KVÍZ: Dnes je Mezinárodní den menstruace. Pojď zbořit nesmyslné tabu a udělej si o ní kvíz 28. května 2024 v 16:00

„Překvapivé je, že výkon účastnic byl lepší, když měly menstruaci. To je rozhodně výzva k přehodnocení toho, co ženy, a možná i společnost obecně, předpokládají o schopnostech a výkonnosti žen v tomto specifickém období,“ nabádá doktorka Ronca k zamyšlení s tím, že jde i o důležitý podnět pro lepší komunikaci mezi trenéry a jejich svěřenkyněmi. „To, jak se cítíme, ne vždy odráží náš reálný výkon.“
 
„Doufám, že pokud ženy porozumí tomu, jak se jejich mozek a tělo mění během cyklu, pomůže jim to se přizpůsobit,“ dodává Dr. Megan Lowery, spoluautorka studie.

Domů
Sdílet
Diskuse