Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2024 v 12:26
Čas čtení 3:41
Richard Balog

Paralympiáda lepší než olympiáda? Pět sportovců a výkonů posouvajících hranice, které musíš vidět

Paralympiáda lepší než olympiáda? Pět sportovců a výkonů posouvajících hranice, které musíš vidět
SPORT LETNÍ PARALYMPIJSKÉ HRY 2024
Uložit Uložené

Od 28. srpna do 8. září se 4 400 sportovců s různým postižením střetává v 549 disciplínách o medaile ve 22 sportech.

Paralympijské hry jsou často ve stínu standardních olympijských her, přestože jednotliví paralympionici podávají nadlidské výkony a prokazují skutečnou lásku ke sportu.

Od lukostřelby, přes plavání, basketbal na vozíku, až po atletiku – paralympiáda v Paříži odráží roky odhodlání, tréninku a úsilí. Přinášíme ti teď TOP momenty letošního letních paralympijských her.

Pokud vás baví články o módních trendech, limitovaných edicích tenisek, outfitech nebo inspirativních lidech, kteří vynikají v oděvním průmyslu, umění a kultuře, staňte se členy klubu REFRESHER+ a získejte neomezený přístup k veškerému obsahu webu.
Doporučeno
Ketaminová královna Jasveen Sangha: smrtelnou dávku drogy měla prodat Matthewovi Perrymu právě ona. Její Instagram přetéká luxusem Ketaminová královna Jasveen Sangha: smrtelnou dávku drogy měla prodat Matthewovi Perrymu právě ona. Její Instagram přetéká luxusem 5. září 2024 v 7:00
Doporučeno
Druhá série Rings of Power: Je Sauron nesmrtelný, nebo opravdu zemřel na začátku Pána prstenů a jakou skutečnou moc mají prsteny? Druhá série Rings of Power: Je Sauron nesmrtelný, nebo opravdu zemřel na začátku Pána prstenů a jakou skutečnou moc mají prsteny? 4. září 2024 v 13:00
Doporučeno
Být trochu vintage je prostě vždycky v módě. Tohle je 5 tipů na podzimní doplňky Být trochu vintage je prostě vždycky v módě. Tohle je 5 tipů na podzimní doplňky 4. září 2024 v 8:00

Lukostřelkyně Jodie Grinham získala v sedmém měsíci těhotenství bronzovou i zlatou medaili

Britská lukostřelkyně Jodie Grinhamo se 31. srpna stala první sportovkyní, která získala paralympijskou medaili (bronzovou v individuální disciplíně), když byla těhotná. O dva dny později přidala do své sbírky i týmové zlato.

Paralympijská lukostřelkyně čeká své druhé dítě a v rozhovoru pro BBC uvedla: „V současné době čekám druhé dítě. Na konci jsem chtěla skákat, brečet a křičet, ale vzhledem k tomu, že jsem těhotná, bylo nejlepší se na chvíli přikrčit a odpočinout si, abych se mohla objímat.“

Jodie Grinham
Zdroj: AP Photo/Felix Scheyer

Běžec Vinícius Rodrigues ve futuristických slunečních brýlích Oakley

Jeden z nejlepších brazilských paralympioniků v historii Vinícius Gonçalves Rodrigues předvedl v Paříži pod olympijskými kruhy další skvělý výkon, když v závodě T63 na 100 metrů získal bronzovou medaili s časem 12,10 sekund. V závodě na 100 metrů se mu podařilo získat bronzovou medaili.

Třicetiletá hvězda byla na trati nepřehlédnutelná nejen díky svému bláznivému fialovému účesu, ale také díky futuristickým slunečním brýlím Oakley OTT, které proslavil trinidadský sprinter Ato Boldon během olympijských her v Sydney v roce 2000. Takto Rodrigues stylově oslavil svůj úspěch v cíli.

Vinícius Gonçalves Rodrigues
Zdroj: Marco Mantovani/Getty Images

Slovenský cyklista Jozef Metelka získal třetí olympijské zlato ve stíhacím závodě za sebou

Perfektních výsledků dosáhli v Paříži také slovenští reprezentanti v čele s Jozefem Metelkou, který patří mezi elitu dráhové cyklistiky, a potvrdili své postavení ziskem třetího olympijského zlata ve stíhacím závodě v řadě. Předtím dominoval v Tokiu a Riu De Janeiru a svým soupeřům nedal žádnou šanci na úspěch.

Brzy osmatřicetiletý cyklista dosáhl zlatého hattricku v závodě na 4 000 metrů na trati C4. Ve finále triumfoval poté, co jeho soupeř Archie Atkinson z Velké Británie vypadl.

Jozef Metelka
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Čtrnáctiletá Bly Twomey získala bronz ve stolním tenise

Jeden z nejlepších příběhů pařížských paralympijských her napsala Bly Twomey z Velké Británie, která ve svých 14 letech získala bronzovou medaili ve stolním tenise.

Teenagerka, která žije a studuje v Brightonu, se stala nejmladší britskou paralympijskou medailistkou ve stolním tenise, když spolu se zkušenou Fliss Pickardovou získala bronz ve čtyřhře v kategorii WD14. Mezitím teprve loni debutovala v mezinárodní soutěži na turnaji ve španělském Costa Brava.

„Byl to úžasný pocit, ta atmosféra a všichni, kteří mě podporovali. Už jen to, že jsem si zahrála s Fliss, je pro mě obrovský úspěch a jsem opravdu hrdá na to, že jsem mohla být její deblovou partnerkou,“ řekla Twomey v pozápasovém rozhovoru, o kterém informovala BBC.

Bly Twomey
Zdroj: Graham Denholm/Getty Images for IPC

Roderick Townsend znovu obhájil zlato ve skoku vysokém s bláznivým účesem

Roderick Townsend, který je jednou z největších atletických hvězd pod pěti kruhy, nemůže své vystoupení na paralympijských hrách 2024 v Paříži hodnotit jinak než pozitivně.

Zkušený dvaatřicetiletý rodák z Kalifornie potvrdil svou absolutní dominanci ve skoku vysokém mužů, když získal své třetí zlato v řadě – stejně jako cyklista Jozef Metelka. Townsend překonal výšku 2,12 metru a nedal své konkurenci v kategorii T47 (sportovci, kteří buď přišli o část ruky, nebo mají nízké až střední problémy s pohyblivostí jedné ruky, pozn. redakce).

Navíc tak učinil stylově, s pestrým účesem, který byl vzorovaný jako díla Pabla Picassa. „Jsem showman,“ vysvětlil Townsend účes, který si nechal udělat v jednom pařížském salonu, píše CBS News.

Roderick Townsend
Zdroj: AP Photo/Caleb Craig

Matt Stutzman je prvním lukostřelcem bez rukou, který získal olympijské zlato.

Matt Stutzman získal pro Spojené státy v Paříži nejcennější kov také v lukostřelbě ze složeného luku a stal se tak vůbec prvním lukostřelcem bez rukou, kterému se podobný úspěch podařil.

„Lukostřelec bez ruky“, jak zní přezdívka 41letého amerického reprezentanta, vytvořil nový paralympijský rekord, když získal 149 bodů z maximálně možných 150 a ve finále porazil Číňana Ai Xinlianga, bronzového medailistu z předchozí paralympiády v Tokiu. Tentokrát zaostal za Stutzmanem o 2 body.

„Věděl jsem, že to budou mé poslední hry, takže je v tom hodně emocí a takovou medaili jsem nečekal,“ řekl Stutzman v pozápasovém rozhovoru.

Matt Stutzman
Zdroj: AP Photo/Nathalee Simoneau

Dvojčata Deborah a Beatriz Borges Carneirovy společně na pódiu po životním úspěchu v bazénu.

Pařížský paralympijský plavecký bazén přinesl štěstí také brazilským dvojčatům Deborah a Beatriz Borges Carneirovým, které získaly stříbrnou, resp. bronzovou medaili na 100 metrů prsa a 100 metrů polohový závod v kategorii SB14.

Přestože si zlato odvezla Louise Fiddes z Velké Británie, všechny oči se upíraly na šestadvacetileté brazilské sestry, které v den narozenin svého otce dosáhly životního úspěchu.

Výsledek jim na stupních vítězů vykouzlil společný úsměv, ale předtím na startu se na sebe dvojčata dívala jako všechny ostatní soupeřky usilující o vítězství, což Deborah potvrdila v pozávodním rozhovoru: „Jsme sestry a máme se rády, ale chceme se v bazénu porazit.“

Debora Borges Carneiro, Beatriz Borges Carneiro
Zdroj: Ian MacNicol/Getty Images

Masky na očích nevidomých skokanů do dálky

Mezi nejvirálnější momenty z pařížské paralympiády patří soutěž nevidomých skokanů do dálky v kategorii T11 (závodníci jsou téměř kompletně zrakově postižení, pozn. redakce), kteří mají při svém výkonu na očích masku.

Nejoriginálnější kousek předvedla na hlavním stadionu reprezentantka Itálie jménem Arjola Dedaj, která vsadila na modrou masku ve tvaru motýla s bílo-zeleno-červenou trikolorou uprostřed.

Skokani se spoléhají na průvodce, kteří jim pomáhají zvukovými pokyny, když se blíží k odrazu nebo skoku. Pro lepší představu se podívejte na video zveřejněné na sociální síti X (dříve Twitter). Klobouk dolů před touto souhrou.

Arjola Dedaj
Zdroj: AP Photo/Emilio Morenatti
Zpět
Sdílet
Diskuse