Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2024 v 8:30
Čas čtení 4:03
Ondřej Jarůšek

Muradov: Nic na mě nemají, o papíry v Česku budu dál bojovat. Po zápase pojedu na dovolenou

Muradov: Nic na mě nemají, o papíry v Česku budu dál bojovat. Po zápase pojedu na dovolenou
Zdroj: Getty Images/Jeff Bottari
SPORT MAKHMUD MURADOV MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Uzbecký bojovník Makhmud „Mach“ Muradov promluvil o svém pobytu v Česku a svém příštím zápase, který se má uskutečnit už 21. září na turnaji Oktagon 61.

Machova zápasnická kariéra je už od začátku spjata s Českem. Právě zde začal rodilý Uzbek sbírat první výhry, získal slávu a nakonec si svými výkony svěřenec domácí legendy bojových sportů Petra Knížete zajistil přestup do UFC, nejprestižnější MMA organizace světa. Příští sobotu se má Muradov po pěti letech znovu objevit na turnaji před českým publikem.

Doporučeno
Brutální KO i drsný pád legendy. Turnaj Oktagon 60 přinesl tvrdá ukončení před limitem Brutální KO i drsný pád legendy. Turnaj Oktagon 60 přinesl tvrdá ukončení před limitem 8. září 2024 v 8:30

„Nevyhostí mě, budu bojovat“

Server Aktuálně.cz však nedávno informoval o rozhodnutí soudu, podle kterého nesmí Muradov v Česku pobývat. „Podle ministerstva vnitra představuje pro stát bezpečnostní riziko, jež plyne z jeho styků s kriminálním prostředím,“ píše Aktuálně. Muradov, který má v Česku malou dceru a partnerku, však trvá na tom, že nic protizákonného neudělal a do zápasu nastoupí.

„Není to poprvé, co mi zamítli papír a pořád jsem tady. Soud mi zamítl žádost o papíry na dlouhodobý nebo přechodný pobyt, na které mám nárok. Ale to, že mě vyhostí, to nebude, protože já mám nárok požádat zase. Budu o to znovu bojovat a jednou je dostanu, protože vím, že jsem nic protizákonného neudělal,“ řekl pro Refresher Muradov, který se na nadcházející zápas připravoval v Polsku.

Makhmud Muradov
Zdroj: OKTAGON MMA

Dosud mu prý nikdo neřekl, o jaké konkrétní osoby z jeho okolí šlo. „Když říkají, že bavím s nějakým kriminálníkem, tak ať mi řeknou, kdo to je a já se k tomu vyjádřím. Oni mi ale nejsou schopní říct, o koho a co jde, že to jsou utajované informace. Je to směšné. Už mi pět nebo šest let papíry zamítají, takže to není poprvé. Už podruhé o tom napsali, ale já jsem celou dobu v Česku a budu bojovat,“ uvedl.

Jak dále informoval server Aktuálně, v zemi se může Muradov dále zdržovat na základě víza, jež mu v Česku umožní v rozpětí půl roku strávit nejvýš 90 dní.

Doporučeno
Oktagon odpálil bombu. Šampion Kincl se porve na obřím fotbalovém stadionu Oktagon odpálil bombu. Šampion Kincl se porve na obřím fotbalovém stadionu 19. srpna 2024 v 15:30

„Předmětné informace lze považovat za dostatečně konkrétní, věrohodné a přesvědčivé. Existuje důvodné nebezpečí, že by žalobce mohl narušit veřejný pořádek. Byly naplněny podmínky zamítnutí žádosti o vydání k přechodnému pobytu na území České republiky,“ řekla při vynesení rozsudku soudkyně Marcela Rousková.

„Nic na mě nemají“ 

Posední dobu Muradov pobýval v zahraničí. „Jsem na přípravě v Polsku a v pátek (13. září, pozn red.) se vracím. Udělám váhu, po zápase pojedu někam na dovolenou a zase se budu připravovat. Psychicky jsem v pohodě. Věděl jsem totiž, že mě zamítnout. Ten člověk, který tam sedí, se mnou asi má problém. Říkají mi, že se bavím s nějakými lidmi z Balkánu. Ano, bavím, ale co dělají ve svém životě a volném čase, to je jejich problém. Na co je česká policie? Ať je zavřou a udělají v tom pořádek. Na mě nic ale nemají, nic mi neříkají... utajované informace. Řekl jsem: Pojďte udělat výslech, řeknete mi přesně, kdo to je, jména nebo aspoň fotky a já vám řeknu, jestli jsem se s tím člověkem sešel. Oni mi to ale nejsou schopní říct, protože vím, že nic nemají,“ dodal Muradov pro Refresher.

Bojovníkův advokát Marek Čechovský k rozhodnutí soudu řekl, že jeho klient je mediálně nadstandardně známou osobností, která má miliony fanoušků po celém světě. „Je zcela logické, že navštěvuje akce, kde se s ním spousta lidí chce vyfotit nebo ho zvou na různé akce. Není v jeho silách v tomto množství o každém vědět, co dělá, nebo zda je závadovou osobu,“ citoval advokáta deník Sport.

Muradov UFC MMA
Zdroj: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

S tím, že zápas proběhne, počítá i samotná organizace Oktagon MMA. „Záležitosti okolo Macha Muradova nejsou věcí Oktagonu. Jako organizace respektujeme zákony a rozhodnutí soudů, ale nevíme nic o tom, že by aktuální okolnosti měly zabránit chystanému zápasu v Brně,“ citoval server iSport vyjádření organizace.

Z UFC do Oktagonu

Posledních pět let strávil Muradov pod hlavičkou UFC, kde z šesti zápasů čtyřikrát zvítězil. Letos z organizace odešel a v létě potvrdil návrat do Oktagonu, kde působil ještě před UFC. Oznámení o návratu do Oktagonu uskutečnilo na turnaji na fotbalovém stadionu v Edenu před zraky zhruba 30 tisíc lidí. „V tu chvíli jsem věděl, že jsem udělal správné rozhodnutí,“ říká o svém přechodu. „Lidé mi fandili a měli radost, že jsem zpět v Oktagonu. Chci ještě víc makat, vyhrávat a udělat hezké zápasy,“ uvedl.

Doporučeno
Šéf Clashe pro Refresher: Růžička si musí odpykat trest Šéf Clashe pro Refresher: Růžička si musí odpykat trest 16. srpna 2024 v 8:30

O návratu zpět do UFC už vůbec neuvažuje. „Je to za mnou a jsem rád, že jsem v Oktagonu. Dva tři roky budu zápasit a uvidíme, co bude dál,“ popsal.

V kleci se mu nyní postaví britský bijec Scott Askham. „Má vyzkoušené zápasy v UFC, Cage Warriors, má pás z KSW, porazil Materlu, Khalidova… Je to zkušený fighter,“ hodnotí Muradov soupeře. Askham má na kontě 12 knockoutů a jednoho ze svých soupeřů dle údajů na Sherdogu ukončil na čtyři sekundy.

Muradov se dle svých slov na zápas těší a svého soupeře moc neřeší. „Jsem rád, že budu bojovat na domácí půdě a je mi jedno, s kým to je. Oktagon splnil podmínky, které jsem potřeboval, takže jdeme pracovat,“ uvedl.

Muradov UFC MMA
Zdroj: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

Titul v Oktagonu?

Očekává se, že vítěz zápasu Muradov vs. Askham se následně stane vyzývatelem o pás střední váhy. Ten bude obhajovat šampion Patrik Kincl v říjnu proti Kerimu Engizekovi. Jak ale Muradov říká, Kinclův zápas jej nezajímá a nechce se jím zabývat, dokud jejich vzájemný zápas není potvrzen.

„Teď musím porazit Askhama a potom už budu koukat, jak dopadne Kincl a další lidi. Když s tím člověkem ale nemám zápas, tak ho nechci sledovat a zatěžovat si hlavu. Vím, kdo je to Patrik Kincl, vím, jak zápasí a vím, že ho můžu porazit. Ale na co ho budu sledovat, když nemám ještě ani potvrzené datum a místo? Do té doby na to nechci využívat svůj čas, protože čas jsou peníze,“ vysvětluje.

Doporučeno
České hvězdy, mladí talenti a živoucí legenda. Oktagon 60 se blíží, podívej se na naše zápasové predikce České hvězdy, mladí talenti a živoucí legenda. Oktagon 60 se blíží, podívej se na naše zápasové predikce 31. srpna 2024 v 10:30

Kromě aktivní zápasnické kariéry založil Muradov v rodném Uzbekistánu vlastní bojovou organizaci Muradov Professional League, se kterou má do budoucna ještě velké plány. Práci v ní teď ale musel kvůli svému zápasu odsunout na vedlejší kolej. „Teď jsem dal vše stranou a fokusuju se jen na zápas,“ říká.

To, že by boj neproběhl si nepřipouští. „Hodně lidí mě podporovalo a fandilo, za to jim moc děkuju. Vážím si toho, že mi píšou hezké věci. Jsou i takoví, kteří hejtují, ale na to moc nekoukám. Takže se těším zápas. Snad bude Askham dobře připravený a ukážu to, co umím nejlíp,“ uzavírá.

Domů
Sdílet
Diskuse