Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
dnes 19. září 2024 v 12:00
Čas čtení 0:36
Jela Vážanová

Vědci přišli se šokujícím zjištěním o Van Goghově nejslavnějším obrazu. Zachytil na něm jev, na který se přišlo až po 100 letech

ZAJÍMAVOSTI UMĚNÍ VĚDA
Uložit Uložené

Podle vědců nizozemský malíř Vincent van Gogh zachytil principy, které byly v jeho době neznámé.

Vincent van Gogh je považován za jednoho z nejvlivnějších umělců vůbec. Vědci však nedávno zjistili, že jeho genialita nespočívala jen v tazích štětcem. Na jeho nejslavnějším obraze Hvězdná noc z roku 1889 zaznamenali pozoruhodné shody s astronomickými principy naší oblohy.

Vincent van Gogh
Zdroj: Yinxiang Ma (Xiamen University)

Přestože postimpresionistického malíře Vincenta van Gogha dnes zná téměř každý, za svůj život se mu podařilo prodat pouze jediný obraz, uvádí Biography. Po své smrti se však stal známým a jeho obrazy jsou dnes oceňovány už i vědci.

Doporučeno
Do umění jsem se zamilovala omylem, říká Karíma Al-Mukhtarová. Máma mi mé výtvory ničila s tím, že nemám talent Do umění jsem se zamilovala omylem, říká Karíma Al-Mukhtarová. Máma mi mé výtvory ničila s tím, že nemám talent 13. května 2023 v 8:30

Ve studii v časopise Physics of Fluids vědci odhalili skutečnost, že umělec na 14 obrazech se zkroucenými tvary zobrazil jev, který nazvali „skrytá turbulence.“ Van Gogh podle nich intuitivně rozuměl přírodním jevům a dokonce kompenzoval principy dynamiky tekutin, které byly objeveny až o téměř 100 let později.

„Van Goghovo přesné zobrazení turbulence mohlo vycházet z jeho studia pohybu mraků a atmosféry nebo z vrozeného smyslu pro to, jak zachytit dynamiku oblohy,“ uvádí studie.

Domů
Sdílet
Diskuse