Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2023 8:30
Čas čtení 9:10
Vojtěch Vanda

Do umění jsem se zamilovala omylem, říká Karíma Al-Mukhtarová. Máma mi mé výtvory ničila s tím, že nemám talent

Do umění jsem se zamilovala omylem, říká Karíma Al-Mukhtarová. Máma mi mé výtvory ničila s tím, že nemám talent
Zdroj: Molly Stinchfield/Art Omi New York
KULTURA REFRESHER ART
Uložit Uložené

Zvláštní, že? Nikdo, ani talentovaný člověk, nemá úspěch ve svém oboru jistý. Tím spíše „cizinka ve své zemi“, která se v cestě za snem musela vypořádat s klacky pod nohama i od vlastní rodiny. Toto je Karíma Al-Mukhtarová.

Když jsme dostali možnost zeptat se na otázky Karímy Al-Mukhtarové a nakouknout pod pokličku nejen jejího umění, ale i osobního života či jejího náhledu na vlastní práci, neubránili jsme se lehce tísnivému pocitu, jenž se nakonec stal takovým předznamenáním našeho pozorování. Je to zvláštní, jak komplexní, až komplikovaný se její příběh jeví. 

Karíma Al-Mukhtarová
Zdroj: Marcel Rozhoň

Hovoříme o někom diametrálně odlišném. O někom, kdo není obvyklým hostem či hostkou našeho seriálu. Al-Mukhtarová je známou a renomovanou umělkyní věnující se, jak by sama vysvětlila úplnému laikovi, vizuálnímu umění. K němu využívá zejména přírodní materiály jako dřevo, sklo, keramiku, bavlnu, vlnu nebo papír, přičemž její instalace (objekty, nástěnné práce) získaly nejedno ocenění. Vrchol kariéry? Ne. Jak se zdá, spíš třpytka na životní cestě.

Umění se stalo jejím životním poselstvím. „Pro mě je nejdůležitější obsah mého díla, přičemž forma ustupuje obsahu. Stejně jako malíř používá paletu barev, já pracuji s různými materiály, které slouží k vyjádření myšlenky,“ říká nám, abychom její odkaz lépe pochopili. My jsme ale potřebovali k pochopení umělkyně, o které časopis Reflex v roce 2019 hovořil jako o „jedné z nejtalentovanějších osobností na domácí výtvarné scéně“, trochu víc.

Doporučeno
Od ženské hokejové reprezentace ke „čmárání“. Jsem umělkyně v popartovém nádechu a freestylovém výdechu, tvrdí Katka Kaplanová Od ženské hokejové reprezentace ke „čmárání“. Jsem umělkyně v popartovém nádechu a freestylovém výdechu, tvrdí Katka Kaplanová 14. dubna 2023 9:00

Otázka, jestli si sama myslí, že je pro ni škatulka „jedna z nejtalentovanějších umělkyň“ vhodná, jí přijde vtipná. „O nás všech se píše, že jsme nejtalentovanější, a všem nám to dělá radost. Jenže nic není jen o talentu. Talent je pouze jedna esence z vícera, kterých je potřeba pro úspěch. Přestože nejsem stará, už jsem viděla hodně nejtalentovanějších padnout. Čas vše ukáže,“ míní.

Nenávist k modré barvě

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse