Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2015 16:00
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Ve Španělsku byl nalezen nový druh dinosaura. Na zádech měl záhadný hrb, jehož funkce mate i vědce

ZAJÍMAVOSTI ŠPANĚLSKO
Uložit Uložené

Morelladon beltrani je název nového druhu ornitopodního dinosaura, který byl nalezen ve Španělsku. Na jeho zádech se vyskytoval výběžek připomínající hrb, jehož funkce zatím není vědcům jasná.

Tým vědců objevil na území Španělska pozůstatky nového druhu dinosaura, který pravděpodobně žil na přelomu stupňů barem a apt ve spodní křídě, tedy přibližně před 125 miliony let. Na délku měřil asi šest metrů, na výšku dosahoval dvou a půl metru, vážil kolem dvou tun a podobně jako v případě jemu podobnému iguanodona se jednalo o mohutného býložravce pohybujícího se po dvou i všech čtyřech končetinách. Paleontolog José Miguel Gasulla z univerzity v Madridu a skupina dalších vědců výsledky svého výzkumu publikovali před pár dny v americkém časopise PLOS ONE

Ve Španělsku byl nalezen nový druh dinosaura. Na zádech měl záhadný hrb, jehož funkce mate i vědce

K objevu fosilie došlo v květnu (máj) 2013 v lomu poblíž města Morella v provincii Castellón na severovýchodě země. Region byl v minulosti plný tropické vegetace a kosti dinosaurů zde byly objevovány již od devatenáctého století. Morelladon beltrani, jak se nový druh jmenuje, získal své jméno právě podle místa naleziště (město Morella v autonomním společenství Valencie) a Vicenteho Beltrána, který je vlastníkem lomu, v něž byly kosti tvora objeveny.

Nejvýraznější zvláštností nalezeného exempláře je široký vějířovitý hřbetní hrb, jehož funkce není jasná ani samotným badatelům a vysvětlují si ji tak několika způsoby. Jedna teorie hovoří o zásobníku tuku pro případy krizových období s omezeným příjmem potravy. Vyloučena není ani varianta popisující výběžek na zádech jako druh komunikačního prostředku, který svoji roli mohl sehrát i při procesu sexuálního výběru nebo páření. Podle dalšího možného vysvětlení se jednalo o jakýsi regulátor teploty, který cirkulací krve přispíval k ochlazování ve vysokých teplech. Sloužit ale mohl také například k zastrašení nepřítele. S přesností vědci nemohou určit ani pohlaví nalezeného tvora.

Veřejná výstava nového dinosauřího exempláře by měla proběhnout 3. ledna (január) 2016 na radnici města Morella. 

Domů
Sdílet
Diskuse