Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2016 20:42
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Život na Marsu podle knihy? Světoví botanici zodpověděli základní otázku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Stane se Marťan námětem pro skutečný život na Marsu?

Pokud máte za sebou knihu, případně film týkající se života v drobné buňce na povrchu rudé planety, zřejmě jste zůstali ohromení, jak poutavě autor vykreslil bydlení o jednu planetu dál a na co všechno je třeba při projektu tak velkých rozměrů přihlížet, když si odmyslíme, že jde o sci-fi. Knižní postava mísila marťanskou zemi s tou naší, a tak vytvářela ideální zázemí pro růst oblíbených brambor. Bylo by však reálně možné takovým způsobem vypěstovat běžné plodiny, jinak řečeno, zemřeli bychom po čase hlady?

Botanici tvrdí, že pravděpodobně ne. Minimálně ne hlady. Úspěšným vypěstováním rajčat, hrášku a ředkvičky máme za sebou další z velkých otazníků ohledně Marsu, jednoho z našich cílů na úspěšné „emigrování“ (bydlení na Měsíci). Již od roku 2014 se výzkumníci z Wageningen University v Nizozemsku vedené ekologem Wiegerem Wamelinkem pokoušejí experimentovat s pěstováním plodin v simulované půdě. Zemina připravená podle speciálního NASA receptu na základě rozboru vzorků půdy z Marsu a Měsíce by měla mít příbuzné složení s tou marťanskou, přičemž plody, které z ní vzešly, jsou velikostně totožné s těmi, které dopěstujete i ve vaší zahrádce. Kromě zmíněných plodin úspěch neminul ani žito, řeřichu a rukolu, tedy je předpoklad, že hlady byste jen tak lehce nezemřeli.

Marťanský, měsíční a pozemský hrášek

Život na Marsu podle knihy? Světoví botanici zodpověděli základní otázku
Zdroj: gizmodo.com

Na druhou stranu, na mysli třeba mít množství dalších faktorů ovlivňujících úspěšný růst. Díky nepřijatelné atmosféře si nemůžeme dovolit zahrádkaření jako u nás. Rostliny na Marsu také potřebují stálý přístup ke zdroji vody, dostatek světla, přiměřenou teplotu a přibližně stejné složení atmosféry. Tím pádem se dostáváme k vizi ze zmíněného Marťana, tedy vytvořit utěsněný skleník s kvalitním světlem, vodou a vzduchem. Druhým problémem je toxicita potravin. Pokud použijeme čistě marťanskou půdu, budou naše obiloviny, zelenina a ovoce jedlé? A jak budou chutnat? Vzhledem k nemalému obsahu těžkých kovů v půdě musí projít jídlo testy, které potvrdí, případně vyvrátí dohady o obvyklém pěstování a následně proběhne velkolepá ochutnávka. Toužili byste po bydlení mimo Země v buňce?

Marťanská rajčata

Život na Marsu podle knihy? Světoví botanici zodpověděli základní otázku
Zdroj: gizmodo.com
Domů
Sdílet
Diskuse