Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2016 17:55
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Kolik stojí výroba nového iPhonu SE a zvládne zařízení i vodní koupel?

TECH
Uložit Uložené

Náklady na komponenty vás možná překvapí.

I když se iPhone SE prodává ve světě už nějaký ten pátek, do Česka dorazil teprve nedávno s cenou pohybující se na úrovni 12 990 Kč za 16GB model a 16 190 Kč za 64GB. Recenze říkají, že telefon je v mnoha věcech stejný jako iPhone 5S, což je výhodou a zároveň negativem. Displej je totiž stejný jako u 5S, tedy kontrastní poměr je o něco menší a senzor otisků prstů je také pomalejší, avšak fotoaparát nečouhá ven, baterie vydrží déle a fanouškové menších telefonů si určitě chválí i jeho rozměry. Kolik ale Apple zaplatí za všechny komponenty potřebné k jeho sestavení?

Jak jinak, suma je podstatně nižší než koncová cena pro zákazníka, a tedy 16GB model vyjde společnost jen na 3 800 Kč. Jednou z dražších součástek je odolné sklo Gorilla Glass s cenou 475 Kč, přičemž za čas 5S byla jeho cena téměř dvojnásobná. K našemu překvapení je u 16GB modelu marže pro Apple až o 2 100 Kč nižší než u 64GB verze díky relativně levným pamětem, ale navzdory tomu analytici odhadují, že budoucí majitelé sáhnou spíše po vyšší kapacitě. A není se tak čemu divit, jelikož tak nízká paměť je v dnešní době už spíše vtipem. Do úvahy je potřeba samozřejmě vzít i náklady na vývoj, distribuci a marketing, přičemž se sám Tim Cook vyjádřil, že odhadování zisků na základě ceny komponentů má od pravdy velmi daleko.

Kolik stojí výroba nového iPhonu SE a zvládne zařízení i vodní koupel?

Co se týče voděodolnosti, i když si Apple u iPhone SE něco převzal od tři roky staršího modelu 5S, telefon se jeví jako mnohem odolnější než jeho předchůdce se stejným vzhledem. Jak můžete vidět, koupele se zúčastnilo jak 5S, tak i SE a 6S, přičemž na displeji nejstaršího z nich naskakovaly poruchové pásy už po několika chvilkách a v páté minutě ho voda definitivně odpálila. Na rozdíl od něj se však SE i 6S dokázaly koupat celou hodinu, přičemž se stále jevili jako plně funkční až na vodu v reproduktorech, která způsobila chrčení. Plánujete koupi SE?

A takto se iPhone chová u zátěžových testů, odnesl si známku 5,5

Kolik stojí výroba nového iPhonu SE a zvládne zařízení i vodní koupel?
Domů
Sdílet
Diskuse