Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2016 13:09
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Baterie, která zvládne i 200 tisíc nabití bez ztráty kapacity. Vědci přišli na revoluční nápad

TECH
Uložit Uložené

Nápad, který může posunout smartphony a notebooky dopředu.

Všechna mobilní zařízení kolem nás disponují vlastním zdrojem energie, který po čase ztrácí původní kapacitu a pak je již víceméně zbytečný. Je to způsobeno opotřebením prostřednictvím realizace nabíjecích cyklů, tedy opětovným naplňováním baterie energií. Některé smartphony sice umožňují výměnu starého za nový kousek, zbytečně to však navýší náklady a vytváří omezení, která nemá snad asi nikdo rád. A proto může být revolučně vypadající baterie od vědců z kalifornské univerzity naší nadějnou spásou, jelikož ta zvládne ne pár stovek nebo tisíců cyklů, ale rovnou 200 tisíc.
 
Pokročilý zdroj energie, za kterým stojí dvojice vědců Reginald Penner a Mya Le Thai, tvoří obal z oxidu manganičitého, gel podobný plexisklu a zejména nanovlákna ze zlata s tloušťkou lidského vlasu, takže už nebude náročný na prostor. Jak jsme mohli poslední dobu vidět, výrobci se snaží součástky v útrobách spotřebitelské elektroniky neustále zmenšovat, aby tak získali co nejvíce prostoru pro zastaralé Lithium-ion baterie. S jejich řešením by proto nastala menší revoluce, která přinese výrazně větší kapacitu a to znamená jen jedno - delší výdrž na jedno nabití. Aby ale mohla být hromadná výroba dostupnější a tedy i více reálná, musí nahradit zlato za jiný materiál. Vhodnou alternativou bude tedy zřejmě nikl.

Domů
Sdílet
Diskuse