Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2016 2:33
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Místa opředená temnými pověstmi a hrůzostrašnými legendami. Nejstrašidelnější lokality České republiky

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Místa s nefalšovanými hororovými legendami se nacházejí pouze v dalekých krajích. Místní příběhy také stojí za to.

Myslíte si, že oblasti s pozoruhodnými anomáliemi se nacházejí jen daleko za našimi hranicemi? Ne tak docela. I u nás se dají najít a navštívit místa, kam by se člověk rozhodně neměl vydávat sám. Za vším stojí tragédie, které se zde po staletí objevovaly. Vojenské bitvy, při kterých následně umíraly stovky vojáků. Lesy, ve kterých utrápení lidé končili své životy, a tak v těchto místech mohou bloudit duše mrtvých. Lokality s temnou minulostí a dodnes nevysvětlenými úkazy, by jistě mohly inspirovat nejednoho scenáristu.

Branišovský les

Branišovský les nebo také přezdívaný Bor je smíšený les nacházející se nedaleko Českých Budějovic. Oblast je proslulá nejrůznějšími legendami, z nichž mrazí. Zmínky o této lokalitě pocházejí již ze středověku. Kolem roku 1600 se zde nacházela malá osada obklopená močály, ve které se utopilo mnoho lidí. Duše mrtvých odstartovaly tajuplnost Branišovského lesa a staly se zdrojem nepříjemných pocitů. Další legenda vypráví o bráně do jiného světa. Tzv. Branišovská brána se nachází hluboko v lese. Tvořit ji mají dva stromy a brána mezi nimi má byt viditelná jen v noci za měsíčního světla. Je známo, že v tomto lese mnoho lidí ukončilo svůj život. Nejvíce proslulý je v této souvislosti strom oběšenců, ze kterého je podle místních někdy možné spatřit zbytky visících lan. V blízkosti stromu má mít člověk depresivní a sebevražedné myšlenky, pocit beznaděje. K další tragédii došlo ve vojenském objektu, když se vojáci ve tmě postříleli navzájem. Ten zde sídlil spolu se střelnicí a muničním skladem ještě za minulého režimu. Legenda praví, že osudné noci, kdy vojáci střídali stráž, uviděli jak se jeden mění ve zvláštní bytost. Ta jim nahnala takový strach, až začali ostrou palbu. Podle některých zdrojů zemřeli 4 vojáci, podle jiných celá hlídka. Les Bor je spojován i s ufologickými jevy. Jedné noci byl vyhlášen mimořádný stav, když se do lesa zhroutil neznámý předmět. Celá lokalita byla následně uzavřena a nesměl tam nikdo včetně vojáků. Jako důkaz zůstaly ohořelé stromy. No podle archivů se nic mimořádného nestalo a i nadále zarytě mlčí. Ničím neobvyklým nejsou ani časové posuny, kdy člověk v lese stráví daleko více času, než si myslí. Pokud právě taková místa vyhledáváte, rozhodne se sem nepouštějte na vlastní pěst.

Místa opředená temnými pověstmi a hrůzostrašnými legendami. Nejstrašidelnější lokality České republiky
Zdroj: commons.wikimedia.org

Hrad Houska

Traduje se, že jde o nejtajuplnější hrad v celém Česku. Podle zachovalých pověstí byla pevnost zbudovaná na skále, přes kterou se dalo dostat až do pekla. Pravděpodobně byl postaven v 13. století králem Přemyslem Otakarem II. jako gotický hrad, ale v 16. století byl přestavěn na renesanční. Leží v chráněné oblasti Kokořínsko asi 50 kilometrů severně od Prahy. Podle několika odborníků a historiků je hrad postaven na absolutně nesmyslném místě. V blízkosti nevedly žádné obchodní cesty ani hranice, navíc je situován na pozemcích bez přístupu k pitné vodě. Také se shodují v nelogičnosti po architektonické stránce. Většina hradů je chráněna proti nepřátelům zvenčí, ale Houska má celý svůj obranný systém zaměřený na vnitřního nepřítele. Legendy říkají, že podzemí hradu je protkáno podzemními chodbami a prostorami, v nichž mají být pohřbeny kostry „nelidí“ a jiné „věci“. V okolí se má zjevovat postava v černém mnišském hábitu bez tváře, sledující odvážlivce, kteří by chtěli Housku navštívit v noci nebo dokonce přenocovat. Na hradě se také objevila keltská malba, starší než samotný hrad. Nikdo neumí vysvětlit, proč by někdo vytvářel keltské ornamenty, které se malovaly více než 1000 let před vznikem hradu. Vzor se podobá keltskému slunečnímu kultu.

Místa opředená temnými pověstmi a hrůzostrašnými legendami. Nejstrašidelnější lokality České republiky
Zdroj: www.topmagazine.cz
Místa opředená temnými pověstmi a hrůzostrašnými legendami. Nejstrašidelnější lokality České republiky
Zdroj: im.stream.cz

Velký Blaník

Je známý mnoha nejrůznějšími pověstmi, z nichž některé mají původ v dávných keltských dobách. Blaník je 638 metrů vysoký vrch ve středočeském kraji. Je sopečného původu a navíc se nachází v oblasti s jistými geomagnetickými anomáliemi. Osídlen byl již několik století před naším letopočtem. Žili zde lidé halštatské a laténské kultury. Strašidelný není samotný vrchol, ale spíše magický vchod dovnitř hory Blaník. Veřejová skála má být tím zázračným místem, které umožňuje přístup k podzemí hory, kde podle legend odpočívají blaničtí rytíři. Toto vojsko má chránit český národ. Zasáhnout má až bude český lid v největší hrozbě. Hlavním velitelem má být sám patron země České svatý Václav. Mnoho badatelů a historických nadšenců předpokládá, že se na Blaníku nacházela keltská svatyně. Nasvědčuje tomu už samotný půdorys, který nápadně připomíná keltské posvátné okrsky. Mezi místními se vyprávějí různé příběhy o tom, jak někdo vstoupil do hory, zanedlouho z ní vyšel, ale ve skutečnosti uběhlo mnoho let. Jeden den uvnitř hory je dlouhý jako rok na povrchu, alespoň tak to říkají staré příběhy. Badatelé si myslí, že tyto záhady lze vysvětlit tím, že na Blaníku nebo v jeho blízkosti se nachází vstup do paralelního světa.

Místa opředená temnými pověstmi a hrůzostrašnými legendami. Nejstrašidelnější lokality České republiky
Zdroj: foto.mapy.cz
Místa opředená temnými pověstmi a hrůzostrašnými legendami. Nejstrašidelnější lokality České republiky
Zdroj: commons.wikimedia.org

Navštívil jsi někdy alespoň jednu z těchto lokalit? Poděl se s námi o své zážitky v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse