Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2016 17:55
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Když nacisté oslavovali a pochodovali v centru newyorského Manhattanu. George Washingtona vyhlašovali za prvního fašistu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Před druhou světovou válkou měli nacisté podporu i v USA.

Krátce po tom, co se v roce 1933 Adolf Hitler šikovně dostal až do pozice německého kancléře, potřebovala jeho politická strana NSDAP získat větší podporu nejen na domácí půdě, ale zejména na zahraniční. V té době zajímavé myšlenky proudící z Německa zanedlouho oslovily i Němce a lidi s německými předky žijící ve Spojených státech amerických a přesně to byl recept na to, jak nacismus zpopularizovat i za oceánem. Nejdříve se to dělo oficiálně pod dohledem německé vlády, když se na čelo nově vzniklého spolku s názvem Friends of New Germany dostal Heinz Spanknobel a začal sdružovat čím dál více a více členů. 

Myšlenky NSDAP a samotného Hitlera získávaly v USA na popularitě zejména kvůli tomu, že spolek podsouval novou ideologii v úzkém spojení s tradičním americkým patriotismem, a tak dokázal oslovit množství lidí toužících po silných Spojených státech amerických bez hrozby pocházející od Židů či komunistů a zanedlouho se již na střetnutích amerických nacistů začaly plnit haly. Největším z těchto střetnutí, které byly pořádány již od roku 1934, byla událost konající se 20. února roku 1939, když se v manhattanské hale Madison Square Garden shromáždilo více než 20 tisíc členů nového spolku German American Bund, který nahradil vzpomínaný spolek Friends of New Germany, aby v něm německá vláda oficiálně nehrála tak velkou roli. Vevnitř se tedy odehrávalo střetnutí s názvem „Pro-America Rally“ kde dokonce nacisté vyvěsili velkou podobiznu George Washingtona a prohlašovali o něm, že on nikdy v demokracii nevěřil a byl to vlastně první fašista.

Okolo haly se však shromáždilo asi 80 tisíc odpůrců nacistické ideologie, kteří se zoufale snažili dostat dovnitř a střetnutí překazit, v čemž se jim snažily zabránit policejní složky a neobešlo se to bez zranění. Nacisté stihli protestovat proti všemu, za co mohli alespoň trochu vinit například Židy, vždyť samotného prezidenta Franka D. Roosevelta přejmenovali židovským jménem Rosenfeld a jeho reformní plán New Deal pozměnili na Jew Deal. Naštěstí, krátce po tom, co USA vyhlásili válku Německu v roce 1941, spolek German American Bund byl konečně rozpuštěn a nacisté, kteří kdysi hrdě pochodovali s hákovými kříži po ulicích New Yorku naráz nevěděli co si počít. 

Domů
Sdílet
Diskuse