Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. listopadu 2016 15:51
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Dnes nás čeká největší Měsíc za posledních 68 let. Noční divadlo rozhodně stojí za zhlédnutí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Obrovský Měsíc je zážitkem.

Pokud dnes zvednete oči k obloze, čeká vás překrásné nebeské divadlo. A to v podobě obrovského Měsíce - ten bude v době možného pozorování oproti tomu tradičnímu mnohem větší a o asi 30 % jasnější. Moment úplňku přitom ani neproběhne přes noc, ale ve 14:53, 14. listopadu. To však nic neznamená - my ho poprvé uvidíme až kolem půl páté, ale ani to není nejideálnější čas na pozorování. Pokud si chceš totiž největší Měsíc od roku 1948 opravdu vychutnat, nejlepší podmínky budou v Česku zhruba od 17:30 do 17:45. I když bude kvalita zážitku mírně zhoršená, přece jen se vyplatí sledovat i ten východ superměsíce. Při východu se nám totiž zdá Měsíc ještě větší, než ve skutečnosti je. Odhaduje se, že ho náš mozek porovnává se známými objekty, které v dálce vidí nebo si je podvědomě představuje - například kostelní věž. Na zenitu se zase zdá mnohem menší, protože možnost srovnání chybí. Přitom je náš souputník stále stejné velikosti.

Dnes nás čeká největší Měsíc za posledních 68 let. Noční divadlo rozhodně stojí za zhlédnutí
Zdroj: wikimedia

Navíc všem pozorovatelům přeje štěstí - během celého dne má být na celém území Česka jen malá oblačnost a jediným nepřítelem se tak může stát mrazivá zima. Měsíc je v průměru od Země vzdálen 384 403 kilometrů, v tom nejbližším bodě k nám bude blíže o 27 591 kilometrů. Všechno to má jednoduchý důvod - Měsíc obíhá po elipsovité dráze, a tak je v každém bodě v jiné vzdálenosti od naší planety. Pokud si tedy tento překrásný úkaz nechceš nechat ujít, už o páté buď připraven. A pokud se ti náhodou nedá, nemusíš zoufat, příležitost na reparát dostaneš 25. listopadu 2034.

Domů
Sdílet
Diskuse