Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2017 11:38
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Británie opět otevře dveře známého Bletchley Park, ve kterém byla prolomena Enigma. Tentokrát tam vznikne hackerská škola

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Tajné služby a bezpečnostní agentury nápad vítají.

Světově proslulý Bletchley Park by měl už zanedlouho sloužit jako vzdělávací instituce budoucím odborníkům na kybernetickou bezpečnost a šifrování. Elitní škola má vzniknout přímo na místech, odkud Britové prolomili během 2. světové války Hitlerovy šifrované zprávy. Od roku 1938 sloužil celý komplex jako hlavní centrála britských tajných služeb určená zejména k prolomení nepřátelských zpráv a šifer. Odborníci na kryptologii tam však setrvali ještě dlouho po prolomení slavné Enigmy v přísném utajení. O účelu Bletchley Park se svět dozvěděl až v roce 1974. Od té doby slouží celý komplex spíše jako turistická atrakce a od tajného sídla mě skutečně daleko (o Alanu Turingovi jako o jednom z hlavních mozků celé operace si můžete přečíst tady). Všechny školní prostory tak vzniknou v časem poznamenaných budovách, jejichž výstavbu odstartovala britská tajná služba už v průběhu války.

Británie opět otevře dveře známého Bletchley Park, ve kterém byla prolomena Enigma. Tentokrát tam vznikne hackerská škola
Zdroj: wikimedia.org/Matt Crypto

National College of Cybersecurity, jak by se měla škola nazývat, bude otevřena v roce 2018 a zaměřená bude zejména na teenagery ve věku od 16 do 19 let. Těch by mělo na škole působit kolem 300, ovšem dostat se sem by nemělo být vůbec jednoduché. Zájemce o studium čeká extrémně náročné přijímací řízení, na jehož základě si škola vybere, kdo má předpoklady stát se jedním z expertů na kybernetické hrozby. Úspěšným absolvováním celého studia by měli ze žáků vyrůst programátoři, hackeři a odborníci na kryptoanalytiku. Téměř polovina učebního plánu by se měla přímo zaměřit na kybernetickou bezpečnost. Druhá polovina bude zase věnována příbuzným oborům, jako je matematika či fyzika. Za vypracováním celého projektu stojí nezisková organizace Qufaro, která se významnou měrou podílí na sdružování odborníků v oblasti kybernetické bezpečnosti. Cena oprav se má vyšplhat až do sedemiciferných částek. Rekonstrukci mají financovat zejména soukromí investoři a technologické společnosti. Britská vláda však také přislíbila malou finanční výpomoc.

Domů
Sdílet
Diskuse