Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2017 15:40
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Jaký plat mají zaměstnanci velkých řetězců? Podle nového průzkumu platí nejhůře Albert, naopak nejlepší je Tesco

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V některých řetězcích jsou zaměstnanci v průměru placeni znatelně více než v jiných. Jak jsou na tom například obchody jako Kaufland, Billa, Tesco a další?

Zajímalo vás někdy, jaká je přibližná výše platu zaměstnanců velkých obchodních řetězců, které mnozí pravidelně navštěvujeme? Díky novému průzkumu, který provedla MF DNES, to můžete zjistit. Výsledky mimo jiné ukázaly, že obchody Lidl (2. místo) nebo Tesco (1. místo) jsou těmi, kdo v dané kategorii platí své pracovníky nejlépe, zatímco ze všech nejhůře dopadla společnost Ahold, která je provozovatelem sítě Albert, kde se průměrná měsíční mzda podle deníku v uplynulých letech pohybovala pod hranicí 18 tisíc korun. U konkurence byla situace už o něco příznivější.

Ilustrační fotografie, prodejna Tesco v jihomoravském Mikulově

Jaký plat mají zaměstnanci velkých řetězců? Podle nového průzkumu platí nejhůře Albert, naopak nejlepší je Tesco
Zdroj: wikipedia.org | KRAX

Konkrétnější obrázek ohledně průměrných platů zaměstnanců si můžete udělat prostřednictvím tabulky níže, sestavené na základě posledních zveřejněných údajů z účetních uzávěrek. Výsledné mzdy pak byly dopočítány z mzdových, případně osobních nákladů a počtu zaměstnanců jednotlivých řetězců. Původní podobu tabulky od MF Dnes naleznete po kliknutí na tento odkaz.

Ještě před tím, než se do ní pustíte, vám poskytneme několik vysvětlivek pro lepší orientaci. Hodnoty uvedené pod kolonkou Počet zaměstnanců nepředstavují skutečné množství personálu, které daný řetězec na plný úvazek zaměstnává. Jedná se o průměrné počty, které zahrnují například také zaměstnance na krátký úvazek nebo i agenturní pracovníky. Stejně tak je třeba doplnit, že do PMZ (průměrné měsíční mzdy) nejsou zahrnuty platy vedení obchodních řetězců. A nakonec, jak autoři průzkumu podotýkají, data i růst mezd u společnosti Ahold jsou do jisté míry zkreslená z důvodu fúze s řetězcem Spar, k níž došlo před pár lety.

Název řetězce Počet zaměstnanců PMZ za rok 2015 v Kč PMZ za rok 2016 v Kč Změna
Tesco  10 978 22 675  23 729 +4,6 %
Lidl 4 596 21 849 22 226 +1,7 %
Globus 5 479 20 902  22 218 +6,3 %
Penny Market 4 861 19 141  21 426 +11,9 %
Kaufland 12 011 19 944  20 909 +4,8 %
Billa 5 438 19 274 20 242 +5,0 %
Ahold 13 309 17 605 17 725 +0,7 %

„Námi srovnávané mzdy jsou bez členů vedení, jde jen o zaměstnance, z nichž hlavní podíl tvoří ti na prodejně,“ uvádí doprovodný text s tím, že je však záležitostí každého řetězce, koho si do vedení vyčlení. V praxi to tedy znamená, že obchody Lidl, Kaufland či Penny sem řadí i šéfy prodejen, kdežto v případě Billy nebo Aholdu do této skupiny patří jen nejvyšší vedení společnosti a pár dalších vedoucích. „Tyto rozdíly znamenají, že když například v Aholdu vedoucí prodejen součástí vedení nejsou, tak tím navyšují ‚zbylou‘ průměrnou mzdu řadových zaměstnanců,“ vysvětlují dále autoři.

 Ilustrační obrázek

Jaký plat mají zaměstnanci velkých řetězců? Podle nového průzkumu platí nejhůře Albert, naopak nejlepší je Tesco
Zdroj: wikimedia.org | Herzi Pinki

Za zmínku na závěr stojí nedávné rozhodnutí Lidlu, který přistoupil k razantnímu zlepšení podmínek, když inzerovanou nástupní mzdu prodavačů na plný úvazek zvedl na 23 333 korun měsíčně, tedy asi o čtvrtinu. V Praze je to dokonce 24 tisíc korun. Podle Renaty Buriánové, předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO), lze očekávat, že v dohledné budoucnosti na tento krok zareagují i ostatní řetězce, které plat svým zaměstnancům navýší také.

O současné, obecně nepříliš příznivé situaci (nízké platy a přesčasy) prodavačů a dalších zaměstnanců prodejen velkých řetězců ostatně svědčí i převážně negativní reakce a stížnosti, kterými pracovníci zcela anonymně přispívají například na webu jobinsider.cz, jenž slouží k hodnocení firem. Jak se na celou problematiku díváte vy? Odpovídají podle vás zjištění MF dnes realitě? Podělte se s námi o názor níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse