Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
18. května 2017 17:13
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Existují paralelní vesmíry? Podle čerstvého objevu je to velmi pravděpodobné a s jedním jsme se mohli i srazit

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Alternativní realita je stále pravděpodobnější.

Celkově je těžké představit si celý náš vesmír, protože je fakt velký a rozpínající se. Jistě jsi viděl plno filmů s tématikou alternativních vesmírů, ale existuje zde celkem solidní šance, že takové paralelní světy existují. Všechny tyto ideje zastřešuje Multiverse theory, tedy Teorie multivesmíru. Podle ní se v prostoru nachází nekonečno vesmírů, které se budou dále donekonečna zvětšovat a zvětšovat.

Existují paralelní vesmíry? Podle čerstvého objevu je to velmi pravděpodobné a s jedním jsme se mohli i srazit
Zdroj: pixabay.com

Právě ten prostor se jmenuje multiverzum a je v něm vše, co známe. V každém z vesmírů to však může fungovat jinak. V našem vesmíru má hmota hmotnost, v jiném však mít nemusí. Čas může běžet opačným směrem, dimenzí může být více, energie může fungovat úplně jinak. Fyzikální zákony by mohly mít jinou formu a místo gravitace by všechny předměty od sebe jiné odpuzovaly. Nejvíce šokující je však, když si uvědomíme, že pokud tato teorie platí, tak každý ze zmíněných vesmírů již někde existuje, protože jich je nekonečno. Jednou někde bude takový, jaký hledáme, nebo půjdeme hledat ještě dál. Jistě víš, že číslo nemá konec desetinných čísel a vypisovat bys je mohl do skonání světa. Jinými slovy je tam někde schovaný jakýkoliv sled čísel, na jaký si jen vzpomeneš, i kdyby byl miliardy cifer dlouhý. Pokud tě zajímá téma nekonečna, můžeš si o něm více přečíst zde.
 
Okej, máme tedy multiverzum a v něm nekonečno vesmírů, každý jiný. A každý z těch vesmírů si představ jako samostatnou jednotku, jako jakousi kouli, bublinu v celém tom prostoru. Mimochodem, pak se předpokládá ještě několik dalších typů vesmírů, které vyplňují prostor mezi všemi těmi vesmíry v bublinách. Právě si velmi ve zkratce pochopil jednu z nejpřelomovějších teorií, kterou v roce 1895 předložil William James, filozof a psycholog z USA. Přesuňme se k té velké věci.

Existují paralelní vesmíry? Podle čerstvého objevu je to velmi pravděpodobné a s jedním jsme se mohli i srazit
Zdroj: Chingster23 | flickr.com

Ta leží někde v hloubce našeho vesmíru, přesněji v souhvězdí Eridanus, což je mimochodem 6. největší souhvězdí. Eridanus z Česka není vidět, ale je ho velmi těžké určit i z jiných částí naší planety, neboť se v něm jednoduše nenacházejí žádné hvězdy, které dokážeme pohledem určit, proto si o Eridanu pravděpodobně ještě nikdy neslyšel. No a v tomto Eridanu se nachází velmi hodně ničeho. Nevíme moc, co to nic je, ale má to průměr asi miliardu světelných let (čili se světlo dostane z jednoho konce na druhý za miliardu let) a od nás to je asi 8 miliard světelných let. Problém je, že se v této lokalitě nenachází absolutně nic. Nic. Všude kolem jsou na sobě nakupeny hvězdy, jen tam je prostě prázdno. Oficiální český název není, z polštiny to však můžeme výstižně přeložit jako Velká pustina.
 
V angličtině to však znamená Cold spot, studené místo, a je na to pořádně dobrý důvod. Ve středu tohoto celku je totiž místo, kde je teplota chladnější o 0,00007 stupně Celsia, než v okolí. Dobře, řekneš si, že to je fakt malý rozdíl, ale po 13,7 miliardách let, což podle Teorie velkého třesku vesmír existuje, bys čekal, že se teplota vyrovná, zejména, když je vyrovnaná po celém vesmíru. Je to fakt velká věc a objevena byla teprve v roce 2015 a nikdo neví, proč to tak je.
 
Samozřejmě, na tento objev se hned vrhla skupina vědců a nejžhavějším výsledkem je, že to prostě nedává smysl. Nic, co známe v tomto vesmíru, to nemá jak způsobit a není žádný nám znám důvod, proč by Cold spot měl existovat. Přemýšlelo a zvažovalo se dál, až tým vedený profesorem Tomem Shanksem prohlásil, že ta teorie multiverzů není úplná kravina. Právě ta totiž dokáže celý Cold spot vysvětlit.

Teplotní rozdíl Cold Spotu.

Existují paralelní vesmíry? Podle čerstvého objevu je to velmi pravděpodobné a s jedním jsme se mohli i srazit
Zdroj: NASA

Chladnější a prázdnější místo by mohlo být způsobeno srážkou s jiným vesmírem. Když jich je v tom multiverzu natištěno nekonečno, dá se očekávat, že se srazí, i když je multiverzum nekonečně velké. Teorie multivesmíru se kamarádí s Teorií velkého třesku a když náš vesmír vznikal, mohl se násilně vtěsnat mezi několik jiných, které do nás pak surově narážely. Vědci totiž silně pochybují, že taková chladná plocha je v našem vesmíru jen jedna. Ani Teorie multiverza však nevysvětluje tu chladnou část (nic lepšího však nikdo nevymyslel), no odhaduje se, že jde prostě o nějakou anomálii, či případně dané místo může ovlivňovat chladnější teplota z jiného vesmíru. Pokud se ptáš, ze kterého směru, když jsou všude kolem další hvězdy, tak nezapomínej, že jiné vesmíry mohou mít větší počet dimenzí, i když náš má jen tři.

Domů
Sdílet
Diskuse