Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2017 21:20
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

NASA se chce za pár let pokusit stáhnout prolétající asteroid na Zem. Jeho cena se odhaduje na 264 kvadrilionů korun

ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Odvážný nápad by však mohl zničit světovou ekonomiku.

NASA nám častokrát přináší velmi překvapující informace a návrhy. Tentokrát jde o zprávu oznamující asteroid 16 Psyche, který kolem Země proletí v roce 2026. V průměru má asi 200 kilometrů a NASA konstatuje, že je jeho jádro složené z mimořádně koncentrovaných rud železa a niklu (ostatní asteroidy jsou převážně ze skal či ledu), jejichž množství a koncentrace je tak značná, že by vyřešilo všechny problémy lidstva s tím, kde a jak získávat kov. A tak byla okamžitě zahájena jednání o tom, zda bychom si tento asteroid nemohli přivlastnit.

NASA se chce za pár let pokusit stáhnout prolétající asteroid na Zem. Jeho cena se odhaduje na 264 kvadrilionů korun
Zdroj: NASA

Smrtelně vážně. Urychleně se připravují studie i výzkumy, důležití lidé zase jednají o financování, významu a výsledcích potenciálu této akce. Zatím však ani není jasné, jak bychom si chtěli asteroid podmanit. Chceme ho dostat přesně na oběžnou dráhu? Nějakým způsobem dostat na Zemi tak, abychom přežili? 200 kilometrů je několikanásobně větší průměr, než průměr tělesa, které s největší pravděpodobností vyhubilo dinosaury. Do roku 2022 se tedy bude počítat a teoreticky uvažovat a pak se plánuje v rámci mise Psyche začít se stavbou... čehosi.

NASA se chce za pár let pokusit stáhnout prolétající asteroid na Zem. Jeho cena se odhaduje na 264 kvadrilionů korun
Zdroj: pixabay.com

Získávat suroviny z míst jiných, než je naše planeta, však není žádnou futuristickou vizí. Světoznámý režisér James Cameron založil společnost Planetary Resources, jejímž cílem je pomocí robotických zařízení těžit vzácné kovy mimo Zemi. Asteroidy firma popisuje jako „nízko visící ovoce naší soustavy“. Vedoucí mise Psyche, Lindy Elkins-Tanton z University of Tempe konstatovala, že se jedná o asteroid astronomické hodnoty, pokud by se nám ho tedy podařilo dostat na Zemi. I když je osobně za to, abychom to zkusili, podotýká, že ani nevíme, kde bychom takové bohatství využili. Vyřešit je totiž třeba i to, kam se všechen ten kov dá a nač bude komu dobrý.
 
Vědci mimochodem i vyprodukovali hypotézu, co je 16 Psyche vlastně zač. Od Slunce je momentálně vzdálen asi třikrát tolik, než je od Slunce vzdálena Země a odhadují, že by mohlo jít o pozůstatek jádra dávno zničené planety, muselo však někde ztratit kamenné vrstvy, které se na vnějších částech mají nacházet. Toto všechno se však stalo miliardy let nazpět.

Domů
Sdílet
Diskuse