Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. srpna 2017 12:34
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Středověké pláště z Game of Thrones byly vyrobené z levných koberců z řetězce IKEA. Noční hlídka si obléká to, co máš možná doma na zemi

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Kdo by to byl řekl. V jednom z nejdražších seriálů všech dob byly k výrobě středověkých plášťů použity levné koberce z obchodního domu IKEA.

S televizním seriálem Hra o Trůny se pojí nejeden zajímavý zákulisní příběh, a jak se ukazuje, jinak tomu není ani v případě hřejivých kostýmů postavy Jona Snowa a jeho bratrů z Noční hlídky. Příslušníci tohoto dávného vojenského útvaru mají jen málo co ztratit, jsou pověřeni hlídat sedm království Západozemí před nebezpečím z chladného severu a na ramenou kromě velké zodpovědnosti nosí kožešinový plášť, který dříve býval levným kobercem v obchodu IKEA. Před pár dny o tom informoval server Quartz.

Kostýmy pro jeden z nejdražších a nesledovanějších seriálů všech dob vytváří módní návrhářka Michel Clapton se svým početným týmem, který čítá 80 až 100 osob a stará se o to, aby všechny kostýmy vypadaly co nejautentičtěji a nejdetailněji. A zajímavý příběh za vznikem některých kousků se někdy skrývá i tam, kde by ho nečekal ani ten nejzarytější fanoušek. „Tyto pláště jsou vlastně koberce z obchodu IKEA,“ řekla podle serveru ještě loni Michele Clapton překvapeným návštěvníkům v muzeu Getty v Los Angeles, když diskutovala právě o kostýmech Noční hlídky.

Středověké pláště z Game of Thrones byly vyrobené z levných koberců z řetězce IKEA. Noční hlídka si obléká to, co máš možná doma na zemi
Zdroj: HBO/Game of Thrones

Tým kostymérů koberce ze slavného obchodního řetězce následně rozřezal, nabarvil a v neposlední řadě také cíleně poničil, což mělo kostýmům ve výsledku dodat kýžený středověký a opotřebovaný vzhled. „Chci, aby diváci u obrazovek mohli kostýmy téměř cítit. Také jsme je navoskovali a upravili tak, aby ladily s okolním prostředím,“ uvedla dále Clapton a dodala, že ačkoliv byl v případě dřívějších řad rozpočet vždy stejný, peněz nikdy nebylo dost. „Jestliže máte jistá omezení, přinutí vás to pracovat chytřeji. Naučíte se přetvářet a používat staré věci a materiály,“ říká umělkyně, která se po přestávce v šesté sérii vrátila zpátky do sedmé. Celou diskuzi si můžete prohlédnout na tomto odkazu.

Mezi fanoušky se v posledních dnech po rozšíření zprávy rozhořela debata a dohady o tom, o jaké konkrétní koberce z obchodního řetězce se asi může jednat. Kdo ví, třeba Jon Snow obléká právě ten, na kterém si doma dennodenně zahříváte chodidla.

Domů
Sdílet
Diskuse