Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2017 11:36
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Zapomeňte na lasery, kamery nebo senzory. Wi-Fi síť je noční můrou i toho nejšikovnějšího zloděje

TECH BEZPEČNOST
Uložit Uložené

Time Reversal Machine otevírá novou éru bezpečnosti.

Naše Wi-Fi sítě, přes které máme přístup k digitální dálnici, mohou sloužit i na jiné věci, jako je bezdrátový přenos dat. Společnost Origin Wireless přišla s netradičním bezpečnostním řešením, o jakém mnozí z nás ještě nikdy neslyšeli. Na detekci zlodějů totiž nevyužívá bezpečnostní kamery a ani nic podobného, ale jen obyčejné signály ze speciálního Wi-Fi routeru.

V místnosti, respektive místnostech nacházející se signál tak dokáže odhalit pohyb byť jen při běžném dýchání lidského těla. A protože je všude, kde má systém dosah, při správném umístění hardwaru mu proto vůbec nic neujde. Domácnosti tak mohou ušetřit docela slušnou hromádku peněz, kterou by musely v opačném případě vysolit za některou z tradičních a zároveň i výrazně nejistých alternativ.

Bezpečnostní systém Time Reversal Machine sestává ze dvou malých zařízení, konkrétněji routerů. Origin reprezentuje vysílač a Bot pro změnu přijímač, čili logicky vzájemně spolupracují, aby dokázali až 50krát za sekundu zjistit situaci v jejich okolí. A to při dechberoucí přesnosti 1 až 2 centimetry, přičemž komunikují na 5 GHz frekvenci prostřednictvím standardu 802.11a, 802.11n nebo 802.11ac.

Jak navíc píše web Engadget, součástí toho celého je i docela šikovná prevence rušením signálu, za čímž stojí CSI (Channel State Information). Také i to, že celou magii mají v prstech speciální algoritmy, čili by podobná funkcionalita teoreticky mohla přibýt i do současných Wi-Fi mesh routerů prostřednictvím aktualizace jejich firmwaru. Vše je nyní už jen v rukou jednotlivých výrobců, jak se k tomu postaví.

Doporučeno
Nastolte ve firmě pořádek a přehled. Prvním krokem bude integrace elektronického přístupového systému Nastolte ve firmě pořádek a přehled. Prvním krokem bude integrace elektronického přístupového systému 29. února 2024 15:04

Engadget měl jedinečnou příležitost vyzkoušet Time Reversal Machine na jednom z redaktorů, který na obrazovce před ním viděl během dýchání měnící se křivku, která charakterizovala malý fyzický pohyb těla. Vše včetně testované osoby bylo jinak v naprostém klidu, takže šlo o jakousi demonstraci přesnosti systému. Zatím zde však hovoříme jen o nedokončeném prototypu.

Domů
Sdílet
Diskuse