Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2017 14:35
Čas čtení 0:00
Radka T.

Saúdská Arábie chce postavit futuristické megaměsto za 11 bilionů korun. Rozprostírat se bude na území tří zemí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Megalomanský projekt nebude určen pro konvenční lidi. Vše v něm bude automatizováno.

Saúdská Arábie má velkolepé plány. Týkají se vybudování obrovského města. Zasahovat má do tří zemí a stát 500 miliard dolarů, což je v přepočtu 11 bilionů korun. Projekt nazvaný Neom je dalším počinem korunního prince Mohameda bin Salmána, jehož cílem je změnit ekonomiku království. Princ Mohamed se již delší dobu pokouší modernizovat království a zavádí různé ekonomické či sociální reformy.

Snažíme se pracovat jen s těmi, co sní,“ prohlásil princ na úterním setkání s investory v Rijádu. Podle něj toto místo rozhodně nebude určeno pro konvenční lidi či společnost, píše CNN. Reálné v něm bude všechno to, co si v běžném životě dokáže představit jen málokdo, například vysokorychlostní internet zcela zdarma, využívání výlučně obnovitelných zdrojů energie a automatizovaná technologie přepravy.

Všechny služby a procesy v Neomu budou stoprocentně automatizované s cílem stát se nejefektivnější destinací na světě,“ uvedla v prohlášení Saudská Arábie. Vypadá to tedy tak, že se snaží atakovat hypermoderní Dubaj, která neustále posouvá hranice fantazie a možností. Letos totiž obletěla svět informace, že Dubaj chce začít využívat drony jako osobní taxíky. V novém megaměstě Neom má být taková přeprava samozřejmostí, lidé se tam mají nebývalým způsobem přepravovat hlavně drony, auty bez řidiče a využívat se má také robotika od výmyslu světa. Město má být nejen moderní, ale i ekologické. Využívat se tam bude jen větrná a solární energie. 

Město má být nezávislé na stávajícím vládním rámci království a rozprostírat se má na ploše 26 500 čtverečních kilometrů v blízkosti Rudého moře, rozšířit se má přes jordánskou i egyptskou hranici. Neom má vzniknout na neobydleném území v severozápadním cípu Saúdské Arábie mezi Rudým mořem, Egyptem a Jordánskem. Město tak bude postaveno na zelené louce, což jej podle zmíněného prohlášení odliší od ostatních měst postavených v minulosti.

Projekt zaujal i zahraniční investory, například Masajošiho Sona, zakladatele SoftBank nebo generálního ředitele společnosti Blackstone Stephena Schwarzmana. „Neom je fantastická příležitost,“ prohlásil Son a potvrdil, že SoftBank Vision Fund projekt podpoří. Podle korunního prince bude projekt výzvou, která zatím nemá časové ohraničení, ale uvědomuje si, že Saúdská Arábie je nyní pod tlakem přinést něco nového a inovativního. Podle Monicy Malikové z banky v Abú Zabí budou investory zajímat hlavně pokroky v plánech a počátečních investicích. 

Saúdská Arábie chce postavit futuristické megaměsto za 11 bilionů korun. Rozprostírat se bude na území tří zemí
Zdroj: YouTube/Arch Daily

Je jasné, že projekt je mimořádně náročnou výzvou, budou na něj zapotřebí obrovské finanční i technické zdroje, aby mohlo být město vybudované v takovém rozsahu, jak se očekává. Je však snahou prince Mohameda zachránit hospodářství před vážnými škodami způsobenými nízkými cenami ropy.

Zdá se, že projekt je v široké míře modelovaný na koncepci svobodné zóny jako například v Dubaji. Takové zóny mají vlastní předpisy a zákony, oddělené od zbytku vlády,“ citoval deník Daily Mail profesora Steffena Hertoga z Londýnské ekonomické školy.

Domů
Sdílet
Diskuse