Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2017 13:40
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vojačky v Severní Koreji přestávají kvůli děsivým podmínkám v armádě i menstruovat. Ničím výjimečným nejsou ani znásilnění

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zoufalé podmínky si nedokážeme ani představit.

Obyvatelé Evropy si ani nedokáží představit, jaké podmínky vládnou v jednom z nejhorších režimů na světě. Severní Korea se v posledních měsících dostává do médií mnohem více než jindy, protože slovní přestřelka Kim Čong-Una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem vyděsila miliony lidí, ale pokud se podíváme na vnitřní problémy izolovaného režimu, situace je ještě děsivější.

Dezertérka Lee So Yeon, která ze Severní Koreje utekla ještě před několika lety, se rozpovídala o tom, co všechno se děje v místní armádě, která je v žebříčku největších armád na celém světě již na 4. místě. Miliony severokorejských obyvatel vstupují do armády, ať už dobrovolně, nebo pod nátlakem, ale Lee So Yeon do armády vstoupila už jako 17letá dívka, protože chtěla následovat kroky svých rodinných příslušníků a po letech tvrdé propagandy cítila i velký pocit patriotismu. Do armády ji lákal i příslib pravidelného přísunu jídla, protože nad ním přemýšlela ještě počátkem 90. let, kdy v KLDR vládl obrovský hladomor a lidé umírali hlady.


Naneštěstí, situace v armádě nebyla ani zdaleka tak ideální, jak si to Lee So Yeon představovala. Pravidelný přísun jídla sice dostávala, ale jeho kvalita byla mimořádně bídná. To však nebylo to nejhorší. Po šesti měsících až roce se pod vlivem prostředí plného stresu a špatné výživy dostávaly vojačky do situace, kdy přestaly menstruovat, a i když ženy měly pravidelný cyklus, často musely vložky používat i vícekrát, protože jich jednoduše nebyl dostatek.

Ženy přitom musely kromě tvrdého tréninku i vařit a prát, od čehož byli muži osvobozeni, a přitom byla na bodu mrazu i hygiena. Vojačky se musely sprchovat pomocí hadice s horskou vodou, odkud často vypadávali hadi či žáby, a tak se o jakémkoliv pohodlí nedá ani mluvit. Znásilnění jsou přitom na denním pořádku, a i když se jí to naštěstí osobně nikdy nestalo, pravidelně sledovala, jak po večerce vedli vedoucí roty do kanceláře ubohé vojačky, aby obsloužily své velitele.

Lee So Yeon odešla z armády v 28 letech a odešla pracovat do civilu v rámci jednotky nedaleko hranice se Severní Koreou a poprvé se pokusila ze země uprchnout ještě v roce 2008. Nepodařilo se jí to a skončila ve vězení, ale také s přihlédnutím k její vojenské kariéře zanedlouho vyšla na svobodu a úspěšně dezertovala díky tomu, že proplula řeku do Číny, kde ji už čekal kontakt, díky kterému odešla do Jižní Koreje a mohla konečně promluvit pravdu o tom, jak to v KLDR vypadá.


Domů
Sdílet
Diskuse