Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2018 15:46
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Umělá inteligence dokáže předpovědět, kdy zemřeš. Stanfordští výzkumníci chtějí, aby lidé prožili konec svých životů důstojně

TECH
Uložit Uložené

Na Stanfordu vyvinuli mimořádně užitečný program s umělou inteligencí.

Množství lidí umírá na vážné onemocnění v nemocnici místo toho, aby své poslední týdny či dny prožili v pohodlí vlastního domova. Výzkumníci ze Stanfordské univerzity proto přemýšleli nad tím, jak by mohli zlepšit předpovídání zdravotního stavu jednotlivých pacientů přivezených do nemocnice a nakonec vymysleli fascinující způsob, pomocí kterého dokáží doslova předpovědět, kdy zemřeš.

Stanfordští výzkumníci k tomu použili umělou inteligenci, kterou nechali zkoumat zdravotní záznamy více než 2 milionů lidí s různými diagnózami a vývoj onemocnění, a tak se umělá inteligence naučila pomocí svého algoritmu specificky vnímat a spojovat jednotlivé symptomy s posunem v diagnóze. Výzkumníci zatím tvrdí, že umělá inteligence dokáže přibližné období smrti pacientů předpovídat s 90% přesností, ale samozřejmě program není dokonalý a výzkumníci našli i jednu základní chybu.

Zatím nedokázali zjistit, jaké faktory vnímá umělá inteligence při vytváření konkrétních předpovědí, ale nemělo by to představovat větší problém, protože předpovědi samotné jsou založeny výhradně na velkém množství zdravotních záznamů. Program by měl výrazně pomoci pečovatelům a rodinným příslušníkům v tom, kdy je třeba své smrtelně nemocné blízké převézt do domácího prostředí nebo se s nimi pobavit o důležitých záležitostech ještě před úmrtím. A konec konců, umělou inteligenci možná někteří pacienti i odmítnou, protože život je přece zajímavější, pokud člověk neví, kdy skončí.


Domů
Sdílet
Diskuse