Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2018 v 16:52
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

31. leden přinese úžasné zatmění s krvavě rudým Měsícem. Šarlatový úkaz lze pozorovat jednou za 151 let

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Všechno bude viditelné pouhým okem a navíc nebude zamračeno.

Rok 2018 nám již přinesl záplavu meteoritů, které jsme mohli pozorovat i pouhým okem, konec ledna však uzavře další úžasný úkaz. Už druhý úplněk v tomto měsíci připadne právě na 31. ledna o 14:27.

Na tom by tedy nebylo nic zajímavého, ale právě 31. ledna shodou okolností nastane i zatmění Měsíce, což nám přinese úžasné pohledy na večerní oblohu. Měsíc se totiž ocitne na stejné přímce se Sluncem a Zemí a měl by být v naprosté tmě, ale jakmile na něj přestanou dopadat sluneční paprsky, stane se něco úžasného. Moci se chopí odraz paprsků od naší planety, které přistanou na černém Měsíci a z našeho přirozeného satelitu udělají jasně červenou kouli.

31. leden přinese úžasné zatmění s krvavě rudým Měsícem. Šarlatový úkaz lze pozorovat jednou za 151 let
Zdroj: space.com

Tu bude nejlepší pozorovat v Austrálii či na Aljašce, ale při východu Měsíce bude zatmění vidět i z Česka či okolních zemí. Měsíc se nad obzor dostane v 16:40, kdy už bude pološero a zatmění bude možné zřetelně sledovat i několik následujících minut, samozřejmě i pouhým okem. Ve středu, 31. ledna, má být na většině území polojasno. Podobná kombinace se naposledy odehrála během čtvrtého úplňku roku 1866, 31. března.

Domů
Sdílet
Diskuse