Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2018 20:42
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Miliardář Bill Gates má pro svět děsivou předpověď týkající se nejbližších let. Světová populace by mohla doplatit na infekční choroby

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jeden z nejbohatších lidí na světě má strach.

Před čtyřmi lety byla vytvořena iniciativa s názvem The Global Health Security Agenda, o kterou se postarala americká vládní agentura US Centres for Disease Control and Prevention. Její vznik podnítila epidemie eboly v afrických zemích. Postupem času se projekt rozvíjel až do takové míry, že dnes působí v 49 zemích světa.

Naneštěstí, nejnovější rozhodnutí stanoví, že roční rozpočet iniciativy bude zredukován, a tak se bude muset stáhnout z deseti zemí své působnosti, což se nelíbí nejen mnohým odborníkům, ale ani miliardáři Billu Gatesovi. Donedávna ještě nejbohatší člověk na světě nedávno varoval před hrozbou, která by mohla vzniknout právě v zemích, ze kterých bude iniciativa stažena.


Gates se obává, že v příštích letech svět postihne obrovská epidemie kvůli patogenu šířícímu se vzduchem. Podobná epidemie má podle něj potenciál zabít možná i 30 milionů lidí v rozmezí jediného roku, a tak si podle něj lidstvo musí dávat pozor na to, jaké následující kroky podnikneme. Experti předpokládají, že podobná epidemie by se na světě mohla objevit v příštích 10 až 15 letech a odchod iniciativy ze zemí jako Pákistán či Demokratická republika Kongo bude znamenat, že případné viry a patogeny se tam budou moci šířit volněji bez výraznějšího mezinárodního dohledu. Nakonec by na to mohly doplatit miliony lidí.

Už zanedlouho uběhne rovných 100 let od momentů, kdy lidstvo zachvátila pandemie chřipky, kterou se nakazilo přes 500 milionů lidí a nakonec kvůli ní zemřelo 50 až 100 milionů lidí. Bill Gates se také pomocí svých peněz snaží vyvíjet nové vakcíny, zbavovat lidstvo onemocnění a chránit jej před pandemiemi, ale sám to jednoznačně nezvládne.

Domů
Sdílet
Diskuse