Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2018 18:33
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Terorista z Al-Káidy se v chráněném bytě má lépe než spousta Čechů. Luxusní strava, televizor či drahé oblečení jsou jeho běžnou rutinou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ahmed al-Darby usvědčený z terorismu se vůbec nemá špatně.

I když jsi usvědčen z terorismu, můžeš se mít jako král. Už v roce 2002 byl z terorismu obviněn Ahmed al-Darby, 42letý příslušník organizace Al-Káida. Ahmed se sám přiznal, přičemž mezi hlavní obvinění patřil útok na francouzský ropný tanker v jižních částech Jemenu. Navíc je nevlastním bratrem jednoho z hlavních aktérů útoku na Dvojčata, Khalida al-Mihdhara.

Ahmed byl těsně po obvinění převezen do nově otevřené části vězení pro boj s terorismem - do Guantánama. Sám prohlásil, že život v americkém vězení na kubánské půdě nebyl rozhodně jednoduchý a ostatní vězni mu na pravidelné bázi vyhrožovali smrtí, znásilněním či jinými formami násilí. V cele trávil 24 hodin denně a podle Ahmedových slov nesnesitelně zapáchala od moči a zvratků. Jak sám řekl, v době uvěznění zažil pocit bezmocnosti a beznaděje jako nikdy předtím.

Terorista z Al-Káidy se v chráněném bytě má lépe než spousta Čechů. Luxusní strava, televizor či drahé oblečení jsou jeho běžnou rutinou
Zdroj: Kathleen T. Rhem

Snad díky samotnému zázraku se však terorista z vězení dostal. Za všechno může ochrana svědků, neznámé autority totiž usoudily, že z Ahmeda může být velmi užitečný zdroj informací proti samotnému zakladateli útoků na zmíněný francouzský tanker. Guantánamo sice neopustil, ale z vězení se přesunul do chráněného bytu, kde si žije lépe než mnoho Čechů.

Momentálně má vlastní kuchyň se všemi možnými spotřebiči jako mixér či mikrovlnka, nechybí dokonce ani malá zahrádka. V koupelně ho zase čeká elektronický zubní kartáček. V apartmánu jsou také rotoped a činky na cvičení či dokonce značková Under Armour trička s atletickými ponožkami na zlepšení výkonu. Pozornost poutá i obsah jeho ledničky, kde se nachází množství prémiového masa, olihně a krevety, limitované Oreo sušenky, turecký lokum či například velká zásoba koláčů z pekanových oříšků.

Terorista z Al-Káidy se v chráněném bytě má lépe než spousta Čechů. Luxusní strava, televizor či drahé oblečení jsou jeho běžnou rutinou
Zdroj: Shane T. McCoy, U.S. Navy

Nudu mu zpříjemňuje i kabelová televize, a to vše za to, že spolupracuje. 20. února se navíc vydá na rehabilitační program. Apartmán sice nemůže opouštět, ale jednou za měsíc má povolený telefonát rodině v Saúdské Arábii.

Domů
Sdílet
Diskuse