Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Orbit.
22. dubna 2024 12:00
Čas čtení 2:39
Sponzorovaný obsah

Gen Z a stres: Objednávka jídla nebo deadliny ve škole? Průzkum odhaluje hlavní stresory mladých

 Gen Z a stres: Objednávka jídla nebo deadliny ve škole? Průzkum odhaluje hlavní stresory mladých
Zdroj: Pexels / Keira Burton
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nezáleží na tom, kolik ti je let, tyto mikrostresy nejspíš zažíváš každý den i ty.

Jsou to situace, které nám vlastně mohou připadat běžné. Potkávají nás totiž každý den. Ať už se jedná o deadliny v práci, nervozitu před zkouškou, či na první pohled obyčejnou věc, jako je objednat si v restauraci jídlo. Říká se jim mikrostresy a to, že se označují „mikro“, rozhodně neznamená, že jsou neškodné. Postupně se totiž hromadí a tím zvyšují každodenní psychický tlak.

Tenhle hovor mohl být SMS aneb fobie z telefonování existuje

Příkladem může být situace, kdy musíš někomu zavolat. V lepším případě je to známý, v horším třeba úřad nebo nadřízený*nadřízená v práci. Pro někoho normální věc, pro druhého desetiminutové nacvičování úvodní řeči, opětovné mazání esemesky a stres. Pro úzkost z telefonování se už dokonce vžil název phone phobia. Podle australského výzkumu, který zmiňuje server CBS NEWS, jí trpí 90 procent gen Z. 

Dochází to tak daleko, že si lidé předtím, než stisknou sluchátko, sepisují možné scénáře hovoru a připravují si odpovědi. Jak uvádí NEWS.COM.AU, důvodem podle odborníků může být strach ze selhání či ponížení. Nechtějí zažít trapné ticho nebo riskovat, že odpoví špatně.

telefonování, mobil, hovor
Zdroj: Pexels / Lisa Fotios

Tohle známe všichni

Mikrostresy však mohou být i mnohem obyčejnější situace. Výzkum, který realizovala agentura NMS Market Research pro značku Orbit, ukázal, že se generace Z s mikrostresy nejčastěji setkává ve škole. Pro 49 procent dotázaných jsou stresující především deadliny, prokrastinace nebo malá hádka s blízkými. Rozhodí je ale třeba i zmeškání MHD.

Alespoň jednou denně prožije mikrostres 80 procent zástupců mladé generace. Jako faktory, které je dokážou rozhodit, označili například špatný začátek dne a zapomenutou věc při odchodu z domu. Jak vypadá den po hektickém ránu, asi koneckonců známe všichni. Přitom často stačí maličkost, abys prokletí špatného rána zlomil*a. Zastavit se, dát si Orbit a udělat si alespoň na pár minut me-time.

rozdýchej to s orbitkou
žvýkačka, žvýkání, bublina
Zdroj: Unsplash / Tekara

Když ti musí objednat kámoš*ka

Dalším, pro někoho možná neobvyklým mikrostresem, je objednávání jídla v restauraci. Studie zpracovaná pro italský řetězec restaurací odhalila, že 34 procent lidí mezi 18 a 24 lety věku jsou tak nervózní, že raději někoho požádají, aby jim objednal. Ač se společný oběd může zdát jako příjemně strávený čas, ne každý to tak cítí.

Tzv. menu anxiety se nejčastěji vyskytuje právě u generace Z. Jestli si radši objednáš dovážku, nebo dokonce vlastnoručně uvaříš, než bys musel*a poprosit personál restaurace o jídlo, možná je tohle tvůj případ.

Jak se vypořádat s mikrostresem?

Mikrostres tě přepadne kdykoliv během dne. Neptá se, jestli si zrovna můžeš zameditovat nebo jít na jógu. Přesto ale existují maličkosti, které ti pomohou odpoutat se od stresové situace a uklidnit se.

Skvělým nástrojem je soustředit se na svůj dech. Snaž se ho vnímat a postupně zpomalovat. Pokud můžeš, zajdi si na procházku. Nemusí to být horská túra, stačí deset minut na čerstvém vzduchu. Pomáhá to 38 procentům dotazovaných příslušníků gen Z. 37 procent z nich také odpovědělo, že se snaží vyhnout lidem, kteří jim mikrostres způsobují. Jako další nástroje na vypořádání se s mikrostresy uvádí například hrát si s domácím mazlíčkem, zpívat si, tančit nebo si dát krátkého šlofíka. Důležité je najít vlastní cestu, která ti bude nejvíce pomáhat.

Osobní me-time je nezbytný k tomu, aby se mikrostresy nehromadily. Když se to stane, můžeš mít potíže se spaním a soustředěním, cítit vyhoření nebo být nepříjemný*nepříjemná na své okolí. „Mikrostresy mají různý dopad na naše duševní zdraví podle individuality každého z nás a jsou ovlivňovány řadou různých procesů. Mladí se potýkají s mnoha mikrostresy, od zmeškání autobusu po problémy s nefunkční wifi nebo dlouhý seznam úkolů. Vzhledem k obavám, které zatěžují mnoho mladých lidí, je poskytnutí času pro sebe samého důležitým prostředkem ke zvládání působícího stresu, stejně jako je velmi důležité nastavení mysli do polohy mindfulness,“ vysvětluje Markéta Švamberk Šauerová, psycholožka a speciální pedagožka.

Najdi si činnost, která ti pomůže vypnout a cítit se méně úzkostně. Stačí malý osobní rituál, díky kterému se přestaneš soustředit na to, co tě dostalo do stresové situace. Tenhle svůj me-time si dopřej, kdykoliv cítíš, že ho potřebuješ. A nezapomeň, že si ho vždycky můžeš ještě vylepšit orbitkou ve své oblíbené příchuti.

meditace, mysl
Zdroj: Unsplash / Omid Armin
Domů
Sdílet
Diskuse