Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Vojkov.
3. května 2024 v 15:30
Čas čtení 1:37
Sponzorovaný obsah

Jízdní vlastnosti letních pneumatik. Kvůli tomuhle je třeba včas přezouvat!

Jízdní vlastnosti letních pneumatik. Kvůli tomuhle je třeba včas přezouvat!
Zdroj: Standret / Shutterstock.com
TECH AUTOMOBILY PNEUMATIKY
Uložit Uložené

S jarem přichází čas na výměnu zimních pneumatik za letní. Mnohdy tento úkon odkládáme na později. Je ale důležité přezout včas – předejdeš tak nepříjemným následkům.

Volba vhodných pneumatik

Pneumatiky jsou běžně rozdělovány na zimní a letní – během roku se neobejdeš bez obou těchto typů. Počasí se u nás totiž poměrně výrazně mění, proto je důležité přizpůsobit tomu vozidlo. Klíčové je to pro bezpečnost i komfort při řízení. Sezónní pneumatiky jsou přizpůsobeny venkovním teplotám, aby fungovaly co nejlépe v daných podmínkách.

Nicméně možnou alternativou jsou celoroční pneumatiky. Ty jsou univerzální a jezdit na nich můžeš celý rok. Nemusíš tedy řešit, kdy je přezout. Hodí se zejména pro ježdění po městě, kde se většinou nemusíš obávat sněhových závějí.

pneumatika
Zdroj: Standret / Shutterstock.com

Vlastnosti letních pneumatik

Pokud hledáš to nejlepší řešení, pak se rozhodně vyplatí pořídit zvlášť letní pneumatiky na auta. Letní typ má zpravidla méně drážek a výraznější žebrování, hloubka dezénu je menší. Výsledkem je stabilnější jízda, oceníš také nižší hluk díky menšímu valivému odporu. S tím je spojena také o něco menší spotřeba paliva.


Směs letních pneumatik je tvrdší, je tak zajištěna lepší přilnavost na suchém povrchu. I na mokré vozovce jsou stále spolehlivé, a to i při nižších teplotách, které se ráno či pozdě večer stále mohou objevit. Není však dobré jezdit na nich v zimě. Při velmi nízkých teplotách kolem nuly totiž guma začíná tuhnout a ztrácí tak své dobré vlastnosti. V této oblasti se rozhodně nevyplatí šetřit. Pokud jezdíš delší trasy, pak investuj do kvalitních pneumatik na léto i zimu.

Delší životnost

Pořídit dvě různé sady pro jednotlivé sezóny se může zdát poměrně nákladné. Nejde sice o malou investici, ovšem z dlouhodobého hlediska můžeš ušetřit. Zimní pneumatiky se v teplých měsících zbytečně opotřebovávají, jelikož nejsou přizpůsobeny vysokým teplotám. Kromě toho poznáš rozdíl i při řízení, které může být nepříjemné. Proto je lepší včas přezout na letní.

pneumatika
Zdroj: Standret / Shutterstock.com

Kdy tedy přezout na letní?

Pokud preferuješ zvlášť letní a zimní pneu, je důležité vědět, kdy přezout. Zákon stanovuje, že od 1. listopadu do 31. března bys na autě měl*a mít zimní pneu. Ovšem pouze za předpokladu, že je na vozovce sníh, led či námraza. Ve výsledku tedy mnohdy záleží na tvém uvážení – datum hraje roli, avšak důležité je sledovat i aktuální počasí. Kdy přezout vzhledem k počasí?


Ideálně v době, kdy se teploty pohybují nad 7 °C. Právě od této hranice má totiž letní směs nejlepší vlastnosti. Při správné péči ti kola vydrží i několik sezón, samozřejmě ale záleží i na nájezdu.


Nepodceňuj včasné přezutí – je důležité pro tvou bezpečnost a pohodlí, může ti i ušetřit peníze. Neotálej proto dlouho. Je lepší být připraven než překvapen.

Domů
Sdílet
Diskuse