Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. dubna 2024 15:39
Čas čtení 0:53
Anna-Marie Hanzlíková

Operace brazilských zadků dostává Turecko do problémů. Porušuje zákon?

Operace brazilských zadků dostává Turecko do problémů. Porušuje zákon?
Zdroj: Freepik/wayhomestudio/volně k užití
ZDRAVÍ EVROPSKÁ UNIE TURECKO ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

„Lákavě sexy křivky – připravena na otáčející se hlavy a zlomená srdce?“ I takhle lákají turecké kliniky na své zákroky. Některé reklamy ale údajně porušují zákon.

Problematický je z pohledu reklamy především zákrok zvaný brazilian butt lift (zkráceně BLL), v doslovném překladu brazilské „pozvednutí“, tedy lifting zadnice. Docílí se jím onoho známého efektu jako od Kim Kardashian. Při operaci se odebere tuk z jiné části těla a injekčně se zavede zpátky do oblasti hýždí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Esvita Clinic (@esvita.clinic)

Jenže žádný zákrok není bez rizika. I u těch kosmetických může dojít ke komplikacím a nežádoucím vedlejším účinkům. Jak píší v deníku The Guardian, BLL patří mezi ty vůbec nejrizikovější zákroky. Zemře při něm jeden člověk ze čtyř tisíc.

Do Turecka se přitom s vidinou krásnější verze sebe sama vydávají statisíce zájemců*zájemkyň. Zamilovali si ho nejen Britové, ale určitě jsi na nastřelené vlasy nebo upravené zuby narazil*a i u českých influencerů*influencerek. K podobné estetice přispívají právě sociální sítě nebo reality show typu Love Island.

Doporučeno
Binder si konečně koupí gendertrans lidé i v Česku. Značku založili sourozenci Binder si konečně koupí gendertrans lidé i v Česku. Značku založili sourozenci 12. dubna 2024 9:12

Minimálně problematická je tedy reklama, která inzeruje zákrok jako pohodovou dovolenou. Kliniky často nabízejí balíčky, které zahrnují i hotel a letenku. Na hraně minimálně britských zákonů jsou ale především příspěvky, které slibují nereálné výsledky a vůbec neupozorňují na případná rizika podobných zákroků.

Jenže jak píší v Politico, turecké kliniky jsou možná tak trochu zoufalé. Trend výrazných pozadí je totiž pomalu na ústupu. Samy Kardashianky, které ho kdysi samy nastolily, totiž už dávno prozradily, že si svoje BLL nechaly zase zpátky odstranit. 

Domů
Sdílet
Diskuse