Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. dubna 2024 9:12
Čas čtení 0:44
Anna-Marie Hanzlíková

Binder si konečně koupí gendertrans lidé i v Česku. Značku založili sourozenci

Binder si konečně koupí gendertrans lidé i v Česku. Značku založili sourozenci
Zdroj: Johana's project, propagační materiál
MÓDA LGBTQ+ LIDÉ TRANSGENDER OSOBY UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

„Po coming outu jsem potřeboval binder. Tak jsme je začali vyrábět,“ říká Jan. Binder je pomůcka, která stahuje hrudník. V Česku se doposud dala objednat jen zahraniční výroba.

„Po coming outu jsem si uvědomil, že potřebuju binder přesně podle svých představ. Zkoušel jsem ho vytvářet, a když jsem přišel na funkční prototyp, bylo mi líto nechat si ho jen pro sebe,“ říká Jan, který posléze spolu se svou sestrou Bárou založil značku Johana’s Project.

Binder
Pomůcku vyhledávají genderqueer osoby. Stahuje poprsí a činí hrudník plošší. Transgender muži ho využívají například jako alternativu při čekání na operaci. Nosí ho ale i třeba nebinární osoby, protože snižuje genderovou dysforii. Používají ho i ženy, třeba po operacích nebo při problémech s laktací.

Dvojice přišla s lokální verzí binderu. Vyvíjela ho rok a půl. Motivací byl i fakt, že sehnat v Česku lokální, a tedy udržitelnou pomůcku bylo doposud nemožné.

Doporučeno
Jaro Slávik má stejnou nemoc jako Brad Pitt. Často se kvůli ní dostává do nepříjemných situací Jaro Slávik má stejnou nemoc jako Brad Pitt. Často se kvůli ní dostává do nepříjemných situací 10. dubna 2024 17:07

Cílem sourozenců je také šířit osvětu a svůj příběh. „Tenhle projekt začal ve chvíli, kdy jsme si s Janem uvědomili, že přede mnou ani nemusel mít coming out. Prostě jsme na to přišli společně. Že jeho osobní, velmi silné a náročné prožívání a zkoumání toho období bylo strašně náročné, silné a plné poznání i pro mě,“ říká Janova sestra Bára.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený JOHANA’S (@johanas_project)

Zpět
Sdílet
Diskuse