Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. dubna 2024 17:07
Čas čtení 0:38
Karolína Uličná

Jaro Slávik má stejnou nemoc jako Brad Pitt. Často se kvůli ní dostává do nepříjemných situací

Jaro Slávik má stejnou nemoc jako Brad Pitt. Často se kvůli ní dostává do nepříjemných situací
Zdroj: TV JOJ, TASR/AP
OSOBNOSTI BRAD PITT SLOVENSKO ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Co mají společného Jaro Slávik a Brad Pitt? Oběma byla diagnostikována stejná genetická porucha – prosopagnosie.

Jaro Slávik, známý také jako kritický porotce z pořadu Česko Slovensko má talent, má diagnostikovanou výjimečnou nemoc. Jedná se o genetickou poruchu zvanou prosopagnosie, která je dědičná. Člověk je kvůli ní „neschopný zapamatovat si tváře lidí v souvislosti s jejich jmény“, uvádí slovenský portál Plus 7 Days.

Doporučeno
Tohle je nový žebříček popularity britské královské rodiny. Kdo je nejoblíbenější? Tohle je nový žebříček popularity britské královské rodiny. Kdo je nejoblíbenější? 10. dubna 2024 12:32

Prosopagnosii mají pouhá dvě procenta populace, včetně americké hvězdy Brada Pitta. Jaro Slávik ji zaregistroval, když mu bylo asi deset let. „Mezi lidi téměř nechodím. Pojí se mi to s jakousi středně silnou prosopagnosií, tedy s tím, že si nedokážu dobře zapamatovat a rozeznat obličeje lidí,“ podrobně popisuje život s nemocí ve své knize Talent.

Devětačtyřicetiletý filmový producent se kvůli své nemoci často dostává do nepříjemných situací. Například když na večírku dává stejné osobě své tři vizitky, protože si nepamatuje tvář, které je už dal. Dodává, že někdy může působit „jako hulvát“, když ani nepoznává lidi, se kterými pracuje. „Na otázky typu ‚Vy si mě nepamatujete?‘ mám tu nejhorší možnou odpověď: ‚Ne.‘ “

Zpět
Sdílet
Diskuse