Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2018 v 16:15
Čas čtení 0:00
Radka T.

Žalovali Google a vysoudili miliardy. Agresivní taktika vyjde internetového giganta draho

TECH
Uložit Uložené

Několikaletý boj skončil v jejich prospěch, teď o něm poprvé promluvili.

Internetový gigant Google se již nejednou zmiňoval v souvislosti se žalobou. Výtky vůči němu měli i Adam a Shivaun Raffovi, britský pár, který stál Google více než dvě miliardy eur. Teprve nyní se rozhodli vyjít se svým příběhem na světlo světa.

Pár si založil webovou stránku zaměřenou na srovnávání cen například elektronických zařízení, hotelů a podobně. Kvůli ní Adam a Shivaun opustili dosavadní práci. Nelíbilo se jim však, že Google podle nich penalizoval jejich stránku Foundem tak, že ji posouval do nižší kategorie. Výsledkem toho byly zhoršené výsledky vyhledávání. Problém zpozorovali už několik dní po zprovoznění webu ještě v roce 2006.

I přesto, že dvojice kontaktovala Google, se nic nedělo. O dva roky později se Foundem dostalo mezi nejlepší srovnávací stránky ve Velké Británii. Adam a Shivaun tak konečně mohli mít v ruce silné argumenty, ale spolupráce s Googlem byla stále v nedohlednu. „Bylo jasné, že musíme jít do války,“ popsal Adam. I jeho žena byla z přístupu Googlu frustrovaná, mluvila dokonce o šikaně.

Žalovali Google a vysoudili miliardy. Agresivní taktika vyjde internetového giganta draho
Zdroj: Twitter/Shivaun Raff, Adam Raff

Zajímavostí je, že když gigant odstranil penalizaci jejich výsledků, zaznamenali obrovský nárůst návštěvnosti. I přesto si všimli, jak Google potlačuje své konkurenty, a naopak – vlastní službu porovnávání cen tlačí nahoru, na začátek vyhledávání výsledků, ale jeho postup takto narušuje férovou hospodářskou soutěž. Pár se proto obrátil na Evropskou komisi a uspěl. Komisařka Margaret Vestager rozhodla, že Google zneužil svého dominantního postavení na trhu. Napařila mu pokutu ve výši více než 2 miliardy eur.

Foundem přitom nebyla jediní, kdo podal stížnost, kvůli které se rozjelo antimonopolní vyšetřování praktik Googlu. Na neférové jednání upozornily například i jiné srovnávací stránky Ciao či ejustice.fr, informuje Živé.sk. Podle stěžovatelů Google jednoduše využívá metody filtrování výsledků, stránky tím penalizuje, odstraňuje je z výsledků vyhledávání nebo posouvá níže. Raffovým se podařilo vybojovat spravedlnost, ačkoli se jí dočkali až po 11 letech, a to i přesto, že se gigant podle očekávání odvolal.

Domů
Sdílet
Diskuse