Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2018 18:08
Čas čtení 0:00
Sona O.

Norské městečko má nulovou úmrtnost, obyvatelé v něm totiž nemohou zemřít

ZAJÍMAVOSTI NORSKO
Uložit Uložené

Longyearbyen je malé městečko na severu Norska, kde je legálně zakázáno zemřít.

Norské město má od roku 1950 nulovou úmrtnost. Ne, ve městě nepotkáš zástupy upírů ani zombie, v Longyearbyenu je prostě ilegální zemřít.

Longyearbyen

Tento bizarní zákon vstoupil v platnost v 50. letech minulého století. Důvod je jednoduchý, oblast se nachází tak severně, že půda je neustále zamrzlá. Proto zde není možné vykopat hrob a pohřbít zesnulé. Těla mrtvých se v zemi nedokáží přirozeně rozložit, proto se místní obyvatelé pochopitelně obávali virů, které se z mrtvol mohou šířit.

Ačkoli to zní bláznivě, viry jsou skutečně schopné přežít dekády. Vědcům se podařilo získat aktivní virus chřipky z těla člověka, který ve městě zemřel už v roce 1918, kdy ho ovládla pandemie chřipky.

Cemetary, Longyearbyen

Longyearbyen je ostrovní městečko, které je považováno za jedno z nejsevernějších na světě. Slunce zde nevychází několik měsíců v roce. Nachází se mezi norskou pevninou a severním pólem.

Nemocnice ve městě je tak malá, že se v ní většinou nerodí ani žádné děti. Maminky většinou převážejí do větších zdravotnických zařízení na pevnině. Ačkoli kremace je zde reálná, těžce nemocné lidi také převážejí na norskou pevninu, kde je i pohřbívají.

Doporučeno
FOTO: Chatky od studia Snøhetta nad norským fjordem jsou zážitkem na celý život FOTO: Chatky od studia Snøhetta nad norským fjordem jsou zážitkem na celý život 15. února 2023 15:00

Jan Christian Meyer z Norské univerzity vědy a techniky o tomto nevšedním místě řekl: „Pokud to s vámi vypadá tak, že zanedlouho zemřete, obyvatelé Longyearbyenu udělají vše proto, aby vás dostali na pevninu.“

Longyearbyen-23

Domů
Sdílet
Diskuse