Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2018 15:23
Čas čtení 0:00
Denis O.

Kde nejradši jí nejznámější český foodtuber a co ho na naší YouTube scéně nejvíc štve?

GASTRO FAST-FOOD YOUTUBE
Uložit Uložené

Burgery z různých pražských restaurací, sushi, kebab, pizza, těstoviny, srovnávání nejlepších kolových nápojů nebo brambůrek? To vše najdete na kanále tohoto pražského tvůrce videí o jídle.

Primárně pro obyvatele Prahy je tento kanál tím nejlepším krokem, jaký můžou udělat před objednáním jídla z jimi předem neověřené restaurace. JdemeŽrát vám může pomoci s výběrem podniku, díky němu také nemusíte udělat přešlap.

Některé podniky nemají kvalitně zařízený rozvoz, proto si čas od času JdemeŽrát objedná přes donáškovou službu a hodnotí i to, za jak dlouho jídlo dorazí a jestli je jídlo po přívozu ještě vůbec teplé. Z textu rozhovoru působí stejně pozitivně a objektivně jako ve videích. Otázky jsou ve většině samozřejmě o jídle, jen malá část se týká jeho soukromí, jelikož si prozatím zachovává svou anonymitu.

Zdravím, můžeš na začátek představit svůj kanál a na jakém konceptu se zakládá? 

Ahoj, můj YouTube kanál se nazývá JdemeŽrát a natáčím vše kolem jídla – primárně videorecenze restaurací, dovozů, nějaké jednoduché vaření, občas také názorová videa, když mě něco hodně naštve a chci se o to podělit s diváky.

Jak dlouho už točíš a pamatuješ si na své první video?

Natáčím už skoro 3 roky a moje první video je dostupné – byla to recenze Big Macu.

Proč jsi začal točit?

Hodně pracuji a dost často si objednávám jídlo z dovozů, protože někdy prostě není čas/chuť na vaření. Takhle to vlastně i začalo, že jsem hledal nějaké nové podniky na vyzkoušení, ale štvalo mě, že vlastně nevím, jak tam vaří a co mi přivezou, dokud si to sám neobjednám a nevyzkouším. Tehdy sis mohl maximálně o restauraci přečíst pár textových recenzí „zákazníků“ na rozvozovém webu nebo na jejich Facebooku, které byly k ničemu a většinou je psal buď sám majitel restaurace nebo jeho kámoši. Jídlo mě bavilo, YouTube taky, tak jsem se rozhodl to spojit a ukazovat lidem, co se kde dá koupit 

Máš harmonogram vydávání videí, nebo natáčíš podle toho, jak máš čas a náladu?

Vydávám pravidelně každé pondělí a čtvrtek v 18:00. Nálada je vždycky, s tím časem je to bohužel horší.  

Přijde ti, že svou tvorbou ovlivňuješ myšlení zákazníků? Proč?

Neřekl bych, že přímo ovlivňuji. Spíše se snažím, aby to svoje myšlení trošku zapnuli. Ukazuji lidem, které podniky jsou poctivé, komu třeba na každém zákazníkovi záleží, kde vaří dobré jídlo a kde naopak ne. To samé i když třeba natáčím nějakou fastfoodovou novinku – Češi do podobných podniků chodí docela často a zajímá je, jak nějaký nový produkt vypadá a chutná ve skutečnosti. Vždycky se to snažím lidem ukázat ze všech úhlů a oni si na to pak udělají svůj vlastní názor a sami se rozhodnou, jestli se jim to líbí, nebo ne.

Co spolupráce? Píšou ti společnosti, abys na jejich výrobek natočil video? 

U nás je to se spoluprací trošku složitější, protože si zakládáme na objektivitě. Firmy i restaurace nás oslovují s prosbami, abychom na ně natočili pozitivní recenzi. To u nás ale bohužel nejde. Proto jim nabízíme možnost objektivní recenze – což je podle mě ještě lepší . Když je restaurace/produkt poctivý, tak je pozitivní i recenze a budou mít skvělou reklamu, kterou uvidí přes 100 tisíc lidí. Když se třeba něco nepovede, tak aspoň budou mít objektivní zpětnou vazbu a budou vědět, na co se zaměřit. Bohužel to ale většina podniků nechápe, a proto spoustu spoluprací odmítáme.

Stalo se ti někdy v osobním životě, že tě tvůj divák poznal podle hlasu? 

To se mi ještě nestalo, ale několikrát mi lidi psali na Instagram, že viděli Káťu (moji ženu, kterou ve videích ukazuji) s nějakým mužem a ptají se, jestli jsem to byl já.

Hodláš někdy odhalit svou tvář, nebo jsi rád za svůj klid a anonymitu? 

Na tuhle otázku vždy odpovídám tak, že možné je všechno. Mám svoje soukromí rád a anonymita mi zaručí i to, že mě třeba v restauracích nepoznávají a že to jídlo vždycky dostanu stejné jako kterýkoliv jiný zákazník. Jednou se mi stalo, že mě poznali v restauraci, kde jsem si objednával jídlo na recenzi a dostal jsem skoro kilový burger a snad dvojité porce všeho. Taková recenze pak ztrácí smysl… Na druhou stranu mám ale v hlavě spoustu nových zajímavých formátů videí, které bych mohl realizovat, kdybych se ukázal celý. Možné je všechno. 

Jaké jsou tvé nejoblíbenější restaurace a fast foody? Např. kde ses nejlépe najedl, kde je nejlepší personál, kde měli nejlepší suroviny?

Já to hrozně rád střídám podle nálady a podle toho, kde mi zrovna chutná sezónní menu. Pracuju na Smíchově a dost často chodím na oběd do bistra Fresh & Fat, kde vaří opravdu skvěle a je tam mega příjemný personál. Rád taky zajdu do pizzerie Il Pomodoro, ve které pečou famózní pizzu a kousek ve stejném foodcourtu do libanonské restaurace Safír – tam zase mají skvělé grilované kuře.

Tvůj nejoblíbenější nápoj? 

Kohoutková voda na Praze 8, ta je nejlepší. Jinak mám rád jasmínový čaj, rajčatovou šťávu a občas si zahřeším klasickou Pepsi.

Co ti třeba na druhou stranu opravdu nechutná?

Patří sem např. zakysaná smetana, máslo, kaviár, odnedávna (po jedné recenzi) taky zázvor. Ten seznam byl delší, ale snažím se s tím bojovat a těm potravinám časem přijít na chuť.

Jaký máš pohled na momentální situaci na českém YouTube? Sleduješ to, nebo tě to nezajímá?

Sleduji prakticky všechno a mám přehled skoro o všem, co se kolem YouTube děje. Hodně sleduji taky zahraniční YouTube scénu a momentálně mě situace u nás moc netěší. Největší problém vidím asi v tom, že u nás prakticky nejsou tvůrci, kteří by vytvářeli obsah pro dospělé publikum. Většinu diváků bohužel tvoří děti, a proto se i dospělí, 25letí až 30letí youtubeři, kteří by teoreticky mohli natáčet něco zajímavého, zaměřují na videa pro děti a točí pranky, letsplaye a prozkoumávačky…Čímž se ale dostáváme do začarovaného kruhu, protože dospělé publikum na YouTube ani nepřijde, dokud tu nebudou mít na co se dívat. Pevně ale doufám, že se to časem změní!

 

Sleduješ zahraniční youtubery? Byl ti někdo z nich inspirací k založení tvého kanálu? 

Sleduji všechno možné, hlavně zábavná videa, recenze filmů, techniky, atp. Inspirací k založení asi ne, ale průběžně mi diváci posílali linky na různé americké food blogery, kteří natáčí převážně fastfoody, a psali třeba, že by bylo fajn, kdybych do videí přidal bodové hodnocení jako u nich atd.

Doporučeno
Otestovali jsme snídaně z fastfoodů. Víme, kde si dáš tu nejlepší a kterému místu se vyhnout obloukem Otestovali jsme snídaně z fastfoodů. Víme, kde si dáš tu nejlepší a kterému místu se vyhnout obloukem 25. února 2024 10:00

V Americe je různých kanálů o jídle strašně moc, v Asii je to také pojem, hlavně co se týká streamování, ale ty tu máš zatím dá se říct takový monopol. Proč tomu tak je? 

Ono je to docela drahé na produkci. První 2 roky jsem to všechno platil ze svého (YouTube nevydělával skoro nic), a to je třeba jídlo za 500–700 Kč na každý díl. Mnohem jednodušší je natáčet hraní her.

Přemýšlel jsi o tom mít svůj vlastní pořad v televizi, popřípadě dostal jsi na to nabídku? 

Kdysi mi přišla nabídka, že by jedna televize moje videa používala ve svém vysílání, to jsem ale odmítl. Vlastní pořad by mohl být asi zajímavý.

Máš oblíbeného kuchaře, popřípadě oblíbenou kuchařskou show?  

Hrozně rád se dívám na Zdeňka Pohlreicha, ať už je to Ano, šéfe nebo jeho pořady o vaření – přijde mi jako hodně zajímavá a svérázná osobnost. V poslední době také rád sleduji na Instagramu Lukáše Anděla (@lukyandel), což je mladý, ale velice talentovaný kuchař ze Slovenska.

Chceš na závěr něco vzkázat svým fanouškům nebo našim čtenářům? 

Dělejte, co vás baví. Jezte, na co máte chuť a užívejte si život zplna hrdla  A samozřejmě, doufám, že právě jíte něco dobrého, a pokud jo, tak vám přeji dobrou chuť!

Domů
Sdílet
Diskuse