Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2018 19:43
Čas čtení 0:00
Sona O.

Čeká nás nejdelší zatmění Měsíce tohoto století

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Už 27. července se můžeme těšit na neobvyklé vesmírné divadlo.

Teprve nedávno jsme na obloze mohli sledovat sérii superměsíců či krvavých měsíců. Nastává tehdy, když se Měsíc přiblíží k Zemi natolik, že působí neobvykle obrovským dojmem. Ročně můžeme tento úkaz pozorovat 3krát až 4krát. Minulý rok byl k nám Měsíc nejblíže od roku 1948, a tak jsme mohli pozorovat několik skutečně výjimečných superměsíců za sebou.

Čeká nás nejdelší zatmění Měsíce tohoto století
Zdroj: Flickr Yellowstone National Park

Toto vesmírné divadlo však ani zdaleka nekončí. Čeká nás totiž nejdelší zatmění měsíce v našem století. Bude trvat hodinu a 43 minut.

Zatmění měsíce nastává, když jsou na obloze v jedné přímce za sebou přesně seřazeni Slunce, Země a Měsíc a stín naší planety zakryje náš přirozený satelit.

Tento jev bude možno pozorovat od 22:22 SEČ, ale nebudeme ho moci vidět na celé planetě. Nejlépe bude pozorovatelný ve východní Evropě, střední Asii, Africe, jižní Evropě, v Indii a v Austrálii.

Tentokrát Měsíc projde přímo přes centrum zemského stínu, který se nazývá umbra. Země se bude také nacházet v nejvzdálenějším bodě od Slunce, a tak bude její přirozený stín větší. Všechny tyto faktory přispěly k neobvyklé délce zatmění.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Podobná situace se udála v roce 2000, a to 16. července. Zatmění trvalo jednu hodinu a 46,4 minuty. Nejdelší možná doba zatmění Měsíce je přitom jedna hodina a 47 minut.

Domů
Sdílet
Diskuse