Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2018 17:24
Čas čtení 0:00
Sona O.

Vyspáváš přes víkend? Možná si díky tomu prodlužuješ život

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nová vědecká studie tvrdí, že delší spánek přes víkend může mít přeci jen blahodárné účinky na náš organismus.

Nedostatek spánku může mít destruktivní efekt na naše zdraví. Podle lékařů zvyšuje riziko rakoviny, cukrovky i srdečně-cévních onemocnění. Hodně z nás však na spánek zkrátka nemá čas, a tak se místo zdravých 8 hodin vyspíme pouze 5 a někdy i méně. Spánkový luxus zkrátka nepatří do našich životů. Pomáhá však dospávání o víkendu?

Dosud se tvrdilo, že ne. No nejnovější studie ukazuje, že dospávání možná přece jen funguje. Pár hodin navíc v sobotní i nedělní ráno může opravdu pomoci při překonávání problémů, které souvisí s nedostatkem spánku přes pracovní týden.

Vyspáváš přes víkend? Možná si díky tomu prodlužuješ život
Zdroj: pexels.com

Profesor Torbjörn Åkerstedt z Výzkumného institutu pro stres na Stockholmské univerzitě spolu se svým týmem sledoval vzorek 43 880 dobrovolníků po dobu 13 let.

Zjistili, že lidé pod 65 let, kteří během víkendu spali pět a méně hodin, měli vyšší úmrtnost než ti, co spali 7 a více hodin. Avšak dokázali i to, že pokud lidé spali dostatečně i během týdne, jejich zdraví na tom bylo přibližně stejně jako u těch, kteří dospávali přes víkendy.

Pár hodin navíc přes volné dny tedy opravdu funguje. Klidně se válej v posteli o něco déle, ale pozor! Ani se spánkem bys to neměl přehánět. Ukázalo se totiž, že pokud spíš více než 8 hodin denně, můžeš tím ohrožovat své zdraví. To však samozřejmě platí pro dospělé lidi od 18 let, protože do té doby jsme ještě ve vývinu a potřebujeme o trošku více odpočinku ke správnému fungování. Během puberty se doporučuje spát 8 až 10 hodin denně.

Z výzkumu vědci vyvodili i to, že nejvíce unaveni se cítíme v pondělí a druhá vlna únavy většinou přichází ve středu. Soboty jsou pro lidi, co se týče spánku, nejpřijatelnější.

Domů
Sdílet
Diskuse