Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2018 15:10
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Muž baví internet svými výpočty o tom, že Země není plochá. I největší skeptiky musela analýza přesvědčit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Naše planeta není v žádném případě plochá a tento chlapík se to rozhodl dokázat výpočty.

Při pozorování horizontu by i nejzkušenější vědec mohl zapochybovat, zda náhodou Země skutečně není plochá. Zrak nás občas dokáže zradit a nedávno to zažil i Greg z amerického města Manitowoc. Hudebník sice oslavil již 47. narozeniny, ale uvědomoval si, že všechny procesy probíhající v našem okolí můžeme zdůvodnit vědecky, a tak u Michiganského jezera vyzkoušel menší experiment.

Na místní horizont se chodíval dívat už jako malý chlapec a nikdy se hlouběji nezamyslel nad tím, proč vůbec není zahnutý, když Země není plochá. Naštěstí o pár desetiletí později všechny pochybnosti objasnil pomocí vědy a výpočtů. Prostřednictvím svých panoramatických záběrů se pokoušel horizont nad jezerem přibližovat, ale opticky mu teorie o ploché Zemi dávala stále větší smysl.

Nakonec si zapnul Google Earth a pomocí nástrojů změřil, kde konkrétně stál a jak daleko se nacházely body, kam se přibližně díval. Pomocí výpočtů zohlednil obvod naší Země, vzdálenost mezi zmíněnými body a zjistil, že sledovaný horizont by měl představovat zaoblení přibližně 0,12 stupně.

Už jednostupňové zaoblení lidské oko těžko postřehne, ale i zaoblení 0,12 stupně je stále zaoblení, a tak Greg pomocí matematiky dokázal, že Země opravdu není plochá. Na internetu se lidé baví tím, kolik námahy hudebník vynaložil na to, aby objevil pravdivou odpověď. Tisíce z nich mu zároveň poděkovali za to, že konspirátorům ukázal, jak jednoduše se dají výplody jejich fantazie vyvrátit.

Calculating the curve of Lake Michigan (revised, with prettier and more pertinent pictures!)

Domů
Sdílet
Diskuse