Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2018 17:01
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Britská armáda chtěla získat nové technologie od mimozemšťanů. 50 let věnovala hledání UFO

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Druhá největší evropská armáda se chtěla inspirovat mimo naší planetu.

Pro mnohé z nás je téma UFO opravdu zajímavým bodem diskuse, o kterém se dá dohadovat hodiny. Každý z nás má na věc jiný pohled. Jedna skupina lidí tvrdí, že jsme ve vesmíru sami, další zase, že je tomu jinak. Jedna názorová skupina je dokonce přesvědčena, že mimozemšťané jsou tajnou součástí naší společnosti. Ať je to tak či onak, běžní lidé nejsou jediní, kteří se zabývají problematikou UFO.

Jak vyšlo na povrch, mezi lety 1947 a 1997 se mimozemskými civilizacemi intenzivně zabývalo i britské ministerstvo obrany. Nejenže na vyšetřování nasadilo řadu špionů, ale dokonce vytvořilo dvě telefonní linky, jejichž jediným úkolem bylo přijímat informace o jakékoli mimozemské aktivitě.

Každé spatření UFO, kruhů v obilí či bílých skvrn na noční obloze vzbuzovalo obrovské podezření a na místo byly často vysíláni prvotřídní špióni, kteří situaci zajistili. Překvapivě však cílem studie mimozemských objektů nebyl strach či ochrana obyvatel, ale snaha něco se naučit.

Britská armáda chtěla získat nové technologie od mimozemšťanů. 50 let věnovala hledání UFO
Zdroj: pixabay.com

Vše se totiž dělo v kontextu studené války. Britské letectvo RAF vyvíjelo ohromné úsilí na vynalezení nových způsobů boje s nepřáteli (= Sovětský svaz) a mimozemšťané představovali fantastickou inspiraci. Britská vláda tak investovala peníze na trénink špionů a agentů, jejichž úkolem bylo z pohybujících se objektů na obloze identifikovat UFO. Spojené království má v současnosti po Francii druhou největší armádu v Evropě.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

To, zda se jim něco podařilo najít, nevíme. Zveřejněné spisy se o ničem nezmiňují, ale ani nevylučují. Britské ministerstvo obrany se podezřele úspěšně snažilo oddálit zveřejnění materiálů přes desetiletí, ale nyní je již jasné, že se chtěli „neférově“ přiučit od cizí civilizace.

Domů
Sdílet
Diskuse