Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2018 11:47
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Pražská dílna ručně vyrábí sešity a diáře, zaměstnává lidi s fyzickým i duševním onemocněním. Nyní se chce rozšířit a pomoci můžeš i ty!

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

SKOBA vyrábí kvalitní papírnické produkty. Potřebuje pomoc.

Už sedm let vyrábí dílna na pražském Žižkově originální sešity, zápisníky nebo diáře. Originální produkty přitom mají na svědomí lidé s fyzickým nebo duševním onemocněním, kteří by jinak třeba vůbec nedostali šanci k jinému zaměstnání. Společnost SKOBA vede Václav Pišoft, který je zároveň jejím zakladatelem, a my jsme mu položili několik otázek, které vykreslují těžké začátky, spolupráci na zápisnících Jaroslava Foglara i plány do budoucna.

Česká firma nyní potřebuje pomoct s rozšířením svých aktivit a aby toho mohla dosáhnout, vybírá peníze přes crowdfundingový portál Startovač. Sběr peněz pomalu míří ke svému konci, přesto zatím cílová částka není naplněna. Pomoct přitom může každý, počítá se jakákoli stokoruna a při vyšších částkách mají připraveny sympatické odměny. Stránky projektu nalezneš na serveru Startovač.cz.

Pražská dílna ručně vyrábí sešity a diáře, zaměstnává lidi s fyzickým i duševním onemocněním. Nyní se chce rozšířit a pomoci můžeš i ty!
Zdroj: Airbnb

Kdy jste založil SKOBU? Vzpomenete si na své začátky? Jaké byly?

SKOBA vznikla před více než 7 lety jako můj osobní pokus věnovat se něčemu osobitému, umělecky originálnímu a užitečnému zároveň. Dílna byla původně v malé místnosti bývalé prádelny v činžovním domě, kde se svou rodinou bydlím. Na ploše čtyři na čtyři metry vznikaly první zápisníky a diáře. Protože se místnost nachází až v posledním patře na úrovni půdy a náš dům nemá výtah, bylo toto období SKOBY poměrně fyzicky náročné.

Jaké výrobky umíte zhotovit?

Náš úplně první výrobek byl zápisník s obyčejnou sešitovou vazbou na dvě skobičky. Odtud také pochází jméno naší značky. Líbilo se mi, že je jednoduché a přímočaré – stejně jako tato základní vazba. Postupně jsem portfolio našich výrobků rozšířil na stávající nabídku diářů, zápisníků, skicáků a fotoalb. Každý typ se rodil po mnoho let a stále na něm pracujeme… A v šuplíku čekají na realizaci další nápady jako dárkové krabice či stínidla na lampy.

V čem spočívá ona „ruční výroba“?

SKOBA navazuje na tradici knihařského řemesla a to hlavní, co v naší práci potřebujeme, jsou šikovné ruce a cit pro řemeslo. Jinak řečeno, naše výrobky jsou vyrobené rukama konkrétních lidí.

Pražská dílna ručně vyrábí sešity a diáře, zaměstnává lidi s fyzickým i duševním onemocněním. Nyní se chce rozšířit a pomoci můžeš i ty!
Zdroj: SKOBA

Vyrábíte sešity a zápisníky, které vypadají každý velmi originálně. V čem tkví vaše invence?

Každý kus, který vyrobíme, je originál. Pracujeme s recyklovanými materiály různého původu – může to být staré tričko nebo rifle, prvorepublikový časopis, stará tapeta či vyhozená kniha. To hlavní, co nás na nich zajímá, je jejich příběh. Vidíme, že již mají „něco za sebou“, že si něčím prošly a mají díky tomu co říct. Na rozdíl od materiálů nových, které jsou ničím nepoznamenané a jsou proto němé a sterilní.

Jak produkty vyrábíte?

Výroba probíhá v mnoha krocích, které lze stěží ve stručnosti popsat. Klíčová je výroba knižních desek, pak přichází na řadu knižní blok a následně jeho spojení (zavěšení) s korpusem. Používáme staré knihařské stroje, jako jsou litinové lisy pro závěrečné lisování nebo velké pákové nůžky (papšer) pro formátování lepenek pro výrobu knižních desek.

Kdo jsou vaši zaměstnanci? Můžete je představit?

Všichni naši zaměstnanci mají zkušenost s různými zdravotními problémy fyzické nebo duševní povahy a SKOBA má oficiální status „zaměstnavatele na chráněném trhu práce“. V tuto chvíli jsme (včetně mě) pětičlenný tým – Milan, Lenka, Lukáš a Petra – a někteří z nás mají vystudované střední i vysoké školy uměleckého zaměření. Díky tomu v naší dílně vznikají také všechny kresby a doprovodné ilustrace, které můžete najít např. v našich diářích.

Pražská dílna ručně vyrábí sešity a diáře, zaměstnává lidi s fyzickým i duševním onemocněním. Nyní se chce rozšířit a pomoci můžeš i ty!
Zdroj: SKOBA

Jak vás napadla myšlenka zaměstnávat zdravotně slabé?

Vždycky jsem samozřejmě chtěl, aby byla SKOBA smysluplný, úspěšný projekt. Když se to začalo dařit, napadlo mě, že by tento úspěch mohl být také základem pro něco dalšího, že by mohl otevřít cestu k úspěchu a smysluplné práci také těm, kteří to mají díky svým zdravotním problémům o něco těžší.

Na jakou zakázku vzpomínáte ještě teď?

Rádi vzpomínáme na zakázku pro Národní Galerii v Praze, kterou jsme zpracovali k 220. výročí jejího založení. Obálky limitovaných řad skicáků a zápisníků jsme vyrobili ze starých plakátů a kalendářů, které jsme s milou pomocí zaměstnankyň galerie hledali ve skladech ukrytých pod Veletržním palácem.

Jak jste se dostali k materiálům z bytu Jaroslava Foglara?

Se skauty spolupracujeme již několik let a poslední zakázka – Zápisníky Rychlých šípů – je pomyslným vrcholem této spolupráce. Díky tomu, že skautská nadace spravuje dědictví Jaroslava Foglara, jsme mohli pro výrobu zápisníků použít nejenom výřezy z původních komiksů Rychlých šípů, ale také papír, který se ve Foglarově bytě našel. Těžko si představit úplnější naplnění původní myšlenky vyrábět něco, co v sobě ukrývá osobní příběh použitého materiálu.

Od roku 2017 máte svůj Airbnb Experience program. Jakých úspěchů dosahuje?

Úspěch je velký a nečekaný – náš workshop Notebooks with a Soul byl ve své kategorii sociálně prospěšných zážitků druhý globálně nejúspěšnější.

Co všechno si tu může zájemce zkusit?

Může zakusit, jaké to je vyrobit si něco vlastníma rukama. Od výběru materiálů pro obálku a předělové listy po samotnou vazbu si účastníci vše vyzkoušejí sami. A nejenom vyzkoušejí, zápisník si skutečně vyrobí. Odcházejí s hotovým dílem. Často je to pro ně poprvé v životě, co něco takového „zvládli“.

Jaké jsou na to ohlasy?

Máme velký počet velmi pozitivních recenzí a jde často o velmi dlouhé recenze, z kterých je cítit, že workshop v naší dílně pro účastníky znamenal opravdovou zkušenost.

Věnujete se ještě nějakým projektům?

Díky dynamickému růstu SKOBY mi zatím pro žádný další projekt nezbývá čas.

Pražská dílna ručně vyrábí sešity a diáře, zaměstnává lidi s fyzickým i duševním onemocněním. Nyní se chce rozšířit a pomoci můžeš i ty!
Zdroj: SKOBA

Kde si můžou lidé zakoupit vaše výrobky?

V naší žižkovské dílně & obchodě (Ševčíkova 4) a v e-shopu www.obchod.iskoba.cz. Dílna má výlohu, a proto nám dobře slouží jako náš vlastní obchod – co vyrobíme, dáváme rovnou do prodeje. Jde vlastně o starý způsob spojení dílny a prodejny v jednom, kdy řemeslník pracuje přímo za výlohou své dílny a své výrobky si sám prodává.

Prozradíte nám něco o vaší crowdfundingové kampani? Jak chcete naložit se získanými penězi?

Cílem kampaně je získat prostředky pro nový web, který by nám umožnil rozšířit nabídku našich workshopů. Workshopy jsou pro náš projekt velkým přínosem a rozšiřují základní myšlenku SKOBY, kterou je umožnit lidem skutečně osobní volbu. Když si k nám přijdou vybrat diář, mohou se ponořit do nespočetného množství originálních kusů a nakonec najít ten, který pro ně bude ten jeden jediný a opravdu jejich. Pokud si ale k nám přijdou zápisník přímo vyrobit, je tato volba ještě osobnější, protože si nevybírají z již vyrobených produktů, ale zápisník si jednoduše vyrobí sami a jen podle sebe.


Pokud tě projekt zaujal, navštiv prodejnu SKOBA v Praze na ulici Ševčíkova 4, Praha 3 a podpoř projekt na Startovači. Rozhodně si to zaslouží.

Domů
Sdílet
Diskuse