Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. srpna 2018 8:59
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Co vede bohatého a úspěšného člověka ke šňupání kokainu a je jeho motiv jiný než v případě pouličního narkomana?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Užívají drogy víc bohatí, nebo chudí lidé?

Drogy jsou obecně častokrát vnímány jako problém chudých, nepřizpůsobivých, nevzdělaných lidí na okraji společnosti. Platí ale, že chudoba přímo koreluje s užíváním návykových látek? Do jisté míry ano, ovšem to neznamená, že drogy jsou jen problémem lidí žijících na okraji společnosti.

Rozdíl mezi nimi a finančně prosperujícími je většinou ten, že u bohatších jedinců si chemické závislosti všimneme jen těžko, neboť jejich finanční zdroje jim dovolují mnohem lépe skrývat dopady zneužívání návykových látek.

Chudoba či bohatství nehraje v drogové problematice roli, avšak důvody, proč užívá např. heroin bezdomovec žijící pod mostem a vysoce postavený člověk z vilové čtvrti, jsou značně odlišné.

Co vede bohatého a úspěšného člověka ke šňupání kokainu a je jeho motiv jiný než v případě pouličního narkomana?
Zdroj: flickr.com / Garry Knight

Dlouhodobým lékařským výzkumem za zjistilo, že některé typy osobností jsou k nelegálním drogám přitahovány jednoduše více než jiné. Publikovaná studie z Florida State University College of Medicine a United States National Institute on Ageing naznačila, že predispozici k užívání drog ještě více podporuje kombinace vaší osobnosti a finančních prostředků, kterými disponujete.

Zejména lidé nepřátelští, neorganizovaní, neukáznění, kteří jsou náchylnější k melancholii a dosahují vyššího skóre v dotaznících zabývajících se neurotičností, mnohem pravděpodobněji užijí drogu. Jiný výzkum, který hodnotí osobnost před začátkem užívání drog, naznačuje, že charakter člověka může předpovědět užívání ilegálních látek. Nicméně, je třeba podotknout, že dlouhodobé užívání drog může narušit mozek do takové míry, až vyústí v pomalou změnu osobnosti.

Co vede bohatého a úspěšného člověka ke šňupání kokainu a je jeho motiv jiný než v případě pouličního narkomana?
Zdroj: Showtime Entertainment

Obklopení chudobou a prostředím se snadnou dostupností různorodých substancí je jasným předpokladem pro drogovou závislost. Co se ale stane, když proměnnou „chudoba“ vyměníme za „bohatství“? Ještě donedávna totiž nebylo zkoumáno, jak právě bohatství ovlivňuje osobnost při užívání drog. Pokud vedle sebe postavíme chudého uživatele cracku a bohatého uživatele kokainu, dovolují nám jen finanční rozdíly předpokládat, že bude jejich osobnostní typ odlišný?

Odpověď na otázku je ano. Tento zajímavý výsledek se teprve nedávno objevil ve studii „Personality Traits and illicit substances: The moderating role of poverty“ (Osobnostní rysy a nelegální látky: Zmírňující role chudoby), kterou provedli Angelina Sutina, Michele Evans a Alan Zonderman.

Jejich výzkum zkoumal 412 osob závislých na heroinu a kokainu, přičemž 50 % z nich žilo pod hranicí chudoby. Studie publikovaná v akademickém časopise Drug and Alcohol Dependence zjistila, že nedisciplinovanost, neorganizovanost a nízká svědomitost vedou k užívání kokainu a heroinu, pouze pokud máme dostatek finančních zdrojů. Naopak u lidí žijících pod hranicí chudoby je právě chudoba převažujícím faktorem zneužívání drog. Tedy ve finančně náročných podmínkách je typ osobnosti irelevantní.

Co vede bohatého a úspěšného člověka ke šňupání kokainu a je jeho motiv jiný než v případě pouličního narkomana?
Zdroj: Showtime Entertainment

Jinými slovy, pokud znáte někoho, kdo užívá tvrdé drogy, ale není chudý, je mnohem pravděpodobnější (téměř až jisté), že důvod, proč drogy zneužívá, jsou v jisté míře spojené s jeho osobností, která je neorganizovaná a nedisciplinovaná.

I když osobnost pravděpodobně nebude jediným důvodem, proč finančně zabezpečení lidé drogy zneužívají, určitý charakter a přesné charakterové rysy zobrazují jasnou souvislost mezi nimi a nelegálními látkami. U lidí žijících nad hranicí chudoby byli náchylnější k užívání drog zejména jedinci neorganizovaní a ti, kteří častokrát jednali v afektu bez promýšlení následků svých činů.

Autoři studie tak dospěli k závěru, že jasnou ochranou před zneužíváním drog v příznivé ekonomické situaci je organizovanost, disciplinovanost a svědomitost. Tedy přesně vymezený „time management“. Tyto charakterové rysy však nehrají roli u chudších jedinců. Naproti tomu, ti, kteří jsou náchylní k intenzivnějšímu emočnímu prožívání, jsou ohroženi užíváním drog ve větší míře bez ohledu na jejich ekonomickou situaci.

Co vede bohatého a úspěšného člověka ke šňupání kokainu a je jeho motiv jiný než v případě pouličního narkomana?
Zdroj: Showtime Entertainment

Tyto skutečnosti tak vedou k úplné negaci známého drogového stereotypu, že právě chudí jsou neorganizovaní, bezohlední, nepoddajní, neukáznění atd., což je přesným opakem pravdy. Právě bohatší lidé užívající drogy v sobě nesou tyto vlastnosti. Jednoduše řečeno, chudý člověk užívající crack ho s největší pravděpodobností užívá pro své těžké ekonomické poměry a ne pro své osobnostní predispozice.

Obecně, čím bohatší jste, tím pravděpodobněji odráží užívání nelegálních drog vaši osobnost. Naopak, čím jste chudší, tím pravděpodobněji užívání drog souvisí s náročnou finanční situací a mnohem méně vypovídá o vaší osobnosti. Nicméně autoři studie upozorňují, že užívání drog je extrémně komplexní a složitý jev a nelze jej omezit pouze na jediný faktor, kterým je osobnost. Ta je pouze jedním aspektem problému.

Domů
Sdílet
Diskuse