Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. září 2018 9:43
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Děti jsou téměř o polovinu slabší než před 20 lety. Kromě elektroniky za to mohou i rodiče

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Různé cviky jako například leh-sedy, shyby na hrazdě, skok do dálky či stisk ruky prokázaly, že děti slábnou.

V moderní době je stále častějším jevem, že jsou děti závislejší či obéznější než kdysi. Tento faktor ovlivňuje zejména snadný přístup k počítačům, smartphonům nebo tabletům, což způsobuje, že děti upřednostňují hraní videoher před chozením ven a trávením času s kamarády.

Také tomu přispívají i samotní rodiče. Ti se totiž stále více bojí o své děti a o jejich bezpečnost při jinak zcela běžných činnostech jako například lezení po stromech, stavění bunkrů v přírodě či obyčejné cyklistice na ulici.

Z toho důvodu jim raději dají do rukou elektroniku, což následně způsobuje velkou absenci pohybové aktivity. Proto kromě závislostí u našich ratolestí narůstá také například obezita a nadměrná tělesná hmotnost.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Don't worry , be happy :-D (@candia1980),

Skupina vědců z University of Essex zjistila, že desetiletí školáci za posledních 20 let zeslábli přibližně o polovinu. Stejně tak jsou v současnosti i těžší a méně vytrvalí, ale zároveň vyšší. Výsledky výzkumu prokázaly, že děti zvládají různá fyzická a silová cvičení mnohem hůře než jejich vrstevníci v minulosti.

Vědci měřili sílu přibližně 300 školáků za pomoci různých cviků jako například leh-sedy, shyby na hrazdě, skok do dálky či stisk ruky. Zatímco v roce 1998 zvládli chlapci během třiceti sekund v průměru 26 sklapovaček, v roce 2008 to už bylo jen 19,2 a o šest let později už dokonce jen 15,4. U dívek se počet leh-sedů za dvanáct let snížil z 23,8 na pouhých 10,7.

Celkově došlo u desetiletých studentů během šestnácti let ke dvacetiprocentnímu snížení síly a třicetiprocentnímu poklesu vytrvalosti. U ostatních aktivit a cviků to bylo velmi podobné. Ojedinělou tělesnou činností, která zaznamenala jen malé zhoršení, byl skok do dálky.

Je však nutné podotknout, že zkoumaní byli jen školáci z britského města Chelmsford. V jiných zemích by byly pochopitelně výsledky rozdílné. Překvapením výzkumu je, že i přes velké oslabení u dětí a jejich zaznamenané tloustnutí, zůstal index tělesné hmotnosti BMI přibližně stejný.

Index tělesné hmotnosti nebo i BMI (Body Mass Index) hodnotí tvůj tělesný tuk na základě výšky a váhy. Obecně se dá považovat jen za statistický nástroj pro srovnávání. Výsledek v rozmezí od 25 do 30 představuje nadváhu. Hodnota vyšší než 30 znamená, že jde o obezitu a nad 40 jde o závažnou obezitu, která je životu nebezpečná.

Jelikož se jednalo jen o britské děti, je dost pravděpodobné, že v některých jiných částech světa by byly výsledky ještě horší. V oblasti města Chelmsford, odkud testující studenti pocházejí, totiž není až tak vysoká míra obezity než v jiných zemích. Upozornil na to i jeden z autorů studie – profesor Gavin Sandercock z University of Essex.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@crossfit204),

Vědci a odborníci apelují na rodiče, kteří mají o své ratolesti strach větší než kdykoliv předtím, aby se nebáli pouštět své děti ven. Samozřejmě, je třeba je mít pod dohledem, ale sám profesor Sandercock tvrdí, že fyzickou sílu dětem vrátí právě chybějící aktivita.

Ideální doba cvičení pro dětské tělo je přibližně hodina denně. Rovněž by se měly hýbat pravidelně a alespoň třikrát týdně se věnovat posilovacím cvičením nebo nějakému sportu.

Domů
Sdílet
Diskuse