Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2018 10:04
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Harvardští vědci tvrdí, že lidstvo možná zpozorovalo výtvor mimozemské civilizace

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Zní to šíleně, ale s podobným závěrem přišli relevantní vědci z Harvardu.

Podivné jméno a nejasný původ. I tak by se dalo charakterizovat těleso Oumuamua. Přiletělo doslova odnikud a získalo si velkou pozornost světových vědců i médií.

Pokud ho chtěli zkoumat o něco podrobněji, potřebovali tak učinit velmi rychle, protože se za poměrně krátký čas vlivem gravitace Slunce odchýlilo opět kamsi do ztracena. A tak využili jedinečné příležitosti a nastražili všechna důležitá zařízení.

Zároveň šlo o první objekt, který se k nám dostal z prostředí mimo sluneční soustavy. Konkrétně z mezihvězdného prostoru. Mezitím dostal i směšně mnoho označení. Byl považován za kometu, asteroid, planetku či mimozemskou sondu. Proto když si o něm budete zpětně číst články po internetu, nedivte se, že se jednou píše tak, podruhé onak.

Harvardští vědci tvrdí, že lidstvo možná zpozorovalo výtvor mimozemské civilizace
Zdroj: wikipedia.org

Prvním zdrojem, po kterém běžný laik sáhne, je právě Wikipedie. A už tu může narazit na prvotní rozkol. Například na české verzi stránky je Oumuamua definován jako kometa, na anglické zase jako hyperbolický asteroid. Co je však neměnné, jsou konkrétní fakta. Jeho průměr by měl být okolo 400 metrů. Oficiální by tedy mělo jít o kometu.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Tomuto tvrzení však odporuje studie od Shmuela Bialyho a Abrahama Loeba z Harvardovy univerzity (konkrétně z centra pro astrofyziku). Oba tvrdí, že Oumuamua není kometou. Samozřejmě, svou definici si nevycucali jen tak z prstu a výsledný názor podporují pro běžného člověka komplikovanými, matematickými výpočty.

Jednak už na první pohled nesedí tvar. Objekt je netradiční podlouhlý. Pokud by však přesto šlo o kometu, nevyvratitelné důkazy by měli vědečtí pozorovatelé získat během jejího přiblížení ke Slunci. Z pozorování vyplynulo, že tělesu chyběla velmi důležitá věc v její současné klasifikaci, a to ocas. Neobjevil se ani v blízkosti hvězdy, což se nestává.

Záhadný objekt je na obrázku níže v podobě malé oranžové tečky. Pohyboval se rychlostí 26 kilometrů za sekundu:

Harvardští vědci tvrdí, že lidstvo možná zpozorovalo výtvor mimozemské civilizace
Zdroj: www.ing.iac.es

Zároveň chyběla i rotace a uvolňování plynů. A tak začali počítat a spekulovat, co to vlastně kolem Země prolétlo. Jejich závěrem je, že jako velmi pravděpodobné se jeví dvě až konspiračně znějící možnosti. První z nich je, že Oumuamua je pozůstatkem nám neznámé mimozemské civilizace. Může být jednoduše zapomenutým, nefunkčním, ztraceným či zbytečným kouskem technologie, který bloudí vesmírem.

Jako druhý závěr uvedli, že nevylučují možnost funkční mimozemské družice či sondy. S jejím dokonalým tvarem mohlo jít o záměrně vyslanou kosmickou loď. Navíc, když začala směřovat pryč od Slunce, ještě zrychlila. Že by přišla sesbírat nějaké informace nebo jen systematicky postupuje od jedné hvězdy ke druhé? Plní nějaký účel zadaný cizími inteligentními bytostmi?

Doporučeno
Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel 26. srpna 2023 15:00

Bohužel, každou sekundu se od nás nenávratně vzdaluje a do konce věků se nikdy nedozvíme, o co přesně šlo. Dlouho tak půjde o jednu z největších záhad moderní doby.

Domů
Sdílet
Diskuse